Poranny zastrzyk energii, szybkie pobudzenie przed ważnym spotkaniem, a może sposób na przetrwanie nocnej zmiany? Wybór pomiędzy filiżanką kawy a puszką energetyka to niełatwy dylemat. Przed sięgnięciem po konkretny napój warto zastanowić się przede wszystkim, co bardziej pobudza, a jednocześnie jest zdrowsze.
Oba wymienione napoje zawierają kofeinę, czyli naturalny stymulant oddziałujący na układ nerwowy. Dzięki niej możesz poczuć szybki wzrost koncentracji, poprawę skupienia i mniejszą senność. Różnica tkwi jednak w ilości tej substancji oraz szybkości jej działania.
Co ma więcej kofeiny – kawa czy energetyk? Przy porównaniu jej zawartości w typowej filiżance małej czarnej i standardowej puszce napoju energetycznego, to właśnie kawa często wypada nieco lepiej. Średnio 240 ml parzonej kawy to 80-100 mg kofeiny. Natomiast przeciętny energetyk o pojemności 250 ml dostarcza około 70-85 mg tej substancji. Nawet małe espresso w porcji 30 ml zawiera już 60 mg kofeiny. Jeśli lubisz latte lub cappuccino, to przy dwóch wypitych filiżankach w ciągu dnia, ta wartość się podwaja. W praktyce oznacza to, że kawa zapewnia mocniejszy zastrzyk energii już po jednej porcji.
Warto jednak pamiętać, że energetyki oferują szybki efekt w gotowej do wypicia formie. To więc produkt dla tych osób, które potrzebują błyskawicznego pobudzenia. Bez niepotrzebnego oczekiwania na zaparzenie kawy. Wiele napojów energetycznych zawiera dodatkowe składniki, np. taurynę, a także witaminy z grupy B, które mają za zadanie wspierać organizm w momentach wzmożonego wysiłku.
Co jest mocniejsze – kawa czy energetyk? W teorii oba napoje dostarczają podobną ilość kofeiny, ale to kawa zwykle wygrywa. Dlaczego? Po pierwsze stężenie kofeiny w kawie jest bardziej skoncentrowane. Tym samym efekt pobudzenia utrzymuje się dłużej i nie kończy się nagłym spadkiem energii. Po drugie energetyki zawierają cukier, który potęguje szybki wzrost sił, ale równie szybko może wywołać uczucie znużenia. Jeśli więc chcesz stabilne pobudzenie, to wybierz kawę. Potrzebujesz natychmiastowego efektu? Sięgnij po energetyk.
Największym problemem w energetykach jest bardzo wysoka zawartość cukru. W jednej puszce o pojemności 480 ml może znajdować się nawet 62 g cukru, czyli praktycznie dwukrotność dziennego limitu rekomendowanego przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (36 g dla mężczyzn i 25 dla kobiet). Dla porównania czarna kawa w swojej podstawowej wersji nie zawiera wcale cukru. Problem pojawia się dopiero wtedy, gdy dosładzasz napój lub wybierasz kawy deserowe. Te najbardziej fantazyjne mogą mieć nawet 50 g cukru w jednej porcji, np. popularne karmelowe frappuccino.
Kolejny aspekt to oczywiście kalorie. W energetykach pochodzą one z dodanego cukru. Przeciętna puszka o pojemności 480 ml dostarcza około 200-260 kcal, czyli prawie tyle co obfity deser. Tymczasem filiżanka czarnej kawy ma zaledwie 2-5 kcal. Nawet po dodaniu niewielkiej ilości mleka lub odrobiny cukru, wciąż pozostaje napojem o stosunkowo niskiej kaloryczności. Wyjątkiem są kawy smakowe i deserowe, których wartość kaloryczna może sięgać 240 kcal lub więcej.
W kwestii uzależnienia obie opcje są w podobnym stopniu związane z tym samym ryzykiem. Kofeina działa na ośrodkowy układ nerwowy, więc może powodować psychiczne przyzwyczajenie. Objawy odstawienia obserwuje się głównie u osób podatnych na jej działanie. Mogą u nich pojawić się m.in. bóle głowy, senność, problemy z koncentracją i drażliwość. Efekty dotyczą zarówno osób pijących kawę, jak i energetyki.
Popularność napojów energetycznych w ostatnich latach nie jest przypadkowa. Te kolorowe puszki oferują konkretny zastrzyk kofeiny, ale są także produktem sprytnie zaplanowanego marketingu. Odpowiadają więc konkretnie na potrzeby współczesnego, zabieganego społeczeństwa.
Na pierwszy plan wysuwa się obietnica błyskawicznego efektu. Kawę trzeba zaparzyć i należy wypić powoli, dopóki jest gorąca. Natomiast energetyk pije się od razu po otwarciu puszki. Nic więc dziwnego, że sięgają po niego szczególnie studenci, kierowcy, pracownicy zmianowi i sportowcy, ponieważ dla nich wygoda ma największe znaczenie. Napoje te często reklamowane są jako wsparcie dla koncentracji, wytrzymałości i poprawy nastroju.
Kawa bazuje na naturalnym aromacie palonych ziaren. Natomiast napoje energetyczne wygrywają pod względem niezliczonej ilości wariantów smakowych. Trudno więc znudzić się jednostajnym wyborem. Na półkach sklepowych znaleźć można zarówno te standardowe, jak i bardziej egzotyczne mieszanki owocowe. To przyciąga szczególnie młodszych konsumentów, którzy szukają nowych doznań smakowych.
Na popularność wpływa także cena. Trudno nie zauważyć, że przeciętny energetyk jest droższy od filiżanki domowej kawy. Wiele osób postrzega jednak tę cenę w pełni akceptowalną w zamian za wygodę i natychmiastowy efekt. W praktyce jednak konsument płaci nie tylko za kofeinę, ale także za marketingowe obietnice składników dodatkowych, których skuteczność nie jest w pełni potwierdzona w badaniach. Tym samym taki napój często nie różni się efektem od zwykłej kawy.
Kawa to napój, który przez pokolenia utrzymuje swoją pozycję jako ulubiony sposób na poranny zastrzyk energii i chwilę relaksu. Poza samą kofeiną, która odpowiada za efekt pobudzenia, napój ten oferuje znacznie więcej korzyści. Głównie dotyczą one potwierdzonych efektów zdrowotnych.
Parząc kawę w domu lub wybierając klasyczną czarną w kawiarni, mamy wpływ na każdy składnik. Od ilości dodanego mleka, poprzez stopień słodzenia, aż po jej moc i rodzaj zastosowanych ziaren. Możesz więc zdecydować się na espresso o wysokiej koncentracji kofeiny albo delikatniejszą americano. Tym samym kawa daje Ci pewną elastyczność, której brakuje w gotowych napojach energetycznych. Tam skład i proporcje są z góry narzucone, a produkty różnych marek różnią się głównie smakiem.
Kawa to również naturalne źródło cennych substancji odżywczych. W jednej filiżance oprócz kofeiny znajdziesz magnez, niacynę oraz witaminy z grupy B. Napój ten jest jednym z głównych źródeł antyoksydantów w codziennej diecie. Przeciwutleniacze pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Zmniejsza się ryzyko stanów zapalnych i chorób cywilizacyjnych.
Umiarkowane spożycie kawy może obniżać ryzyko choroby Parkinsona, Alzheimera oraz cukrzycy typu 2. Wiąże się również z poprawą funkcjonowania wątroby i niższym ryzykiem niektórych nowotworów. Nie bez znaczenia jest także wpływ kofeiny na metabolizm. Kawa może przyspieszać spalanie tłuszczu, bywa więc szczególnie pomocna podczas diety redukcyjnej.
Energetyki wypija się zazwyczaj wtedy, gdy to konieczne, nierzadko w pośpiechu. Natomiast kawa to dla wielu osób codzienny rytuał. Ten moment sprzyja chwilom wyciszenia i regeneracji. Dlatego wiele osób nie wyobraża sobie tego, aby zastąpić ten charakterystyczny czarny napój czymś zupełnie innym.
Za wyborem kawy przemawia także prostota jej przygotowania. Wystarczy zmielona mieszanka i gorąca woda. Dla zabieganych dobrym rozwiązaniem będą tanie kapsułki do ekspresów. W InPost Fresh znajdziesz szeroki wybór tych produktów o różnych smakach. Mamy w ofercie również klasyczne ziarniste mieszanki oraz kawy rozpuszczalne. Wybierz ulubione produkty, a następnie wysyłkę przez Paczkomat® lub zamów z dostawą pod drzwi swojego mieszkania.
Kawa towarzyszy nam codziennie. Rano budzi do życia, po południu pomaga przy spadku energii, a niekiedy to po prostu przyjemny rytuał. Czy jednak zastanawiałeś się, jak długo naprawdę działa jej pobud
Czujesz niepokój, drżenie rąk, przyspieszone bicie serca albo problemy ze snem po wypiciu kawy lub napoju energetycznego? To znak, że Twój organizm mógł przyjąć zbyt dużą dawkę kofeiny. Sprawdzone spo
Jeśli krótko po wypiciu kawy czujesz nieodpartą chęć udania się do łazienki, to nie jesteś w tym odosobniony. Kwestia jej moczopędnego działania budzi sporo pytań. Zwłaszcza wśród osób, które nie wyob