- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Herbata Rooibos – poznaj jej właściwości

Herbata Rooibos – poznaj jej właściwości
Herbata Rooibos to napój, który wywodzi się z południowej Afryki. Napar z czerwonokrzewu występuje w dwóch podstawowych wersjach. Najpopularniejszy jest Rooibos czerwony, ale na rynku można znaleźć również Rooibos zielony. Właściwości każdej z tych herbat są bardzo korzystne dla szeroko pojętego zdrowia. Jak napój Rooibos wpływa na organizm człowieka i dlaczego warto włączyć go do swojej diety?
Co to jest herbata Rooibos? – czerwonokrzew afrykański
Rooibos to roślina, którą określa się mianem czerwonokrzewu czy też aspalatu prostego. Wywodzi się ona z południowo-afrykańskich rejonów. Liście czerwonokrzewu od dawien dawna wykorzystywane były do przygotowywania naparów, które potocznie nazywa się właśnie herbatą Rooibos. Co ciekawe, sam krzew wcale nie należy do rodziny roślin herbatowatych. Aspalat to przedstawiciel bobowatych, ale nie zmienia to faktu, że napar Rooibos określany jest jako herbata.
Czy Rooibos to czerwona herbata?
Herbata Rooibos z czerwonokrzewu to zupełnie inny napój niż herbata czerwona, czyli napar typu Pu Erh. Te dwa trunki często mylone są ze względu na sugestywną nazwę rośliny, z której produkowany jest Rooibos. Warto jednak wiedzieć, że herbatę czerwoną i Rooibos różni pochodzenie, a także smak. Herbata czerwona wytwarzana jest z tych samych liści, co klasyczny, czarny napar. Jej odmienna barwa jest efektem fermentacji. W trakcie tego procesu herbata Pu Erh zyskuje nie tylko kolor, ale również bardzo intensywny i gorzki smak. Jest to więc całkowite przeciwieństwo herbaty Rooibos, która, również fermentowana, serwuje podniebieniu lekko miodowy efekt.
Herbata Rooibos – działanie
Właściwości herbaty z czerwonokrzewu afrykańskiego przyczyniły się do ogromnej popularyzacji naparu Rooibos. Napój ma pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ cechuje go naprawdę bogaty skład. W liściach czerwonokrzewu występują m.in. cenne dla organizmu minerały takie jak cynk, żelazo, witamina C, fosfor, wapń, mangan czy magnez. Jednak co najważniejsze, Rooibos zawiera też duże ilości różnych antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Te związki sprawiają, że picie herbaty Rooibos jest w stanie zredukować produkcję wolnych rodników. Tym samym może przeciwdziałać stresowi oksydacyjnemu, który wpływa na postępowanie procesów przedwczesnego starzenia się skóry czy chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżyca, udar, cukrzyca, nowotwór i wiele innych.
W naparze z liści czerwonokrzewu znajduje się również spora dawka hydroksykwasów, które pozytywnie wpływają na łagodzenie zmian skórnych. Osoby z trądzikiem, wysypką, a także suchą, odparzoną czy poparzoną od słońca skórą mogą dać szansę właściwościom herbaty Rooibos. Wśród pozytywnych działań napoju z czerwonokrzewu należy wyróżnić również umiejętność przeciwdziałania dolegliwościom układu pokarmowego. Herbatka z czerwonokrzewu polecana jest przy rozstroju żołądka lub dziecięcej kolce. Rooibosa chętnie piją też kobiety w ciąży, ponieważ herbata ma właściwości łagodzące mdłości.
Jaki wpływ ma herbata Rooibos na wątrobę?
Badania nad właściwościami herbaty Rooibos wykazały, że napój ma również działanie hepatoochronne. Oznacza to, że napar z liści czerwonokrzewu korzystnie wpływa na wątrobę i usprawnia jej funkcjonowanie. Herbata Rooibos oddziałuje na wątrobę pod wieloma względami. Regeneracyjne właściwości naparu z czerwonokrzewu wpływają pozytywnie zarówno na strukturę tego narządu, jak i jego skład biochemiczny oraz enzymatyczny.
Picie herbaty Rooibos może zredukować stłuszczenie i marskość wątroby. Spożywanie opisywanego napoju o afrykańskim rodowodzie jest też w stanie zmniejszyć zwłóknienia po urazach tego narządu. Warto wiedzieć, że regularne picie herbaty Rooibos w przypadku chorób wątroby może mieć działanie profilaktyczne. Jednak napar można stosować również jako uzupełnienie leczenia.
Zielona herbata Rooibos – właściwości lecznicze
Chociaż większość osób kojarzy Rooibos z czerwonym naparem, to warto wiedzieć, że na rynku dostępna jest również zielona herbata z czerwonokrzewu. Co wyróżnia ten typ napoju? Liście, z których powstaje zielony napar Rooibos, nie są poddawane fermentacji. Odejście od procesu utleniania sprawia, że w składzie zielonej mieszanki pozostaje więcej minerałów i witamin niż w klasycznym Rooibosie. Dzięki temu picie zielonej herbaty Rooibos może oferować jeszcze bardziej efektywne działanie prozdrowotne.
Herbata Rooibos – ile dziennie można pić tego naparu?
Prozdrowotne właściwości herbaty Rooibos sprawiają, że napar powinno pić się jak najczęściej. Napój z czerwonokrzewu nie zawiera ani kofeiny, ani nawet teiny. Dlatego też nie ma żadnych wskazań do tego, aby ograniczać jego spożycie. Herbatę Rooibos można pić tak naprawdę przez cały dzień. Filiżanka zaparzona na wieczór nie będzie pobudzać, a może wręcz pomóc w zasypianiu. Herbata Rooibos wykazuje bowiem właściwości uspokajające oraz rozluźniające. Ten zakres działań można porównać do naparu z melisy.
Czy herbata Rooibos zakwasza organizm?
Zakwaszenie organizmu to stan, w którym zostaje zachwiany jego balans zasadowo-kwasowy. Aby człowiek mógł funkcjonować prawidłowo, powinien dbać o to, aby płynąca w nim krew stale utrzymywała obojętne pH. Najlepiej jest, gdy mieści się ono w ramach 7,35 - 7,45. Zbyt duże obniżenie pH krwi, oznacza jej zakwaszenie. Taka sytuacja nie jest dobra dla zdrowia, ponieważ może wpływać na bóle głowy i mięśni, problemy z koncentracją, osłabienie włosów oraz paznokci czy nerwowość. Zakwaszenie organizmu nierzadko powoduje też zwiększoną podatność na infekcje czy problemy natury trawiennej.
Aby uniknąć zakwaszenia, warto wiedzieć, jakie produkty obniżają pH krwi. Tego efektu, mogą spodziewać się osoby, które piją zbyt dużo czarnej herbaty. Jednak Rooibos, podobnie jak herbaty zielone i białe – nie wykazuje właściwości zakwaszających. Z tego względu spożywanie dużej ilości naparu z czerwonokrzewu nie wpływa negatywnie na ogólną gospodarkę organizmu. Co więcej, właściwości herbaty Rooibos sprawiają nawet, że picie tego napoju zalecane jest w celu odkwaszenia. Napar z suszu liści czerwonokrzewu jest świetnym rozwiązaniem na zgagę, wrzody czy inne problemy układu pokarmowego, które wynikają ze spożywania dużej ilości produktów zakwaszających.
Herbata Rooibos na odchudzanie
Czy herbata rooibos ma właściwości odchudzające? Napar z liści czerwonokrzewu sam w sobie nie wyszczupla, ale ma wpływ na procesy, które oddziałują na utratę wagi. Herbata rooibos często pojawia się w diecie redukcyjnej, ponieważ wspomaga ona trawienie oraz metabolizm. Poza tym afrykański napój zmniejsza też poziom hormonów stresu, które nierzadko przyczyniają się do uczucia głodu. Dodatkowym atutem herbaty Rooibos jest fakt, że ma ona niewiele kalorii. Warto jednak pamiętać, że sama herbata nie zdziała dietetycznych cudów. Aby skutecznie schudnąć, trzeba jeść i żyć zdrowo. Napar z czerwonokrzewu może stanowić jedynie uzupełnienie diety oraz ćwiczeń.
Herbata Rooibos – przeciwwskazania
Właściwości lecznicze czerwonokrzewu sprawiają, że parzenie naparu z jego liści jest polecane praktycznie każdemu. Herbata Rooibos należy do nielicznych napojów, które można podawać dzieciom już od pierwszego roku życia. Świadczy to o tym, że napar z czerwonokrzewu to tuż obok wody i mleka, jeden z najbezpieczniejszych napojów. Istnieją jednak pewne przeciwskazania do picia herbaty Rooibos. Badania nad składem i właściwościami suszu z liści czerwonokrzewu wykazały, że mogą one ingerować w działanie niektórych antybiotyków.
Picie naparu Rooibos może wywoływać niepożądane efekty podczas przyjmowania leków takich jak ciprofloksacyna, erytromycyna, gentamycyna, penicylina G, tetracyklina, amfoterycyna B i nystatyna. Wszystko dlatego, że właściwości liści czerwonokrzewu mogą przyczyniać się do wzrostu toksyczności bądź bakteriobójczego działania składników leków. Na działanie herbaty Rooibos uwagę powinny zwrócić również osoby, które mają problemy z gospodarką hormonalną organizmu. Napar z afrykańskiego krzewu, a dokładniej zawarte w nim substancje aktywne mogą stymulować produkcję estrogenu.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr