Często bywa tak, że przyjemności niezbyt dobrze wpływają na zdrowie. Nie inaczej jest z kawą, która ma być przyczyną wyższego poziomu cholesterolu w organizmie człowieka. Czy rzeczywiście tak jest i w jakim stopniu ten napój wpływa na ilość tego związku chemicznego w komórkach? Sprawdźmy to razem!
W pierwszej kolejności warto wiedzieć, że nie każdy rodzaj cholesterolu jest zły. Niestety, dla kawoszy, czarny napój podnosi poziom gorszego typu tej substancji chemicznej, czyli lipoproteiny o niskiej gęstości.
Dobrą informacją dla osób, które lubią kawę, jest fakt niewielkiego wpływu tego napoju na zdrowie, o ile przyjemność dawkuje się z umiarem. Jedna filiżanka kawy dziennie tylko nieznacznie podnosi poziom cholesterolu w organizmie. Po tę używkę trzeba sięgać naprawdę często, żeby wyraźnie zaszkodziła. Innymi słowy, nie należy pić jej 3-4 razy dziennie.
Kawa podnosi poziom cholesterolu w komórkach ciała, ale nie każda działa w takim samym stopniu. Jeśli więc chcesz pić ten napój, a przy tym nie wystawiać swojego zdrowia na szwank, powiemy Ci, co można pić bezpieczniej, a co jest bardziej szkodliwe.
Jeżeli lubisz smak samej kawy, dobrze zrobisz, gdy będziesz spożywać napój przefiltrowany. Właśnie dlatego warto zaopatrzyć się w ekspres przelewowy. Papierowy filtry, w które wyposażone są tego typu naczynia, zatrzymują kafestol i kafeol, czyli substancje chemiczne z grupy diterpenów przyczyniające się do wzrostu poziomu lipoprotein o niskiej gęstości.
Analogicznie kawa niefiltrowana ma w składzie kafestol i kafeol, czyli związki chemiczne, które hamują rozkład cholesterolu. W rezultacie gromadzi się on w organizmie. Przy większej ilości wypijanych filiżanek napoju, jego ilość stale rośnie i z trudem spada.
W tym przypadku dużo zależy nie tylko od tego, czy kawa jest przefiltrowana, ale też od rodzaju dolewanego do niej mleka. Najmniejszy wpływ na wzrost poziomu cholesterolu w organizmie mają produkty niskotłuszczowe.
Mleko o zawartości tłuszczu rzędu 0,5%-1,5% w znikomym stopniu zwiększa ilość lipoprotein o niskiej gęstości. Jeszcze lepszymi wyborami są wyroby roślinne albo sojowe. One wcale nie podnoszą cholesterolu, o ile nie ma w nich cukru. Mało tego, mleko owsiane może wręcz obniżyć ilość tej substancji chemicznej w organizmie.
Odwrotna sytuacja ma miejsce z mlekiem krowim, w którym jest dużo tłuszczu, a więc ponad 3%. Jeszcze bardziej zwyżkę poziomu cholesterolu stymuluje śmietanka do kawy. Tego rodzaju artykuły spożywcze zawierają nawet 20-30% tłuszczów, do tego tych mniej zdrowych, czyli nasyconych.
Werdykt nie może być więc inny – najlepiej pić przefiltrowaną kawę z dodatkiem niesłodzonego mleka roślinnego. Warto unikać napoju, który nie został przecedzony przez papier, a tym bardziej takiego, który został wzbogacony o tłuste mleko krowie bądź śmietankę.
Być może należysz do grona osób, które nie zalewają wrzątkiem kubka zmielonej kawy. Jeśli tak, dużo będzie zależeć od tego, jakiego urządzenia używasz. Napój z ekspresu kolbowego jest nieprzefiltrowany, podobnie jak płyn powstający z kapsułek.
Mamy jednak dla Ciebie kolejną dobrą wiadomość. W przypadku ekspresów kapsułkowych duży wpływ ma konkretna mieszanka składników. Warto zatem zapoznać się z informacjami zawartymi w opisach produktów, które publikujemy na InPost Fresh.
Jeśli zastanawia Cię, jak na cholesterol wpływa kawa Inka i podobne do niej wyroby, to ponownie pozytywnie Cię zaskoczymy. Produkty zbożowe nie zawierają diterpenów, a co za tym idzie, w ogóle nie podnoszą poziomu tej substancji chemicznej w ciele człowieka.
Co więcej, jeśli w składzie kawy jest jęczmień lub cykoria, ilość lipoprotein o niskiej gęstości może nawet spaść. Wyjątkiem są napoje, do których zostało dodane tłuste mleko albo śmietanka.
Napoje zbożowe są ponadto bezpieczne dla układu krążenia. Tym samym takie produkty stanowią doskonałą alternatywę dla kaw sypanych i sprzedawanych w formie całych ziaren. Nad spożywaniem wersji z jęczmienia, orkiszu i innych zbóż powinny zastanowić się osoby, które nie chcą rezygnować ze smaku kawy, ale mają nadciśnienie bądź choroby serca.
Jak widzisz, nie każda kawa niekorzystnie wpływa na odkładanie się cholesterolu w komórkach ciała. To jeszcze nie koniec dobrych wiadomości. Gdy przyjdzie Ci ochota na czarny napój, odpowiedni produkt znajdziesz w InPost Fresh. Zajrzyj więc do naszego sklepu i wybierz którąś z dziesiątek kaw z naszej oferty. Nie wątpimy, że wiele z nich Ci zasmakuje!
Kawa zbożowa cieszy się coraz większym zainteresowaniem ze względu na jej właściwości zdrowotne, zwłaszcza w kontekście układu pokarmowego. Z tego powodu już od lat uznawana jest za ciekawą alternatyw
Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów, który ma swoich miłośników na całym świecie. Ma nie tylko doskonały smak, ale również działanie pobudzające dzięki zawartej w nim kofeinie. Mimo że wie
Powrót do picia kawy nie trwa długo, ale trzeba pamiętać o odstawieniu jej na jakiś czas. Poza tym warto wiedzieć, czego jeszcze unikać, a co wolno spożywać po takim zabiegu medycznym. Jeśli więc szuk