Dla wielu osób kawa stanowi codzienny rytuał, bez którego trudno im wyobrazić sobie udany poranek. Jednak jej wpływ na układ trawienny, zwłaszcza na woreczek żółciowy, bywa oceniany negatywnie. Jak jest naprawdę? My już wiemy i chętnie podzielimy się z Tobą tymi informacjami. Kawa a woreczek żółciowy, jak ten napój wpływa na układ trawienny?
Woreczek żółciowy, zwany także pęcherzykiem żółciowym, to niewielki narząd znajdujący się pod wątrobą. Jego podstawową funkcją jest magazynowanie żółci, czyli płynu produkowanego przez wątrobę. Ta substancja chemiczna jest niezbędna do trawienia tłuszczów.
W momencie spożycia tłustego posiłku woreczek kurczy się i uwalnia żółć do dwunastnicy, by w ten sposób wspomóc rozkład i wchłanianie tłuszczów. Co do tego ma kawa? Obecna w jej składzie kofeina wykazuje silne działanie stymulujące. Pobudza zarówno wydzielanie żółci, jak i perystaltykę przewodu pokarmowego.
U osób zdrowych takie działanie kawy może działać korzystnie. Napój przyspiesza trawienie i zapobiega zastojom żółci, które sprzyjają tworzeniu się kamieni. Jednak w przypadku osób z kamicą żółciową pobudzenie skurczu pęcherzyka może doprowadzić do przemieszczenia się kamieni i wywołania ataku kolki żółciowej. Objawia się to silnym bólem w prawym podżebrzu, nudnościami, a niekiedy również wymiotami.
Osoby z chorobami pęcherzyka żółciowego powinny więc uważnie obserwować, jak ich organizm reaguje na picie kawy. Szczególnie niekorzystny dla zdrowia jest napój mocny, pity na czczo lub spożywany w dużych ilościach.
Kwestia wpływu kawy na woreczek żółciowy nie jest jednoznaczna. Bardzo dużo zależy od stanu zdrowia konkretnej osoby. U zdrowych ludzi kawa, z zastrzeżeniem, że spożywana z umiarem, zwykle nie powoduje żadnych problemów. Mało tego, napój wręcz może działać korzystnie, zmniejszając ryzyko rozwoju kamicy żółciowej.
Kofeina stymuluje bowiem produkcję żółci i zapobiega jej zaleganiu, co może chronić przed tworzeniem się złogów. Jednak w przypadku osób, u których zdiagnozowano kamicę żółciową lub występują objawy ze strony układu żółciowego, kawa może wywoływać lub nasilać dolegliwości. Również po operacji usunięcia pęcherzyka żółciowego nie każdy organizm dobrze toleruje na wypijane filiżanki kawy.
W takich przypadkach należy zachować ostrożność i zwracać uwagę na to, jak organizm reaguje po wypiciu kawy. Ból w prawym boku, wzdęcia, nudności lub biegunka mogą wskazywać na konieczność ograniczenia tego napoju, lub całkowitej rezygnacji z niego. Dobrym rozwiązaniem bywa przejście na kawę zbożową lub bezkofeinową, które zwykle są lepiej tolerowane przez ludzki układ pokarmowy.
Kawa zbożowa to napój powstający z prażonych zbóż, takich jak jęczmień, żyto czy cykoria. W odróżnieniu od tradycyjnej wersji tego napoju nie zawiera ona kofeiny, dzięki czemu nie wykazuje działania pobudzającego. Dla osób borykających się z problemami pęcherzyka żółciowego wariant zbożowy często okazuje się lepszym i bezpieczniejszym wyborem niż napój parzony z ziaren.
Wytwarzana ze zbóż kawa nie stymuluje tak intensywnie wydzielania żółci i nie wywołuje skurczów woreczka żółciowego, które u niektórych ludzi wywołują ból. Kawa zbożowa cechuje się także łagodniejszym wpływem na żołądek. Nie zakwasza go w takim stopniu jak napój na bazie ziaren kawowca, dzięki czemu może być lepiej tolerowana przez osoby z refluksem czy nadkwaśnością.
Co więcej, cykoria, która jest często obecna w składzie kawy zbożowej, zawiera inulinę, czyli naturalny prebiotyk wspomagający prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej jelit. Dla osób po zabiegach operacyjnych, z nadwrażliwym układem pokarmowym lub chorobami dróg żółciowych kawa zbożowa może być znacznie łagodniejszą alternatywą.
Po operacji cholecystektomii, czyli usunięcia woreczka żółciowego, organizm nadal produkuje żółć, ale nie ma już możliwości jej magazynowania. Żółć spływa bezpośrednio z wątroby do jelit, co zmienia sposób trawienia, a szczególnie tłuszczów.
Wiele osób po takim zabiegu odczuwa zmiany w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Kawa, szczególnie pita na czczo, może działać drażniąco. W praktyce może to oznaczać występowanie zgagi, wzdęć, nudności, biegunek lub ogólnego dyskomfortu.
Dla części pacjentów nawet niewielka ilość kofeiny okazuje się trudna do strawienia, gdy inni po czasie adaptacji wracają do picia kawy bez większych dolegliwości. Reguły nie ma, a w związku z tym dobrze jest zabezpieczyć się przed pojawieniem nieprzyjemnych objawów.
Właśnie dlatego po operacji lepiej nie spożywać kawy od razu w dużych ilościach, ale wprowadzać ją stopniowo, najlepiej w łagodnej formie, np. z mlekiem lub bezkofeinowej. Nie należy też pić kawy na pusty żołądek oraz łączyć jej spożycia z jedzeniem tłustych potraw.
O tym, czy wolno pić kawę po zabiegu cholecystektomii, w pierwszej kolejności spytaj lekarza. Jeśli wyrazi zgodę i powie, jakie dokładnie produkty będą dla Ciebie bezpieczne, skieruj się do nas. W InPost Fresh mamy wiele różnych rodzajów kaw. Wśród nich znajdziesz odpowiednie produkty, a do tego smaczne. Twoje poranki mogą pozostać tak przyjemne, jak do tej pory – tylko w wersji lepiej dopasowanej do Twojego zdrowia.
Czy filiżanka espresso naprawdę może pomóc w redukcji wagi? Ten kofeinowy napój służy do codziennego pobudzenia, ale okazuje się także częściowym wsparciem w walce o smuklejszą sylwetkę. Wokół wpływu
Kawa zbożowa cieszy się coraz większym zainteresowaniem ze względu na jej właściwości zdrowotne, zwłaszcza w kontekście układu pokarmowego. Z tego powodu już od lat uznawana jest za ciekawą alternatyw
Często bywa tak, że przyjemności niezbyt dobrze wpływają na zdrowie. Nie inaczej jest z kawą, która ma być przyczyną wyższego poziomu cholesterolu w organizmie człowieka. Czy rzeczywiście tak jest i w