- Strona główna
- Blog
- Przepisy na napoje
- Cold brew – jak zrobić idealną kawę macerowaną?

Cold brew – jak zrobić idealną kawę macerowaną?
Wyjątkowej kawy możesz posmakować nie tylko w kawiarni, ale także w domowym zaciszu. Jednym ze sposobów na skosztowanie wyjątkowych smaków jest przygotowanie napoju na zimno. Jeśli chcesz dowiedzieć się, co to jest cold brew i jak ją przygotować, chętnie Ci o tym powiemy.
Czym jest kawa cold brew?
Cold brew to napój, który powstaje poprzez namaczanie zmielonej kawy w zimnej wodzie. Ten proces nazywany jest też macerowaniem. Stąd właśnie bierze się drugie określenie tego napitku – kawa macerowana.
Grubo zmielone ziarna kawy należy moczyć w wodzie przez przynajmniej 12 godzin. Maksymalny czas, który można poświęcić na tę czynność, to doba. W zależności od tego, jak długo trwa maceracja, uzyskuje się inny smak napoju. Innymi słowy, im dłużej ziarna leżą w cieczy, tym kawa ma bardziej złożony smak, a do tego przeważnie jest mocniejsza.
Jaka kawa do cold brew jest dobra?
Najlepsza kawa do cold brew nie istnieje. Tylko Ty jesteś w stanie o tym zdecydować. W trakcie zakupu ziaren w InPost Fresh zwróć uwagę między innymi na stopień ich wypalenia:
- jasne – czyli light roast dające większą kwasowość, a niekiedy również delikatny owocowy posmak;
- średnie – zwane medium roast, które zapewnia balans między kwaskowatością a goryczą;
- ciemne – nazywane dark roast będące gwarancją intensywnej gorzkości, często przełamywanej przez słodycz.
O tym, jaki smak cold brew uzyskasz, decydują też rodzaje ziaren. Możesz wybrać kawę typu:
- Arabica – klasyczną, dość łagodną i słodkawą odmianę ziaren;
- Robusta – mocniejszą, czyli o większej zawartości kofeiny, a do tego posmakiem kakao;
- lokalnego – kolumbijską, etiopską i inne zaskakujące smakami typy, np. nutami cytrusów.
Oprócz tego pamiętaj o macerowaniu zmielonych ziaren kawy w odpowiedniej wodzie. Płyn powinien być przefiltrowany. Alternatywą cieczy z kranu jest woda źródlana.
Kawa cold brew – proporcje
Cold brew przygotuj w proporcjach 1:8. Innymi słowy, na 100 g zmielonych ziaren kawy powinno przypaść 800 ml wody.
Niewykluczone, że po przetestowaniu smaku napoju uznasz, że jest za słaby. To możliwe, ponieważ kawa podawana na zimno ma mniej smaku i aromatu niż gorący napar. Do uzyskania wyrazistszego cold brew zastosuj inne proporcje – 1:5 albo 1:4.
Kto wie, czy nie będziesz mieć odwrotnego zdania. Jeżeli cold brew w proporcjach 1:8 okaże się dla Ciebie zbyt mocna, wybierz wariant 1:9. Poniżej tej wartości lepiej jednak nie schodzić, ponieważ kawa będzie wtedy naprawdę słaba.
Jak zrobić cold brew?
Podstawowy przepis na cold brew jest prosty, choć samo przygotowanie kawy wymaga czasu. W celu jej przyrządzenia:
- zmiel ziarna na grube cząstki;
- zważ składnik i zastosuj podane wcześniej proporcje;
- zalej zmielone ziarna odpowiednią ilością wody;
- naczynie z półproduktem przykryj np. ścierką kuchenną;
- odstaw cold brew do lodówki na przynajmniej 12 godzin;
- po wyjęciu z lodówki przefiltruj kawę przez gazę;
- przelej napój do szklanek;
- dla uzyskania jeszcze lepszego efektu dodaj kostki lodu do kawy.
Ze smakiem cold brew możesz jeszcze bardziej poeksperymentować. W tym celu do zmielonych ziaren i wody dodaj np. sproszkowany cynamon, laskę wanilii, mleko kokosowe albo syrop smakowy.
Ogromny wybór kaw (nie tylko) do cold brew w InPost Fresh
Niezależnie od tego, na jaki smak cold brew postawisz, odpowiednie składniki kupisz w naszym sklepie. Półki InPost Fresh uginają się od różnych ziaren kaw wypalanych na każdy sposób. Mało tego, u nas znajdziesz też przyprawy i syropy, dzięki którym Twoje kawy staną się jeszcze smaczniejsze.
Czytaj również

Jak smakuje najdroższa kawa świata? Wyjaśniamy jej cenę
Kawa to napój stanowiący codzienny rytuał wielu osób. Istnieją jednak jego rodzaje wykraczające poza standardowe doświadczenie spożywania tego naparu. Jednym z takich wyjątkowych przypadków jest najdr

Czy kawa bezkofeinowa różni się smakiem od tradycyjnej?
Kawa bezkofeinowa zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Wiele osób decyduje się na jej wybór z powodów zdrowotnych, problemów z nadciśnieniem, wrażliwością na kofeinę lub po prostu z tro

Jak działa chemex do kawy? Co wpływa na smak?
Chemex to jedno z najbardziej precyzyjnych narzędzi do parzenia kawy metodą przelewową. Dzięki zastosowaniu grubych, papierowych filtrów i charakterystycznej szklanej konstrukcji, umożliwia uzyskanie