InPost Fresh

Pyłek pszczeli – jak go stosować i jakie właściwości posiada?

15 grudnia 2022
5 min
Autor: Justyna Kolorz

Pyłek kwiatowy to jeden z kilku produktów pochodzenia pszczelego, który jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze, sprzyjające funkcjonowaniu człowieka. Na co i jak zażywać pyłek pszczeli, aby przyniósł najlepsze efekty? Poznaj sekret pierzgi i jej niezwykłych właściwości.

 

Pyłek pszczeli właściwości – jak działa?

Właściwości zdrowotne pszczelego pyłku wynikają głównie z jego składu, który ma niebagatelny wpływ na ludzki organizm. Wśród skutków stosowania preparatu można wymienić:

  • pobudzanie apetytu, regulację przemiany materii, wspomaganie w chorobach związanych z odżywianiem, działanie antyoksydacyjne, wspieranie odchudzania;
  • wspomaganie w chorobach przewodu pokarmowego (budowanie większej i bogatszej flory bakteryjnej układu pokarmowego);
  • działanie przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne;
  • leczenie stanów zapalnych jamy ustnej;
  • działanie wspomagające przy rozstroju żołądka, łagodzenie silnych zaparć;
  • wspomaganie leczenia wrzodów żołądka i dwunastnicy, ograniczenie krwawień;
  • działanie chroniące tkankę wątroby, wspieranie jej odbudowy przy stanach zapalnych;
  • łagodzenie skutków głodu alkoholowego przy leczeniu alkoholizmu;
  • pozytywny wpływ na psychiczne samopoczucie, właściwości uspokajające – zmniejszenie rozdrażnienia, nerwowości;
  • korzystny wpływ na przeciążony stresem i przepracowaniem system nerwowy;
  • wspomaganie leczenia depresji, podwyższenie sprawności psychicznej i koncentracji;
  • zwiększenie ilości przeciwciał w organizmie, wpływ na odporność;
  • wspomaganie w leczeniu alergii (w połączeniu z miodem), szczególnie przy objawach w postaci kataru siennego i astmy;
  • leczenie schorzeń gruczołu krokowego i profilaktyczne leczenie schorzeń prostaty we wczesnym stadium;
  • obniżanie poziomu cukru we krwi, wpływa na wytwarzanie insuliny;
  • uzupełnianie aminokwasów, witamin, biopierwiastków, żelaza;
  • zwiększenie wytwarzania krwinek czerwonych i hemoglobiny;
  • regulację procesów płciowych – poprawa spermatogenezy (mężczyźni) i owogenezy (kobiety); zapobiega poronieniom.

Szczególnie warto zwrócić uwagę na dostarczane wraz z pyłkiem pszczelim wartości odżywczych w codziennej diecie. Wraz z suplementem do organizmu dostarczane są m.in.: wapń, żelazo, krzem, magnez, molibden, potas, chrom, cynk, srebro miedź, selen, siarka. Dwa pierwsze robią szczególne wrażenie – na 100 gramów pyłku przypada ok. 164 mg dobrze przyswajalnego wapnia, to więcej niż w jogurcie, fasoli, orzechach pistacjowych. Podobnie z poziomem żelaza – organizm może go przyswoić w podobnej ilości, co przy spożyciu wątróbki.

Co to jest pyłek pszczeli?

Co zawiera pyłek pszczeli? Inaczej nazywana pierzgą substancja produkowana jest przez pszczoły i powstaje w wyniku wymieszania pyłku kwiatowego z nektarem lub miodem. Następnie zostaje zakonserwowana przez pszczoły w procesie fermentacji, który ma miejsce w komórkach plastra.

W ulu ma on szczególne znaczenie, ponieważ jego niewielkie kulki są niezbędnym pożywieniem dla młodych robotnic oraz większych larw. Właściwości lecznicze pyłku pszczelego wynikają z jego pochodzenia – uformowane zbitki pierzgi dostarczane do ula składają się z pyłków kwiatowych, w tym wielu ziół i roślin o charakterze wspomagającym i leczniczym.

Pyłek pszczeli – czy stosowanie go jest bezpieczne?

Zazwyczaj pyłek pszczeli można spotkać na rynku w postaci granulatu lub jako składnik innych suplementów diety. W takiej formie jest on zupełnie bezpieczny do stosowania przez człowieka. Istnieje jednak kilka przeciwwskazań do zażywania pyłku pszczelego. Skutki uboczne mogą się pojawić:

  • u osób z reakcją alergiczną na pyłki roślin, użądlenia pszczół;
  • u osób w ciąży i karmiących piersią;
  • po połączeniu pyłku z lekami rozrzedzającymi krew (gdy substancją czynną jest np. warfaryna).

Najczęściej z właściwości pyłku pszczelego nie skorzystają osoby, które już wcześniej zauważyły u siebie uczulenie na miód i produkty pochodzenia pszczelego. Alergia objawia się zazwyczaj katarem, nudnościami, zaczerwieniem oczu, wysypką, bólem głowy, a niekiedy biegunką.

Reakcja alergiczna może wystąpić w sposób krzyżowy, nie bezpośrednio po zażyciu substancji pszczelej, dlatego alergicy powinni ostrożnie sięgać po pyłek pszczeli. Aby przekonać się, czy nie jest szkodliwy, można spróbować wprowadzać do diety jego mniejsze porcje i stopniowo je zwiększać do pożądanej dawki, obserwując, jak reaguje organizm.

W jakiej formie stosować pyłek pszczeli?

Na rynku można dostać pyłek pszczeli w kilku formach. Udając się bezpośrednio do pszczelarzy i na pasiekę, można zakupić nieprzetworzony pyłek pszczeli, tzw. obnóże, w zupełnie czystej postaci. Często da się spotkać także drobny granulat, który stosuje się jako dodatek do posiłków lub przyjmuje się określoną porcję (np. dwie łyżeczki). Inną formą sprzedaży produktu jest mieszanina powstała z połączenia pierzgi z miodem lub propolisem. Takie preparaty są najsłodsze i można je wykonać samemu, łącząc oba składniki w domowym zaciszu. Jak jeszcze przyjmować pyłek pszczeli? Wygodnym wyborem mogą być dostępne na rynku suplementy, zawierające w go składzie i występujące w postaci kapsułek.

Kiedy najlepiej spożywać pyłek pszczeli?

Właściwości i działanie pyłku pszczelego pozwalają na regularną suplementację. Jako naturalna multiwitamina jest szczególnie polecany osobom prowadzącym aktywny tryb życia i sportowcom. Jego regularne stosowanie wpływa na odporność oraz poprawę samopoczucia. Efekty stosowania pyłku pszczelego będą szczególnie widoczne w okresie wzmożonych przeziębień i osłabienia – właśnie wtedy warto suplementować produkt, aby zachować organizm w zdrowiu i prawidłowej formie.

W momencie osłabienia organizmu wybór pyłku pszczelego może zapewnić lepsze samopoczucie i szybszy powrót do formy. Jego regularnie stosowanie wzmacnia barierę ochronną i odsuwa zagrożenie w postaci przeziębień czy osłabienia w okresie jesienno-zimowym. Zastosowanie pyłku pszczelego przy wzmożonym wysiłku psychicznym również będzie mieć korzystny wpływ na organizm i samopoczucie. Po pierwsze przez właściwości wyciszające i uspokajające, po drugie regulując samopoczucie psychiczne, łatwiej uchronić się od objawów somatycznych płynących z przeciążenia sfery umysłowej.

Czy pyłek pszczeli podnosi cukier?

Jakie właściwości ma pyłek pszczeli dla osób z cukrzycą? Jak wiadomo, przyjmowanie suplementu wpływa na zwiększenie produkcji insuliny. Z tego względu zaleca się go cukrzykom, ponieważ po zażyciu pyłku zauważalnie obniża się poziom cukru we krwi. Zauważono, że przyjmowanie pierzgi ma także zbawienny wpływ na osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym. Przyjmowanie pierzgi wzmacnia naczynia krwionośne i serce, przez co można obniżyć nadciśnienie, a także zapobiegać nadciśnieniu. Wynika to przede wszystkim z koktajlu składników odżywczych zawartych w pyłku kwiatowym, jak, chociażby aminokwasy, witaminy (A, B, C, D, E, PP, D, K, H), kwasy omega-3 i omega-6, przeciwutleniacze, enzymy oraz makro i mikroelementy.

Jak zażywać pyłek pszczeli?

Decydując się na pyłek pszczeli w postaci spożywczego granulatu, można go przyjmować w różny sposób. Jak jeść pyłek pszczeli? Ludzki organizm najlepiej przyswaja dobrodziejstwa pierzgi, gdy ta jest rozdrobniona lub namoczona. Składniki odżywcze najłatwiej wchłaniają się w ten sposób. Do rozdrobnienia produktu świetnie nada się moździerz lub młynek. Do rozpuszczania pyłku można użyć wody lub mleka. Ze względu na słodkość, rozpuszczony w wodzie pyłek można przygotować np. wieczorem i wypić go rano, z dodatkiem soku z cytryny dla przełamania smaku. Napój należy pić na czczo.

Innym sposobem podania może być dodawanie pyłku kwiatowego do innych produktów, np. miodu. Fanów płynnej formy suplementacji może przekonać rozpuszczanie składnika w sokach. Dodawanie produktu do innych elementów posiłku to doskonałe rozwiązanie na suplementację. Pyłek można dodać do dżemu, twarożku lub jogurtu, posypać nim owsiankę lub zmieszać z farszem do naleśników. To także niezawodny dodatek do musów, shake’ów, smoothie i świeżo wyciskanych soków.

Dawkowanie pyłku pszczelego powinno wyglądać następująco: porcję (20-40 g dla osoby dorosłej/7-15 dla dzieci) należy przyjmować w wybranej przez siebie formie raz dziennie, minimum przez miesiąc, aby zauważyć znaczącą poprawę jakości życia. Najlepszym momentem na rozpoczęcie kuracji są okresy przejściowe w roku (lato-jesień oraz zima-wiosna), gdy odporność organizmu jest najbardziej narażona na przeciążenie. Później produkt można suplementować codziennie i przez cały rok.

Pyłek pszczeli – czy można stosować go w ciąży?

Ciąża to wyjątkowy, ale jednocześnie często trudny stan dla kobiety. Szczególnie pierwszy trymestr jest najbardziej uciążliwy pod kątem objawów ze strony układu pokarmowego. W wielu przypadkach zalecana jest suplementacja. Coraz większą popularnością cieszy się pyłek pszczeli. Czy jednak może być on stosowany przez kobiety w ciąży? Tak naprawdę kobiety ciężarne mogą stosować pyłek kwiatowy, pod warunkiem, że nie są na niego uczulone. Kolejnym przeciwwskazaniem w stosowaniu pyłku pszczelego u kobiet w ciąży jest uczulenie na miód. U osób uczulonych mogą pojawić się reakcje alergiczne takie jak pokrzywka, zapalenie spojówek. Może wystąpić także biegunka, nudności oraz zgaga. Regularne zażywanie pyłki pszczelego zmniejsza ryzyko anemii. Poprawia także odporność i polepsza apetyt. Trzeba także wiedzieć, że może poprawiać nastrój, gdyż wiele kobiet zmaga się właśnie z obniżonym nastrojem w czasie ciąży.

Pyłek pszczeli na przeziębienie – jak stosować?

Wiele osób w sezonie jesienno-zimowym, ale i wiosennym zmaga się z przeziębieniami. W takim przypadku nie trzeba od razu sięgać po leki. Jeżeli nie występuje wysoka gorączka, a także nasilone objawy, można spróbować produktów naturalnych. Tutaj zalecany jest np. pyłek pszczeli, który wzmacnia odporność, przyspiesza regenerację organizmu i zmniejsza stany zapalne. Jest wręcz idealny w zwalczaniu objawów ze strony układu oddechowego. Najlepiej w takim przypadku stosować od 2 do 4 łyżeczek dziennie. Można dodawać go do wody bądź herbaty, pamiętając by temperatura nie przekroczyła 40 stopni Celsjusza, gdyż w przeciwnym razie jego prozdrowotne właściwości mogą się zmniejszyć. Pyłek najlepiej stosować dwa razy dziennie, rano i wieczorem, koniecznie po zjedzonym posiłku. Dzięki temu jego przyswajalność jest zdecydowanie większa. Choć sam pyłek nie leczy grypy, to jednak jego regularne zażywanie sprawia, że organizm szybciej zwalcza wirusy, a przez to ryzyko zachorowania jest znacznie mniejsze.

Czy pyłek pszczeli może się przeterminować?

Ze względu na zawartość wielu składników naturalnych pyłek kwiatowy może być wspaniałą bazą dla rozwoju niepożądanych mikroorganizmów oraz stanowić interesujący łup dla szkodników, ponieważ sprawdza się w diecie nie tylko ludzi. Kluczowe jest zatem jego przechowywanie tak, aby zabezpieczyć produkt przed niepożądanymi zdarzeniami. W porównaniu z miodem pyłek kwiatowy jest dosyć niewdzięczny w przechowywaniu w długim okresie. Płynny słodzik z założenia jest produkowany do wielomiesięcznego trzymania, pyłki natomiast, które są męskimi komórkami rozrodczymi kwiatów, docelowo mają przetrwać nie więcej niż kilkanaście godzin.

Aby jak najdłużej zachować pozytywne walory pszczelich pyłków, należy odpowiednio je zakonserwować. Na proces wpływ ma temperatura, światło, wilgotność oraz dostępność tlenu. Aby właściwie utrwalić pyłek, po odebraniu go pszczołom należy poddać produkt suszeniu w temperaturze około 40°C. Zazwyczaj pyłek sprzedawany jest w słoikach. Aby jak najdłużej zachował swoje właściwości, pojemnik powinien być szczelnie zakręcony i pozostawiony w suchym i chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych.

Czytaj również