- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Dieta ubogoresztkowa – na czym polega? Główne zasady i wskazania

Dieta ubogoresztkowa – na czym polega? Główne zasady i wskazania
Dieta ubogoresztkowa może pomóc w dolegliwościach związanych z niedrożnością jelit, zespołem jelita drażliwego lub dać ulgę po operacjach. Cechuje się niską zawartością błonnika w całej diecie, co sprawia, że jest lekkostrawna. Przedstawiamy najważniejsze założenia i przepisy diety ubogoresztkowej!
Nie jest to tekst specjalistyczny, każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.
Dieta ubogoresztkowa – główne założenia
Można się zastanawiać – co to jest dieta ubogoresztkowa? Sama nazwa brzmi tajemniczo, jednak nie jest to nic innego jak dieta niskobłonnikowa! Stosowana jest przez pacjentów ze schorzeniami układu pokarmowego.
Lekkostrawne dania zawierające niski poziom błonnika nie obciążają układu pokarmowego. Dieta ubogoresztkowa, produkty w niej stosowane i przyzwyczajenia mogą znacznie poprawić jakość życia osób, które każdego dnia zmagają się z dyskomfortem. Zakłada się, że wszystkie potrawy powinny być gotowane w wodzie lub na parze. Ewentualnie mogą być pieczone w pergaminie lub duszone bez dodatku tłuszczu.
Dieta ubogoresztkowa jest także wysokobiałkowa i niskotłuszczowa. Spożywanie błonnika ogranicza się do maksymalnie 10 gramów dziennie. W diecie powinno się za to znaleźć nawet 120 gramów białek i do 50 gramów tłuszczów. Wszystko jednak należy wcześniej skonsultować z lekarzem i stosować się do jego zaleceń.
Kiedy stosuje się dietę ubogoresztkową?
Wiadomo już, czym jest dieta ubogoresztkowa. Co to, że będziemy ją stosować, może zmienić i kiedy dokładnie zalecane jest przejście na ten rodzaj odżywiania się?
Dieta ubogoresztkowa stosowana jest przed kolonoskopią. Tydzień przed zabiegiem należy rozpocząć czyszczenie jelit, zmieniając dietę na lekkostrawną. W innym przypadku wykonanie zabiegu może być przeciwwskazane. Dodatkowo zlecana jest osobom po operacjach ginekologicznych lub innych inwazyjnych zabiegach. Lekarze również rekomendują stosowanie diety niskoresztkowej przy ostrym zapaleniu jelit, zaburzeniach funkcjonowania trzustki, wątroby lub przy chorobie Leśniowskiego-Crohna.
Dieta niskoresztkowa stosowana jest też przez osoby, które cierpią na nowotwory układu pokarmowego, posiadają wrzody czy polipy oraz kamicę nerkową. Lekkostrawnie można również jeść podczas biegunek oraz zatruć żołądkowych.
Dieta ubogoresztkowa w zespole jelita drażliwego
Wiele osób zmaga się z zespołem jelita drażliwego. Jest to niewątpliwie duży problem. Otóż IBS może zaburzać codzienne funkcjonowanie, wywoływać silne bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia bądź biegunki. Bardzo ważną rolę odgrywa tutaj dieta. Wśród wielu lekarzy istnieje przekonanie, że dieta ubogoresztkowa jest wręcz wskazana. Przede wszystkim wzmacnia ona florę jelitową. Jednocześnie jest bardzo delikatna i lekkostrawna. Zakłada spożywanie chudych wędlin, a także chudego mięsa, co jest wręcz niezbędne dla osób z IBS. Trzeba jednak pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy, a mianowicie w diecie ubogoresztkowej może wystąpić niska zawartość błonnika pokarmowego. Z tego powodu lepiej sprawdza się dla osób, u których zespół jelita drażliwego objawia się biegunkami. Natomiast osoby zmagające się z zaparciami powinny do jadłospisu dodać świeże owoce, najlepiej jabłka czy też gruszki. Dieta ubogoresztkowa jest bezpieczna, jednak pod warunkiem, że będzie właściwie zbilansowana i skonsultowana z lekarzem.
Dieta ubogoresztkowa dla kobiet w ciąży
Dieta ubogoresztkowa nie jest wskazana dla kobiet w ciąży, chyba że ciężarna zmaga się z problemami związanymi z przewodem pokarmowym, np. ma podrażnioną śluzówkę jelita. Dodatkowo taka dieta może być wskazana dla ciężarnych chorujących na chorobę Leśniewskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Aby ograniczyć nasilanie się objawów chorobowych, stosuje się właśnie dietę ubogoresztkową. Jednak nie można przejść na nią z dnia na dzień. Przygotowania najlepiej rozpocząć miesiąc przed jej wprowadzeniem, rezygnując całkowicie z produktów wysokoprzetworzonych, w tym jedzenia typu fast food i garmażeryjnego. Następnie z diety należy wykluczyć owoce z wysoką zawartością błonnika, np. jabłka czy też śliwki. Zaleca się natomiast picie codziennie słabej herbaty. Można także sięgnąć po napar z czarnych jagód, który łagodzi ewentualne bóle brzucha. Pamiętaj o jednej ważnej rzeczy, a mianowicie skonsultuj się z ginekologiem przed wprowadzeniem diety ubogoresztkowej.
Czego unikać w diecie ubogoresztkowej?
Dieta ubogoresztkowa – co jeść, a czego unikać? O tym, co jest zalecane, dowiesz się w dalszej części artykułu. Teraz skupimy się na produktach, których spożywanie jest niewskazane.
- Tłuste mięso takie jak dziczyzna, przetwory np. kiełbasa, boczek, kaszanka. Do tego wieprzowina i wołowina oraz tłusty drób, podroby.
- Smażone jajka w każdej postaci i te gotowane na twardo.
- Tłusty nabiał oraz tłuszcze takie jak twarogi, sery, śmietana, smalec, słonina, mleko o wysokiej zawartości tłuszczu.
- Tłuste ryby m.in. łosoś, karp, pstrąg łososiowy, szprotki, szczupak.
- Produkty pełnoziarniste takie jak pieczywo, makarony, kasze.
- Nasiona i orzechy takie jak migdały, sezam, pestki słonecznika.
- Przyprawy takie jak pieprz, płatki chili, czosnek granulowany, musztarda.
- Owoce takie jak truskawki, winogrona, gruszki, figi, czereśnie.
- Warzywa m.in. solone i kiszone, cebula, ogórki, fasola szparagowa.
- Alkohol.
- Produkty wysokoprzetworzone m.in. fast food, napoje gazowane, słodycze, słone przekąski.
Czy dieta ubogo resztkowa jest bezpieczna?
Jak już wcześniej wspomniano, dieta ubogoresztkowa stosowana jest przez osoby, które mają poważne problemy z układem pokarmowym. Wprowadzana z pomocą lekarza dobrze wpłynie na pacjenta, jeśli będzie stosował się do wytycznych. Niski poziom błonnika powinien być wypełniany przez inne składniki odżywcze takie jak tłuszcze czy białko.
Dieta ubogoresztkowa będzie niebezpieczna, jeśli nie będziemy stosować się do niej z głową. Błonnik jest ważnym składnikiem w diecie, więc nie można go bez żadnych podstaw przestać przyjmować z dnia na dzień. Co więcej, dieta ta nie jest odchudzająca – redukcja jednego składnika odżywczego nie sprawia, że zaliczana jest ona do diet pomagających zrzucić zbędne kilogramy.
Dieta ubogoresztkowa na co dzień
Dieta bezresztkowa – co jeść, aby się najeść? Czy utrzymywanie tej diety jest trudne? Jaki wpływ na funkcjonowanie ma dieta ubogoresztkowa? Te pytania są najczęściej zadawane przez osoby decydujące się na przejście na dietę niskoresztkową.
Mimo że do diety na początku trudno się przekonać, to można na niej jeść wiele smakowitych potraw. Do braku produktów przetworzonych, smażonych i pieczonych można się bardzo szybko przyzwyczaić, szczególnie jeśli chodzi o nasze samopoczucie.
Jedną z zalet tej diety jest to, że najczęściej nie ma ona limitu kalorycznego. Najważniejsze jest zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych oraz niejedzenie produktów niedozwolonych.
Przykładowy jadłospis w diecie ubogoresztkowej
Jest wiele produktów, na których spożycie pozwala dieta ubogoresztkowa. Jadłospis można łatwo dopasować do indywidualnych potrzeb i możliwości oraz upodobań. Pamiętaj o tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – powinien być on nie tylko pożywny, ale i smaczny, nawet jeśli jest to dieta ubogoresztkowa. Co można jeść na diecie lekkostrawnej?
Zaczynając od śniadania, pamiętajmy, że jako pierwszy posiłek dnia powinno być lekkie, a zarazem sycące. Szukając przepisów, nie zapominajmy o tym, że rezygnujemy z produktów, które mogą powodować wzdęcia oraz podrażnienie ścianek jelit. Wszystkie przepisy powinny być wykonywane zgodnie z zasadami wymienionymi w artykule.
Przykładowe śniadania:
- Kasza manna na wodzie z dojrzałymi owocami.
- Owsianka na wodzie z dodatkiem jogurtu naturalnego i owoców.
- Jajka na miękko, pomidory bez skórki i bułka pszenna.
- Kanapki z szynką z indyka i sałatą.
- Wafle ryżowe posypane chudym twarogiem z musem z owoców.
Drugie śniadanie jest równie ważne co pierwsze – niweluje uczucie głodu między śniadaniem a obiadem. Stosowanie się do ustalonych godzin to jedna z zasad, którymi kieruje się dieta ubogoresztkowa. Dania spożywane regularnie pozwolą organizmowi na szybsze przystosowanie się do zmiany.
Przykładowe II śniadania:
- Jogurt naturalny zblendowany z owocami.
- Banany, morele i borówki zmiksowane w mus.
- Jabłka z dodatkiem cynamonu i kleiku ryżowego.
- Kanapka z szynką z kurczaka, pomidorem, koperek do dekoracji.
- Wafle ryżowe z jogurtem naturalnym.
Większość diet uznaje obiad za drugi tuż po śniadaniu najważniejszy posiłek dnia, nawet dieta ubogoresztkowa. Przepisy na obiad nie są skomplikowane i można je wykonać w kilka chwil – tym właśnie charakteryzuje się dieta ubogoresztkowa. Zupy oraz drugie dania nie wymagają wielu składników.
Przykładowe obiady:
- Zupa krem z cukinii, marchew starta na tarce, oliwa z oliwek na wierzch.
- Pierś z kurczaka na parze z warzywami i dobrze ugotowanym ryżem.
- Krupnik.
- Duszona cielęcina w sosie z puree z ziemniaków.
- Pieczony dorsz z ziemniakami i warzywami na parze.
Kolacja, tak jak w przypadku innych diet powinna zostać zjedzona do trzech godzin przed zaplanowanym snem. Najlepiej, jeśli będzie lekka.
Przykładowe kolacje:
- Kanapki z szynką z indyka, sałatą i pomidorem bez skórki.
- Krem z brokułów i cukinii.
- Jabłko pieczone z gotowanym ryżem.
- Twarożek z pomidorem, bułka pszenna.
- Krem z dyni, szpinak i pieczywo pszenne.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr