mięta

Jakie właściwości ma mięta?

2 lutego 2023
5 min
Autor: Mateusz Mol
  • Mięta to zioło, którego właściwości lecznicze są doceniane od wieków.
  • Napary z mięty są doskonałym wyborem przy łagodzeniu problemów trawiennych a także przy problemach z oddychaniem.
  • Istnieje kilka popularnych typów mięty, np. pieprzowa, czekoladowa, polna, zielona.
 

Jakie właściwości lecznicze ma mięta?

Mięta – właściwości tego zioła ceni się od wieków. Zdecydowanie najpopularniejszą odmianą rośliny jest mięta pieprzowa. Nie ma wysokich wymagań dotyczących hodowli i każdy może mieć ją w doniczce lub w ziemi w ogrodzie. Odnajdzie się zarówno w domu, jak i na zewnątrz. Częstym wyborem jest herbata z mięty pieprzowej, którą można kupić właściwie w każdym sklepie.

Herbata z liści mięty – jakie ma działanie dla zdrowia człowieka? Stosuje się ją głównie przy dolegliwościach trawiennych. Napar dobrze radzi sobie z bólem żołądka, skurczami, niestrawnością, zaparciami i innymi uciążliwymi kłopotami, jakie może przynieść układ pokarmowy. Korzystnie wpływa także na pracę wątroby i proces trawienia.

Mięta wykazuje zastosowanie lecznicze także podczas przeziębień, ponieważ wspomaga udrażnianie dróg oddechowych. Łatwiej się dzięki niej oddycha, gdy pacjent zmaga się np. z chorymi zatokami. Zioło okazuje się przydatne w przypadku kaszlu oraz dolegliwości migrenowych. Działa bakteriobójczo, antywirusowo i odstresowująco. Poza tym pomaga poradzić sobie z mdłościami.

Kiedy i na co warto stosować miętę?

Mięta – na co jest dobra? Do regularnego spożywania mięty zachęca się osoby, które zmagają się z jakimikolwiek dolegliwościami ze strony układu trawiennego. Napar pomoże także w jednorazowych nieprawidłowościach pokarmowych, np. podczas wzdęć czy niestrawności. Jeśli z jakiegoś powodu boli Cię brzuch, bo zjadłeś np. ciężkostrawną potrawę, to kubek ciepłego naparu z mięty szybko poradzi sobie z tym problemem.

Miętę można stosować poza lekami przy różnych chorobach, w tym np. przy zespole jelita drażliwego. Dzięki usprawnianiu perystaltyki jelit można się pozbyć uczucia ciężkości i skurczów w jamie brzusznej. Poza tym warto spożywać miętę podczas chorób wirusowych i bakteryjnych. Sprawdzi się w trakcie przeziębienia oraz poważniejszych infekcji.

Z właściwości kojących rośliny poleca się korzystać w przypadku bólu mięśni oraz rozdrażnienia. Można stosować ją przed stresującym wydarzeniem czy w okresie wzmożonego napięcia nerwowego. Warto wdrożyć ją do diety wtedy, kiedy maleje poziom apetytu. Dobrze spisze się także w regularnym dbaniu o cerę czy włosy.

Czy mięta wpływa pozytywnie na przebieg ciąży?

Choć działanie mięty jest w większości przypadków bardzo pozytywne, to istnieją pewne wyjątki i sytuacje, w których trzeba szczególnie uważać na spożywane ilości naparu. Ciąża to okres, kiedy kobieta musi zrezygnować z przyjmowania wielu rzeczy – niektórych leków czy surowego mięsa. Powinna też mocno kontrolować spożywanie ziół i naparów.

Mięta i jej właściwości lecznicze niekiedy w ciąży mogą pomóc pozbyć się np. często pojawiających się mdłości. Zanim kobieta spożyje miętę w dowolnej postaci, powinna zapytać o zdanie swojego lekarza prowadzącego. Napary ziołowe są silne i mogą powodować alergie. Czasami zbyt duże ilości wypitego napoju są w stanie zaszkodzić ciężarnej i spowodować nawet zaburzenia poczucia równowagi.

Jeśli kobieta nie ma uczulenia na miętę, zmaga się z dolegliwościami, na które ta roślina może pomóc, a lekarz nie wskazuje żadnych przeciwwskazań – wtedy warto skorzystać z mocy naparu. Po porodzie warto natomiast pamiętać, aby nie podawać mięty małym dzieciom, bo jest to zdecydowanie zbyt intensywna roślina, by mogły ją przyjmować młode organizmy.

Jakie możemy wyróżnić odmiany mięty?

Zioła lecznicze – mięta i wiele innych roślin, występują zwykle w różnorodnych odmianach, które mogą mieć odrębne wymagania dotyczące uprawy czy inne właściwości. Oto kilka najpopularniejszych gatunków mięty:

  • Mięta pieprzowa – najczęściej wykorzystywana mięta, którą można spotkać w wielu ogrodach. Wytwarza się z niej nie tylko herbatę, ale także wartościowe olejki. Z tych natomiast da się wyprodukować mentol. Gatunek pieprzowy pozytywnie działa na cały układ trawienny;
  • Mięta czekoladowa – ta roślina wyróżnia się na tle pozostałych swoim unikatowym wyglądem. Ma ciemne liście, które są znacznie grubsze niż w przypadku np. mięty pieprzowej. Czekoladę przypomina nie tylko zabarwieniem, ale również zapachem;
  • Mięta zielona – ten gatunek cechuje się zaokrąglonymi liśćmi o żywym kolorze i z licznymi nierównościami. Z mięty zielonej można robić napary, ale często znajduje ona zastosowanie także w kosmetyce i produkcji żywności, np. słodyczy;
  • Mięta nadwodna – charakteryzuje się wysokimi krzewami, które rosną w pobliżu akwenów. Kwitnie na fioletowo i ma dość spore liście. Usprawnia trawienie, pięknie wygląda jako roślina ozdobna i mocno pachnie, dlatego producenci kosmetyczni czasami wykorzystują ją m.in. do perfum;
  • Mięta polna – rośnie w bardzo wielu miejscach, nawet na łąkach i polach. Ma grubą łodygę i dość duże liście. Jest jednym z najlepszych gatunków do produkcji mentolu. Na całej roślinie występuje drobny meszek.

Czy każda mięta pomaga w ten sam sposób?

Czy właściwości mięty ogrodowej są dokładnie takie same jak zioła rosnącego przy oczku wodnym lub w kuchennej doniczce? Poszczególne gatunki różnią się między sobą składem, dlatego z niektórych łatwiej wytworzyć mentol, a z innych nieco trudniej. Ich właściwości, mimo że są zbliżone, to mogą różnić się intensywnością.

Z tego względu np. mięty o najbardziej aromatycznych zapachach stosuje się do wytwarzania perfum czy robienia inhalacji. Każdy gatunek sprawdzi się natomiast w kłopotach z układem trawiennym, więc zdecydowanie warto wdrożyć tę roślinę do swojej diety. Napar można pić również profilaktycznie, a nie tylko w sytuacjach problemowych.

Mięta – właściwości naparu

Jakie właściwości lecznicze ma mięta w postaci naparu? Picie herbat miętowych sprawia, że w żołądku wytwarza się sok żołądkowy. Płyn ten bierze udział w trawieniu pokarmów, więc można śmiało stwierdzić, że mięta usprawnia procesy trawienne. Ponadto napar ziołowy wspomaga wydzielanie żółci wątrobowej. Dzięki temu wątroba działa znacznie lepiej i zmniejszają się związane z nią dolegliwości. Miętę zaleca się pić przy wielu schorzeniach wątroby czy woreczka żółciowego, w tym m.in. przy kamicy żółciowej.

Napar z mięty pomaga pozbyć się zalegających w jelitach gazów. Dzięki temu niweluje wzdęcia i uczucie pełności w żołądku. Na koniec dnia powinny pić go osoby zmagające się z bezsennością, ponieważ przyspiesza proces zasypiania i pozwala na spokojny i głęboki wypoczynek.

Jakie są negatywne skutki picia mięty?

Czy istnieją negatywne skutki picia mięty? Mogą takie wystąpić, gdy spożywa się zbyt duże ilości naparu. Co ciekawe, wpływa to negatywnie właśnie na układ pokarmowy, któremu rozsądne ilości mięty pomagają. Mięta może powodować bóle brzucha, niestrawność, refluks żołądka, mdłości, zgagę czy obniżać działanie przyjmowanych medykamentów.

Czy mięta szkodzi na wątrobę? Podobnie jak w przypadku układu pokarmowego – tylko spożywana w ilościach przekraczających normę może mieć negatywny wpływ na ten organ. Jeśli chodzi o dozwolone dzienne ilości zioła, to nie warto przekraczać 3 g liści. Bezpieczna dawka w naparze to około 3 filiżanek dziennie. Wiesz już, na co pomaga mięta, więc warto poznać okoliczności, w których nie warto jej wdrażać do diety. Należą do nich m.in. refluks, zgaga czy wiek niemowlęcy.

Mięta – na co jeszcze może się przydać?

Jakie właściwości ma mięta w kuchni? Poza naparem sprawdzi się jeszcze w wielu innych okazjach. Można jej używać m.in. do drinków czy lemoniady. Dobrze odnajdzie się także w orzeźwiających sałatkach pełnych warzyw lub do zapiekanych mięs. Można nią zwieńczyć dania kuchni azjatyckiej i wykorzystać do deserów.

Świeża mięta – właściwości uspokajające, przeciwbólowe czy przeciwzapalne to tylko kilka zalet ukrytych w liściach rośliny. Zioło sprawdzi się w postaci herbaty i doskonale łączy się z cytryną czy limonką. Warto mieć w swojej kuchni doniczkę z aromatyczną miętą, która zastępuje wiele leczniczych preparatów.

Czy mięta oczyszcza organizm?

Wiele osób zastanawia się, na co pomaga mięta. Mięta i jej właściwości lecznicze są znane na całym świecie. Roślina ta pomaga oczyszczać organizm. Najlepszymi właściwościami w tym zakresie wyróżnia się mięta pieprzowa (łac. Mentha piperita). Działa ona wykrztuśnie oraz pomaga usuwać zanieczyszczenia i śluz. Oprócz tego, łagodzi ona podrażnienia oraz powoduje, że mięśnie oddechowe zostają rozluźnione. Wdychanie naparów z mięty pieprzowej wspomaga głębokie oddychanie oraz oczyszcza płuca. Systematyczne picie mięty pieprzowej jest też nieocenionym wsparciem w usuwaniu szkodliwych związków, które wdychamy każdego dnia wraz z powietrzem.

Z czym nie łączyć mięty?

Decydując się na picie naparów z mięty trzeba mieć na uwadze, że istnieją pewne substancje, z którymi nie należy ich łączyć. Jednym z nich jest żelazo - wynika to z faktu, iż ten składnik może powodować, że wchłanianie mięty będzie znacznie ograniczone. Oprócz tego, mięta nie powinna być łączona z lekami na refluks oraz innymi preparatami zmniejszającymi kwasowość żołądka a także lekami na cukrzycę i nadciśnienie, ponieważ zmniejsza ona ich skuteczność.

Czytaj również