Intensywne espresso czy delikatne cappuccino to napoje, bez których wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Klucz to odpowiednie przyrządzenie energetycznego trunku. Jednym z najlepszych sposobów na przygotowanie naparu jest kawiarka. Jak używać tego sprzętu? Podpowiadamy!
Kawiarka to jedno z najprostszych i zarazem najskuteczniejszych urządzeń do parzenia kawy w domowym zaciszu – wcale nie trzeba mieć ultranowoczesnego ekspresu ciśnieniowego. Jej konstrukcja składa się z trzech części:
Działanie kawiarki bazuje na wytwarzanym w jej wnętrzu ciśnieniu. Pod wpływem temperatury woda w dolnym zbiorniku zaczyna wrzeć, przez co tworzy się para wodna, która wypycha wrzącą ciecz przez zmieloną kawę umieszczoną w sitku. Przefiltrowany napar trafia do górnej części urządzenia.
To właśnie metoda parzenia zmielonych ziaren sprawia, że trunek z kawiarki staje się tak intensywny w smaku. Obsługa sprzętu okazuje się łatwa, a efekt zaskakuje głębią aromatu i wyjątkową konsystencją. Kiedy kawa z kawiarki jest gotowa? Gdy cała woda z dolnego zbiornika trafi do górnej części i zacznie charakterystycznie bulgotać.
Jak parzyć kawę w kawiarce? To banalnie proste! Najważniejsza kwestia to wybór odpowiednich ziaren. W InPost Fresh znajdziesz mnóstwo propozycji zarówno arabiki, jak i robusty oraz pyszne mieszanki – o różnych stopniach kwasowości czy intensywności. Oto instrukcja przygotowania trunku krok po kroku:
Na koniec możesz delikatnie zamieszać napój w górnym zbiorniku łyżeczką, aby smaki dobrze się wymieszały. Gotową kawę podasz w formie espresso, z dodatkiem mleka lub wykorzystasz jako bazę do cappuccino czy latte. Z łatwością przygotujesz swój ulubiony trunek z dodatkami – posypkami, syropami czy napojami roślinnymi.
Tradycyjne kawiarki włoskie powstają z myślą o kuchenkach gazowych, jednak coraz więcej modeli można stosować na płytach indukcyjnych. Najważniejsza kwestia to wybór odpowiedniego egzemplarza. Musi on być wykonany z materiału ferromagnetycznego – najczęściej stali nierdzewnej.
Aluminium, z którego produkuje się klasyczne kawiarki, nie zadziała na indukcji. Z tego względu przed zakupem koniecznie sprawdź, czy urządzenie ma oznaczenie kompatybilności z kuchenką, jaką masz w swoim domu. Jeśli zdobędziesz już odpowiedni sprzęt, proces parzenia wygląda tak samo jak w przypadku innych źródeł ciepła.
Wlej wodę do dolnego zbiornika, wsyp zmieloną kawę do sitka, złóż urządzenie i postaw całość na płycie indukcyjnej. Pamiętaj, by ustawić średni lub niski poziom mocy. Lepiej, żeby trunek przygotowywał się nieco dłużej, ponieważ zbyt wysoka temperatura może spowodować zbyt gorzki smak.
Co ciekawe, posiadacze klasycznej aluminiowej kawiarki mogą skorzystać z pewnego rozwiązania, by dopasować swój sprzęt np. do nowej płyty grzewczej w mieszkaniu. Istnieją specjalne nakładki indukcyjne, które podstawia się pod urządzenie, by temperatura z indukcji mogła przedostać się do zbiornika z wodą. Takie adaptery kosztują zwykle kilkadziesiąt złotych.
Kawa z kawiarki charakteryzuje się intensywnym smakiem i sporą mocą niczym espresso serwowane w kawiarniach. Choć porcja jest niewielka, zawiera dużą dawkę kofeiny, a to sprawia, że świetnie pobudza i sprawdza się jako poranny zastrzyk energii. W zależności od rodzaju użytej kawy i stopnia zmielenia ziaren można uzyskać napar o bardziej wyrazistym lub łagodniejszym charakterze.
Taki napój można pić samodzielnie jako klasyczne espresso, ale stanowi on też świetną bazę do wielu wariantów kaw mlecznych. Wystarczy dodać spienione mleko, by uzyskać cappuccino lub latte, albo odrobinę czekolady i mleka, by stworzyć pyszną mokkę. Co więcej, napój sprawdzi się np. do przygotowania klasycznego włoskiego tiramisu.
Jak widzisz, parzenie kawy w kawiarce jest banalnie proste. To idealna opcja dla miłośników espresso, a także dla osób lubiących eksperymentować z różnymi wariantami kawowymi na ciepło i na zimno. Koniecznie wypróbuj sprzęt we własnej kuchni!
Aromatyczna kawa kojarzy się przede wszystkim z Włochami, ale nie tylko w Italii można znaleźć pyszne wariacje na temat tego trunku. Idealny przykład to cortado, czyli napój wywodzący się z Hiszpanii,
Kawa z cykorii jest wyjątkową alternatywą dla tradycyjnego naparu, który znamy z porannego rytuału. Choć nie zawiera kofeiny, zyskuje coraz większą popularność wśród osób, które chcą zredukować spożyc
Affogato to deser, który łączy w sobie dwa elementy wyjątkowo cenione zarówno przez miłośników słodyczy, jak i kawy, czyli zimne lody oraz gorące espresso. Choć jego przygotowanie jest wyjątkowo prost