Aromat świeżo zmielonej kawy wśród wielu osób uchodzi za jeden z najprzyjemniejszych zapachów. W parze z nim powinien iść też smak. Nie sposób go jednak uzyskać, zalewając gotowy produkt ze słoika czy nawet parząc napój w ekspresie. Jak więc uzyskać prawdziwy smak kawy? Wystarczy stosować się do zasad sztuki jej przygotowania, z której od stuleci słyną mieszkańcy Turcji.
W przeciwieństwie choćby do ryby po grecku, która nie ma nic wspólnego z kuchnią tego kraju, kawa po turecku rzeczywiście wywodzi się z państwa nad Bosforem. Turcy, jako żeglarze i kupcy zetknęli się ze sztuką palenia ziaren kawowca już w XVI wieku. Od tego czasu, z przerwami na zakazy spożycia kawy, pielęgnowali swój sposób jej parzenia. Jak zaparzyć kawę po turecku? Potrzebne będą:
Jak widać, przepis na kawę po turecku jest genialny w swojej prostocie. Taki właśnie jest zamysł stojący za jej przygotowaniem – wydobyć pełnię smaku naparu z kawowca i nic ponadto. Z tego powodu nie dodaje się do niej mleka. Osoby preferujące mniej gorzki smak mogą jednak pokusić się o modyfikację receptury i dodać:
Gdzie kupić potrzebne składniki? Najlepiej w tym celu wykorzystać aplikację InPost Fresh. Dzięki niej nasi klienci mają dostęp do tysięcy produktów z różnych sieci marketów dostępnych w swojej okolicy. Ułatwia to wybór produktów potrzebnych nie tylko do przygotowania kawy po turecku.
Prosty przepis, na który składają się tylko ziarna i woda jest równie łatwy w przygotowaniu. Nie oznacza to jednak, że taki napój da się przygotować szybko. Jak się parzy kawę po turecku? Trzykrotnie, cały czas kontrolując płomień żarzący się pod naczyniem.
* Osoby, dla których oryginalna kawa turecka jest zbyt gorzka, na tym etapie mogą dodać cukier lub przyprawy.
Jak parzyć kawę w tygielku? Na niewielkim ogniu, stopniowo go zwiększając. Co ważne, nie wolno dopuścić wody do temperatury wrzenia.
Po przygotowaniu napoju pozostaje odczekać chwilę, aż fusy opadną na dno tygielka, a następnie przelać do naczyń do picia. Pod tym względem kultura picia kawy po turecku przypomina tę znaną ze spożycia włoskiego espresso. Niewielkie filiżanki zapełnia się do połowy. Do popicia gęstego i mocnego napoju służy woda stawiana w drugim naczyniu.
Jest coś magicznego w połączeniu korzennych przypraw z mleczną pianką i porządną dawką kofeiny. Choć klasyczne chai latte to napój na bazie czarnej herbaty, coraz częściej można spotkać jego kawową we
Kompot z suszu to pyszny napój! Pełen witamin i wartościowych składników odżywczych, a co nawet ważniejsze, bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów. Świetnie gasi pragnienie, a z tego powodu n
Black Ivory, Kopi Luwak, Blue Montain czy Saint Helena to jedne z najdroższych odmian kawy na świecie, które zachwycają prawdziwych kawoszy. Z czego jednak powstają i czy są warte swojej ceny? Dowiedz