- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Dieta warzywna – czy jest zdrowa? Efekty i zasady

Dieta warzywna – czy jest zdrowa? Efekty i zasady
Dieta warzywna to specyficzny rodzaj diety, w którym, jak wskazuje sama nazwa, nacisk położony jest na spożywanie warzyw. Jadłospis jest też niekiedy wzbogacany o owoce. Zastanawiasz się nad przejściem na tego typu menu, ale nie wiesz jakie warzywa na diecie można jeść? A może jeszcze nie wiesz, do czego przydaje się dieta warzywna? Odkrywamy wszystkie tajniki warzywnego jadłospisu!
Nie jest to tekst specjalistyczny, każdorazowo dietę należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.
1. Jako przekąski w diecie warzywnej można spożywać koktajle na bazie szpinaku.
2. Dieta warzywna jest to dieta oczyszczająca, a nie odchudzająca.
3. Dieta warzywna pozytywnie wpływa na metabolizm, przyspieszając go.
Dieta warzywna – na czym polega?
Dieta warzywna jest niezwykle rygorystyczna. Wymaga ona rezygnacji z wielu innych popularnych składników dań: mięsa, ryb, jajek, nabiału, produktów zbożowych, orzechów, pestek, nasion, słodyczy, napojów gazowanych, a nawet soli.
Dlaczego tak szczególna jest dieta warzywna? Efekty jej stosowania są bardzo korzystne dla zdrowia, pozwalając pozbyć się z organizmu toksyn. Z drugiej jednak strony na tej diecie nie powinno opierać się codziennego menu dłużej niż 7 dni. Co więcej, ze względu na jej restrykcyjność dieta warzywna powinna być uprzednio skonsultowana z lekarzem.
Czy dieta warzywna jest zdrowa?
Spożywanie mocno przetworzonego jedzenia niekorzystnie wpływa na zdrowie. Gromadzone są wówczas tłuszcze prowadzące do nadwagi. Co więcej, spożywanie posiłków o wysokim stopniu przetworzenia negatywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. W zniwelowaniu negatywnych skutków odżywiania pomaga właśnie dieta złożona z warzyw i owoców.
Choć detoksykacja organizmu jest korzystna dla zdrowia, nie może być przeprowadzana zbyt długo. Co niewłaściwego zawiera w sobie dieta warzywna? Zasady wykluczające jedzenie większości produktów prowadzą do niedoborów wielu niezbędnych składników odżywczych.
W organizmie brakuje witamin, przede wszystkim z grupy B (np. B12). Zmniejszona jest też ilość składników mineralnych, takich jak wapń, magnez i żelazo. Dieta warzywna jest też przesadnie niskokaloryczna, co powoduje brak sił witalnych.
Z tego względu po maksymalnie tygodniu jadłospis należy uzupełnić o wszystkie niezbędne człowiekowi składniki. Dobrym pomysłem jest przejście np. na dietę wegetariańską lub wegańską. Dzięki temu unikniesz też efektu jojo.
Efekty stosowania diety warzywnej
Zdrowa dieta warzywna pozytywnie oddziałuje na metabolizm. Pozbycie się toksyn z organizmu poprawia trawienie, obniża cholesterol i redukuje problemy z zaparciami. Dieta warzywna wzmacnia także odporność. Jest przy tym tania, a poszczególne dania są proste i szybkie w przygotowaniu.
Oprócz tego istnieje dodatkowa zaleta, którą ma dieta warzywna. Odchudzająca kuracja, jaką ona jest, sprawia, że można dzięki niej stracić nawet 5 kg w 5 dni. Pamiętaj jednak, że tak szybka utrata masy nie może trwać zbyt długo. Zmniejszanie wagi w ten sposób powinno być poparte przejściem na inną zdrową, ale lepiej zbilansowaną dietę oraz skonsultowane ze specjalistą.
Przykładowy jadłospis w diecie warzywnej
Przedstawione wyżej zasady mogą prowadzić do zastanawiania się, na co w takim razie „pozwala” dieta warzywna. Co jeść na diecie warzywnej? Wbrew pozorom, w jadłospisie znaleźć się może wiele smacznych potraw.
Przykładowe śniadanie może składać się np. z pasztetu warzywnego, którym można posmarować chrupkie pieczywo. Dobrym pomysłem jest też sałatka, w której znajdą się takie produkty jak ogórki i pomidory z dodatkiem czosnku, cebuli i ziół (np. liści szałwii).
Co ważne, nie tylko na warzywach może opierać się dieta warzywna. Przepisy, które warto sprawdzić to też np. pieczone jabłka czy grejpfruty z cynamonem. Produkty można też mieszać, np. w postaci sałatki, której głównymi składnikami są pomidory i jabłka w formie musu.
Główny posiłek dnia pokazuje potencjał, jaki ma dieta warzywna. Przepisy na obiad to np. zupa jarzynowa, zapiekanka z cukinii i bakłażana czy też surówka z papryki i pomidorów. Innym pomysłem jest zupa krem z kalafiora lub sałatka z jarmużu z rzodkiewką i papryką, polana dressingiem musztardowym. Aby zmiękczyć liście jarmużu, warto polać je kwaskiem cytrynowym.
Propozycja na kolację to np. surówka z jabłka i marchwi z dodatkiem cytryny. Zdrowe danie można skomponować również z sałaty lodowej z pomidorami, rzodkiewką, koperkiem i ogórkiem. Niezależnie od pory dnia posiłki najlepiej popijać wodą lub sokami owocowymi i warzywnymi, np. z natki pietruszki czy marchewki.
Dieta warzywna jest dobrą metodą na oczyszczenie organizmu i dostarczenie mu dużej dawki witamin. Pamiętać jednak trzeba, że nie jest to menu, które należy stosować zbyt długo. Może być jednak dobrym wstępem do przejścia na inną, zbilansowaną dietę i zdrowego odżywiania się przez resztę życia.
Dieta warzywna - co jeść między posiłkami?
Warto sięgnąć po zdrowe koktajle odchudzające. Najlepiej wybierać takie z dodatkiem mięty, a także siemienia lnianego. Ponadto możecie także wybrać surowe warzywa. Doskonale sprawdzi się łodyga selera naciowego, która jest wartościowa i doskonale nawadnia organizm. Warto również przygotować humus, w którym możecie moczyć ulubione warzywa. Rzeczywiście takie przekąski mogą być bardzo smaczne, a do tego są niezwykle zdrowe. Mamy też dla Ciebie przepis na koktajl odchudzający ze szpinakiem, który dodatkowo jest bardzo smaczny. Warto zauważyć, że właśnie szpinak chroni komórki przed uszkodzeniami. Dodatkowo zawiera duże ilości błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Ułatwia też wypróżnianie. Aby przygotować smaczny i zdrowy koktajl, należy w blenderze umieścić 200 g świeżego szpinaku, najlepiej młodego, następnie dodać trzy szklanki wody kokosowej, jedno kiwi, 4 łyżki nasion chia, pół łyżki imbiru oraz garść liofilizowanych malin. Wszystkie składniki blendujemy, następnie dolewamy jeszcze pół szklanki wody niegazowanej. Jeżeli zostanie Ci nieco koktajlu, to możesz go zamrozić.
Dieta warzywna – efekty po tygodniu i miesiącu
Dieta warzywna - efekty po kilku dniach stosowania to najczęściej przyspieszenie metabolizmu, zdecydowanie częstsze wypróżnianie się. Po tygodniu można schudnąć nawet 7 kg. Jednak warto zdawać sobie sprawę, że tak szybka utrata masy ciała nie wynika ze spalania tkanki tłuszczowej, ale z powodu utraty wody. Dieta warzywna nie jest typową dietą odchudzającą, lecz oczyszczającą. A więc nie powinna być zbyt długo stosowana. Dieta warzywna - ile się chudnie po miesiącu? Warto wiedzieć, że już po tygodniu stosowania diety metabolizm spowalnia, a to oznacza, że nie straci się dużej ilości kilogramów. Rzeczywiście największe efekty widoczne są po tygodniu. Natomiast po miesiącu można schudnąć od 7 do 8 kg. Dodatkowo przy odpowiednio stosowanej diecie można poprawić kondycję skóry, a także wzmocnić włosy oraz paznokcie. Można również przyspieszyć metabolizm i oczyścić organizm z toksyn.
Koktajle odchudzające na diecie warzywnej – pomysły na smaczną przekąskę
Tania dieta warzywna - co jeść, aby zaoszczędzić? Chcąc maksymalnie ograniczyć koszty podczas stosowania diety warzywnej, warto sięgnąć po warzywa i owoce sezonowe, których cena jest najniższa. Można także przygotowywać większe ilości, następnie mrozić. Doskonale sprawdzają się koktajle, które są bardzo zdrowe, a przy tym pełnowartościowe. Najlepiej przygotowywać je na bazie szpinaku z dodatkiem świeżych owoców. Można np. przygotować pyszny koktajl na bazie napoju owsianego. Wystarczy tylko zblendować 200 ml napoju z jednym bananem, dwoma ugotowanymi marchewkami oraz czterema listkami mięty. Na koniec dodajemy jeszcze siemię lniane. Dobrym wyborem jest również koktajl jagodowy przygotowany na bazie mrożonych jagód z dodatkiem mleczka kokosowego, cynamonu oraz płatków owsianych. Można również przygotować koktajl typu super food, a więc zblendować dwa dojrzałe awokado ze szklanką wody kokosowej, następnie dodać dwie łyżki nasion chia, dwie łyżki siemienia lnianego oraz dolać szklankę wody. Takie koktajle są pełne składników odżywczych. Dodatkowo zapobiegają uczuciu głodu. Są też niskokaloryczne. Warto więc sięgnąć po nie za każdym razem, gdy poczuje się silne uczucie głodu. Koktajl można spożywać także w ramach drugiego śniadania czy nawet kolacji. Jeżeli chcesz dodatkowo ograniczyć koszty, to przygotowuj większe ilości koktajlów, a następnie je mroź.
Dieta warzywna - ile się chudnie?
Dieta warzywna jest dietą niezwykle restrykcyjną. Oczywiście może wspomagać leczenie nadwagi czy otyłości, a także wspierać pracę układu odpornościowego. Trzeba jednak pamiętać o jednej ważnej rzeczy, a mianowicie niewłaściwie zbilansowana dieta często prowadzi do niedoborów. Duże znaczenie ma również fakt, że na początku stosowania diety woda może być wypłukiwana z organizmu. Z tego powodu następuje szybka utrata kilogramów. Jednak rezultat może nie być zbyt długi i już po krótki, czasie pojawi się efekt jojo. W ciągu pierwszego tygodnia można schudnąć nawet 5 kg, natomiast potem metabolizm będzie spowalniał i nie nastąpi już tak szybka utrata masy ciała. Warto jednak wiedzieć, że dzięki takiej diecie można dobrze oczyścić organizm z toksyn, a także przyspieszyć metabolizm. Stosowanie takiej diety pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Trzeba jednak pamiętać, że musi być ona właściwie zbilansowana.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr