InPost Fresh

Dieta SIBO – zasady, czyli co jeść a czego nie?

16 stycznia 2023
5 min
Autor: Justyna Kolorz

Coraz więcej osób zmaga się z problemami związanymi z układem pokarmowym. Stres, jedzenie w pośpiechu, niedobory witamin czy przewlekłe leczenie to tylko kilka z czynników, które mogą mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Jednym z ich skutków jest często występujący rozrost bakteryjny jelita cienkiego – potocznie zwany SIBO. Jesteś osobą, która cierpi na to schorzenie? Zastanawiasz się jaka dieta przy SIBO będzie dla Ciebie najlepsza? Podpowiadamy, jak wygląda przykładowa dieta SIBO!

 

Nie jest to tekst specjalistyczny, każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.

1.  Dieta dwufazowa polecana jest przy SIBO

2. Warto sięgnąć po produkty, które wspomagają trawienie np. ekstrakt z karczocha.

3. Chorując na SIBO trzeba wykluczyć słodycze, a także desery.

Co to jest SIBO?

Nazwa SIBO pochodzi z języka angielskiego i w tłumaczeniu oznacza rozrost bakteryjny jelita cienkiego (ang. small intestinal bacterial overgrowth). Jest to choroba układu pokarmowego polegająca na obecności nadmiaru bakterii w jelicie cienkim. Charakteryzuje się tym, że w czasie trawienia w jelicie nie ma wystarczającej ilości kwasu żołądkowego, który pomaga organizmowi strawić resztki spożytego pokarmu oraz zapobiega namnażaniu się bakterii. Zamiast tego, bakterie produkują gazy i zamiast wchłaniać węglowodany do organizmu, fermentują je z udziałem wodoru i dwutlenku węgla. Przez to chorzy na SIBO bardzo często skarżą się na wzdęcia, gazy oraz uczucie bąblowania treści żołądkowej.

Schorzenie bardzo często występuje wraz z zespołem jelita drażliwego. Szacuje się, że około 80 proc. osób zmagających się z IBS, cierpi też na rozrost bakteryjny. Co jeszcze powoduje większe ryzyko zachorowania na SIBO? Przede wszystkim niedobory odporności jak przy wirusie HIV, niedożywienie i osłabienie wynikające z nieprawidłowej diety. Dodatkowo rozwojowi choroby sprzyjają zrosty pooperacyjne oraz schorzenia przewlekłe jak zapalenie trzustki. Osoby z nieprawidłową budową układu pokarmowego też mogą być bardziej narażone na SIBO. W związku z tym odpowiednia dieta w chorobie SIBO jest jednym z najważniejszych filarów do poradzenia sobie z nieprzyjemnymi konsekwencjami choroby.

Dieta przy rozroście bakteryjnym jelita cienkiego – co jeść?

To o czym należy pamiętać szczególnie przed przejściem na jakąkolwiek dietę to obowiązkowa konsultacja z lekarzem. Tylko odpowiednio dobrane badania i testy pozwolą na właściwie zdiagnozowanie Twojego stanu zdrowia i potwierdzenie, czy cierpisz na zespół SIBO. Dieta bogata w niewskazane produkty oznacza często zaparcia, gazy lub zgagę oraz wiele innych niekomfortowych objawów, z którymi zmagają się osoby cierpiące na SIBO. Co jeść, aby je jak najbardziej zminimalizować i móc w pełni cieszyć się codziennością?

Dieta na SIBO zakłada przede wszystkim ograniczenie fermentujących w jelicie węglowodanów. Przy schorzeniu niezbędne jest, aby wraz z zastosowaniem diety, leczyć się antybiotykami po konsultacji z lekarzem. Wraz z nimi, dieta pomoże powrócić do pełnej sprawności.

Co jeść przy SIBO? Przede wszystkim pokarmy niezawierające laktozy. Świetnie się sprawdzą mleka roślinne takie jak kokosowe lub owsiane. Jeśli jednak nie możemy sobie odmówić mleka odzwierzęcego, to musi być ono bez laktozy. Dodatkowo zalecane jest mięso: kurczak, indyk lub jagnięcina. Nie ma obowiązku zrezygnowania z jajek czy orzechów, jeśli chory nie jest na nie uczulony. Wskazane jest picie dużej ilości wody, spożywanie surowych owoców oraz warzyw. Można się też pokusić o długo dojrzewające sery jak np. Brie. Należy jednak pamiętać o tym, że jeśli osoba chorująca na SIBO zauważy u siebie niepokojące objawy po spożyciu jednego z tych produktów, to powinna z nich zrezygnować.

SIBO – czego nie jeść?

To, czego powinno się unikać przy chorowaniu na SIBO, to przede wszystkim węglowodany łatwo fermentujące. Zaliczamy do nich przede wszystkim cukry, dlatego w czasie stosowania diety niewskazane jest spożywanie miodu, melasy, napojów słodzonych i wszelkich pokarmów, w których składzie znajdziemy syrop glukozowy lub fruktozowy.

Dodatkowo chorzy powinni odstawić przetwory mleczne i wszystkie produkty, które zawierają w sobie laktozę. Jest ona słabo przyswajana przez organizm i może wywoływać ból brzucha, zgagę oraz wzdęcia. Ponadto ważne jest, aby całkowicie zrezygnować z roślin strączkowych, czyli: fasoli, grochu, soi, ciecierzycy, soczewicy. Należy odłożyć również kiszonki, czyli kapustę kiszoną, ogórki i wszelkie inne przetwory. Chory układ pokarmowy nie lubi też grzybów, jabłek, orzechów nerkowca i pistacji.

SIBO a pieczywo i jajka – czy można je jeść?

Wiele osób przechodzących na dietę przy chorobie SIBO zadaje sobie pytanie, czy można w diecie pozostawić jajka oraz pieczywo. Jajka jako naturalne źródło białka dostarczają nam też mnóstwo potrzebnych w codziennej diecie witamin. Należą do nich witamina A, B2, B5 oraz B12. Dodatkowo są bogate w żelazo, selen oraz kwas foliowy, który potrzebny jest do tworzenia nowych neuroprzekaźników w naszym mózgu. W związku z tymi wszystkimi zaletami, dietetycy nie wykluczają jajek z jadłospisu. Wyjątek stanowią chorzy, którzy są uczuleni na jajka.

SIBO a dieta bogata w pszenicę to przepis na bolesne wzdęcia, zgagę i zaparcia. Pszenica jest jednym z tych produktów, których zdecydowanie należy unikać w czasie walki z chorobą. W związku z tym należy wycofać ze swojego codziennego menu pieczywo bogate w produkty pszenne, żyto i jęczmień. Wycofać trzeba też płatki zbożowe i herbatniki. Można to zastąpić pieczywem orkiszowym, płatkami owsianymi lub kukurydzianymi.

Jak przygotowywać posiłki w diecie przy SIBO?

Jak należy przygotować dania przy takiej diecie? Przede wszystkim unikać obróbki termicznej, która jest trudna do strawienia przez nasz żołądek, czyli smażenia. Oleje, tłuste mięso lub ryby, słodkości takie jak pączki i inne przekąski smażone, są niewskazane dla osób, które zmagają się z rozrostem bakteryjnym jelita cienkiego. Dlatego wszystkie potrawy, które przygotowywane są w czasie diety, należy gotować na parze, gotować lub piec. Dzięki temu nie utracą one potrzebnych właściwości i pomogą odbudować zdrową florę jelitową.

Dodatkowo zalecane jest, aby w pierwszych tygodniach stosowania diety dokładnie obierać warzywa i owoce, pozbywać się pestek i skórek oraz miksować je na łatwe do strawienia kremy i soki. Pozwoli to nadwyrężonemu układowi pokarmowemu rozpocząć czas regeneracji.

Sibo Dieta FODMAP — czym jest i dlaczego warto ją znać przy SIBO?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, jaka dieta przy SIBO będzie najlepsza? Jedną z najczęściej stosowanych i najbardziej popularnych wśród lekarzy i dietetyków jest dieta FODMAP. Nazwa pochodzi od takich słów jak fermentacja, oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole – które oznaczają grupę węglowodanów słabo wchłanianych, szybko fermentujących. Powodują one gwałtowny wzrost liczby bakterii w jelicie cienkim, prowadząc do SIBO. Dieta zatem polega na wycofaniu pokarmów o wysokim poziomie FODMAP i powolnym wprowadzaniu ich ponownie do jadłospisu.

Składa się ona z trzech faz. Pierwsza z nich polega na eliminacji wszelkiego rodzaju produktów i pokarmów o wysokim poziomie FODMAP i zamienienie ich na jedzenie low FODMAP. Trwa ona od 2 do 6 tygodni. Kolejny etap to ponowne, powolne wprowadzenie wcześniej wyeliminowanych produktów i uważna obserwacja reakcji organizmu na ich obecność w jadłospisie. Ostatni etap to personalizacja, czyli dobranie posiłków zarówno z obszaru low FODMAP, jak i high FODMAP, które na stałe zagoszczą w Twojej codziennej diecie. Poza dietą FODMAP, w leczeniu SIBO stosuje się też dietę znaną jako protokół dr Siebecker, lekarki, która prowadziła badania nad dietą pacjentów chorujących na SIBO. Podobną popularnością cieszy się dieta elementarna przy SIBO.

Objawy SIBO a produkty wspomagające trawienie

Są produkty, które mogą wspomagać trawienie. Można sięgnąć np. po ekstrakt z karczochu, a także z ostropestu, który polepsza pracę wątroby i zwiększa jej zdolność do detoksykacji. Doskonale sprawdzają się także preparaty zawierające symetykon, który ma działanie przeciwpieniące. Dodatkowo eliminuje gazy z przewodu pokarmowego. Takie produkty sprawdzają się w diecie przed badaniem SIBO. Warto jeszcze wiedzieć SIBO siarkowodorowe dieta - na co pomaga? Zmniejsza ilość gazów, a także częstotliwość występowania biegunki i stosowana jest we wspomaganiu leczenia otyłości.

Bi-Phasic Diet, czyli dieta dwufazowa a SIBO

Można powiedzieć, że obecnie występuje nowe podejście w leczeniu SIBO. Mamy tutaj na myśli Bi-Phasic Diet, czyli dietę dwufazową. Ogranicza ona rozrost bakterii, a do tego regeneruje śluzówkę jelita. Trzeba jeszcze wiedzieć, jaka dieta przy SIBO jest najlepsza. Rzeczywiście w pierwszej fazie należy zredukować fermentację skrobi, a także ilość spożywanego błonnika. Jada się przede wszystkim warzywa, natomiast eliminuje rośliny strączkowe, skrobię oraz nabiał. W drugiej fazie można już sięgnąć po mięso, ryby, a także jaja. Można także spożywać parmezan oraz jogurt domowy.

Czy przy SIBO można jeść makaron i słodycze?

Zmagając się z SIBO trzeba unikać produktów, które pogarszają bądź powodują powstanie objawów SIBO. Z diety absolutnie należy wykluczyć ciasta czy inne desery, a także słodkie napoje. Do tego nie można jadać makaronu, chyba że jest on wytwarzany z tej samej mąki co zalecane pieczywo.

Co jeść na śniadanie przy SIBO?

Na śniadanie można zjeść jajecznicę przygotowaną na bazie bardzo małej ilości masła. Dodatkowo można dodać do niej kawałki krakersów. Warto także sięgnąć po gotowane płatki zbożowe, np. kukurydziane. Poznaj inne dieta przy SIBO przepisy na śniadanie. Można również spożyć sałatkę owocową na bazie dojrzałych bananów, jabłek oraz moreli.

Jakie pieczywo można jeść przy SIBO?

Osoby zmagające się z SIBO mogą jeść tylko i wyłącznie pieczywo, które ma niską zawartość błonnika, gdyż błonnik powoduje przerost bakterii w jelicie cienkim. Najlepiej sprawdza się więc pieczywo jasne przygotowane na bazie mąki pszennej. Można również sięgnąć po chleb na maśle, ale tylko wtedy, gdy chory dobrze toleruje produkty mleczne.

Dieta SIBO – jadłospis

W przeciwieństwie do innych diet jadłospis w diecie na SIBO jest bardzo różnorodny. To jedna z wielu zalet, jakie posiada dieta SIBO. Przepisy są pożywne i zdrowe, bogate w witaminy i minerały potrzebne do regeneracji. Przykładowy jadłospis na jeden dzień diety SIBO:

  • Śniadanie: jajecznica na małej ilości masła z pomidorami i bazylią.
  • Drugie śniadanie: kanapka z chleba orkiszowego i chudej szynki.
  • Obiad: makaron gryczany z sosem pomidorowym.
  • Podwieczorek: muffinki marchewkowe z garścią malin lub borówek.
  • Kolacja: omlet z papryką, pomidorem i łososiem.

Czytaj również