- Strona główna
- Blog
- Dieta i zdrowie
- Imbir – właściwości lecznicze i zastosowanie rozgrzewającej przyprawy

Imbir – właściwości lecznicze i zastosowanie rozgrzewającej przyprawy
Imbir (zingiber officinale) to roślina jadalna, której korzeń używa się jako przyprawę, ale nie tylko. Spożywanie go wykazuje szereg korzyści zdrowotnych, a ponadto ma silny i ostry smak dodający złożoności każdemu daniu. Jego stosowanie zalecają zarówno lekarze, jak i kucharze – jakie właściwości lecznicze ma imbir i o których warto wiedzieć?
Jakie właściwości lecznicze posiada imbir?
Imbir jest popularną przyprawą oraz rośliną jadalną, należącą do tej samej rodziny co kurkuma i kardamon (imbirowate). Jego nazwa botaniczna to zingiber officinale, a ludzie spożywają jego korzeń, który może występować w różnych formach:
- świeży;
- suszony;
- sproszkowany;
- kandyzowany;
Innym sposobem na skorzystanie z dobroczynnych właściwości imbiru jest zrobienie z niego naparu. Wystarczy zalać około 3 cm korzenia ciepłą wodą (ale nie wrzątkiem) i pozostawić mieszaninę na 10 min do zaparzenia.
Imbir charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, pomagającym zmniejszyć ogólny ból i obrzęk w organizmie. Ponadto oddziałuje on korzystnie w przypadkach wystąpienia:
- nudności;
- niestrawności;
- choroby lokomocyjnej.
Korzeń imbiru sprawdza się świetnie jako suplement wspomagający trawienie. Zwiększa on ilość śliny w jamie ustnej oraz stymuluje produkcję soków żołądkowych. Docenią go osoby znajdujące się na diecie odchudzającej, bo jego regularne spożywanie obniża poziom cholesterolu i poprawia zdrowie serca. Sprawdzi się nawet jako świetny środek potreningowy, np. po bieganiu, dlatego że zmniejsza bolesność mięśni następnego dnia ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne. Imbir to potężny i przede wszystkim naturalny środek, dlatego dobrze jest włączyć go do swojego jadłospisu wtedy, gdy odczuwa się, że organizm niedomaga.
Imbir – właściwości lecznicze dla dzieci
Imbir nie powinien być spożywany przez dzieci, które nie ukończyły pierwszego roku życia. Głównym powodem jest ostry smak oraz aromat. Delikatne dziecięce kubki smakowe nie są do nich przystosowane. Sama woń spowoduje ból oraz duży dyskomfort, co będzie przekładało się np. na niechęć do jedzenia zdrowej żywności w późniejszym okresie dorastania (dobrymi i podobnymi przykładami są szpinak oraz brukselka). Starsze dzieci, w wieku co najmniej przedszkolnym, są w stanie jeść małe ilości imbiru. Jest on szczególnie przydatny jako środek wspomagający trawienie, a także pomaga ukoić rozstrój żołądka lub chorobę lokomocyjną. To dobry sposób, który pozwala ominąć konieczność dostarczenia młodemu organizmowi substancji syntetycznych o mocniejszym działaniu.
Rodzice sięgają po imbir w przypadku, gdy ich pociechy skarżą się na ból:
- gardła;
- mięśni;
- głowy.
Badania wykazały, że imbir zmniejsza odczuwane przez dzieci nudności spowodowane przez chemioterapię.
Imbir w proszku – właściwości lecznicze
Sproszkowany imbir w kapsułkach to najprostszy sposób na cieszenie się wszystkimi korzyściami zdrowotnymi płynącymi z regularnego zażywania tej rośliny. Konsumenci mogą podjąć się regularnej suplementacji, ale również zwiększyć dawkę w przypadku pojawienia się np. grypy lub przeziębienia. Jaki imbir w kapsułkach będzie najlepszy? Dobrze wybrać produkt, który pozbawiony jest innych składników – zawartość imbiru w kompleksach witaminowych jest zazwyczaj znikoma, a sama dawka nieefektywna.
Bezpieczna ilość do codziennego spożywania to około 1 g ekstraktu. Warto ją zwiększyć podczas przeziębienia, ale tylko na okres trwania choroby i po uprzedniej konsultacji z lekarzem. Imbir ma właściwości rozrzedzające krew – jego zbyt duże dawki są niebezpieczne dla zdrowia.
Korzeń imbiru – właściwości lecznicze
Najpopularniejsza forma imbiru, którą zakupić można w prawie każdym sklepie warzywniczym oraz spożywczym, to korzeń. Da się go zjeść w całości po obraniu, zalać wrzątkiem, aby zrobić napar oraz zetrzeć na tarce i użyć jako przyprawy.
Korzeń imbiru wykazuje właściwości m.in.:
- przeciwbólowe;
- przeciwwymiotne;
- antybakteryjne;
- antyoksydacyjne;
- przeciwzapalne.
Imbir kandyzowany – właściwości lecznicze
Kandyzowany imbir to słodki i pikantny przysmak, który cieszy się powodzeniem od wieków. Posiada on nadal właściwości lecznicze, ale nie powinien być spożywany w dużych ilościach – ze względu na dodatek cukru. Ta wersja korzenia na słodko zawiera (podobnie do produktu świeżego):
- gingerol;
- shogaol;
- zingeron.
Korzeń w wersji kandyzowanej sprawdza się jako lecznicze żelki. Warto przegryźć kilka sztuk w sytuacjach, gdy żołądek odmawia posłuszeństwa.
Imbir i właściwości lecznicze – przepisy kulinarne
Imbir znajdujący się w potrawach także wykazuje się właściwościami leczniczymi. Trzeba pamiętać jednak o tym, że ilość przyprawy jest zazwyczaj minimalna, a to za mało, aby powodować realne korzyści.
Jakie są przeciwskazania do spożywania imbiru?
Korzeń rośliny zdaje się suplementem idealnym, aczkolwiek nie wszyscy są w stanie go suplementować. Istnieje grupa ludzi, która powinna go wręcz unikać.
Imbir i jego właściwości lecznicze – przeciwwskazania
Właściwości lecznicze korzenia imbiru są jednocześnie powodem, przez który część osób nie powinna go spożywać. Zrezygnować z niego muszą osoby chore na:
- nadciśnienie tętnicze – zwiększa ciśnienie;
- wrzody żołądka lub dwunastnicy – podrażnia śluzówkę;
- refluks – podrażnia przełyk oraz cały górny układ pokarmowy.
Należy pamiętać, że imbir jest jedynie suplementem, a nie produktem należącym do rodziny leków.
Czy woda z imbirem pozytywnie wpływa na nasz organizm?
Osoby, które chciałby skorzystać z imbiru i jego właściwości leczniczych, mogą zrobić to poprzez picie naparu. Taka herbata, zwłaszcza z dodatkiem miodu oraz zdrowych olejków, będzie wystarczająca i z powodzeniem zastąpi suplementy kapsułkowe. Specjaliści zalecają picie wody z imbirem na noc. Dlatego, że to najlepszy okres, w którym ciało regeneruje się, a w tym celu skorzysta z zapewnionych mu dodatkowych środków.
Czy imbir zalewać wrzątkiem, czy zimną wodą?
Imbir należy zalewać wodą gorącą, ale nie wrzątkiem. Zbyt zimna woda nie wydobędzie z korzenia potrzebnych składników, a wrząca uszkodzi ich część.
Jakie zastosowanie w kuchni ma imbir?
Właściwości lecznicze świeżego imbiru to niejedyny powód niesamowitej popularności tej rośliny. Marynowany oczyszcza i odświeża kubki smakowe pomiędzy poszczególnymi daniami. To właśnie dlatego podaje się go podczas jedzenia np. sushi. Działa przeciwbólowo, łagodzi mdłości i jest pyszny – imbir nie ma sobie równych.
Czytaj również

Czy kawa jest zdrowa? Najważniejsze fakty i mity
Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. Przyjemny aromat i smak, a do tego poczucie lepszego wybudzenia się to wystarczające powody, dla których się

Wosk pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze i zastosowanie?
Wśród najbardziej znanych produktów pszczelich, pierwszy na myśl przychodzi miód, a zaraz po nim wosk pszczeli. Jest on składnikiem wielu kosmetyków i często kojarzony jest z dobroczynnymi właściwości

Dlaczego jesienią warto sięgnąć po miód ?
Jesień to pora, kiedy powinniśmy o siebie zadbać w szczególny sposób, zwłaszcza stosując odpowiednią dietę. Miód wydaje się znany od pokoleń. Częściej myśli się o nim jako o słodziku, jednak powoli wr