Mrożona kawa sprawdzi się w szczególności latem – napój nie tylko orzeźwi, ale i doda energii. Co więcej, w zależności od sposobu przygotowania, można podać go zarówno miłośnikom słodkości, jak i koneserom mocnej, esencjonalnej kawy bez cukru. Jak zrobić kawę mrożoną w domu w kilku krokach?
Przepisów na kawę mrożoną jest naprawdę wiele, dzięki czemu każdy może znaleźć metodę, która przypadnie mu do gustu. Najpowszechniejszą i najprostszą z nich jest przygotowanie napoju z kawy rozpuszczalnej z dodatkiem mleka. Osoby, które wolą intensywne, esencjonalne napoje mogą wykorzystać w tym celu metody przelewowe, kawiarkę lub ekspres ciśnieniowy. Oczywiście znaczenie ma nie tylko sposób parzenia kawy, ale i dodatki. Warto trochę poeksperymentować i znaleźć swoje ulubione połączenie. Wyjątkowego smaku dodadzą kawie np. cynamon, lody, bita śmietana, syropy smakowe, a nawet włoski likier Amaretto.
Ciekawą propozycją idealną dla wielbicieli słodkości jest kawa mrożona z kremem czekoladowym. Do jej przygotowania można wykorzystać np. Nutellę, a dodatkowo przyozdobić całość bitą śmietaną z kawałkami czekolady i orzechów laskowych. Jak zrobić kawę mrożoną z mlekiem? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać do tego gotową kawę smakową, np. z dodatkiem wanilii, malin, żurawiny czy czekolady.
Jak zrobić kawę mrożoną, która przypadnie do gustu każdemu? Do przygotowania klasycznej domowej kawy mrożonej nie jest potrzebne wiele składników. Oczywiście niezbędne będą świeże, aromatyczne ziarna. Sposób jej zaparzania można dobrać wedle własnych preferencji. Świetnym pomysłem jest wykorzystanie średnio palonej kawy mielonej i przygotowanie jej w klasycznej, włoskiej kawiarce. Do przyrządzenia 2 sporych porcji potrzebne będzie około 250 ml napoju. Niezbędne będzie również mleko (może być klasyczne, bez laktozy lub roślinne). Przyda się również brązowy cukier, lody waniliowe, bita śmietana i wiórki czekoladowe do ozdoby.
Po zaparzeniu kawę należy ostudzić i przelać do wysokiego naczynia. Następnym krokiem jest dodanie do całości kostek lodu, około 100 ml mleka oraz cukru (aby napój był słodki, potrzebne są około 4 łyżeczki) i jednej gałki lodów. Całość najlepiej szybko zmiksować blenderem. Na końcu mrożoną kawę z mlekiem należy przelać do dużych szklanek, polać bitą śmietaną i ozdobić czekoladowymi wiórkami. Jak zrobić kawę mrożoną bez kostek lodu? W takiej sytuacji można przyrządzić napój według przepisu, pomijając lód, a następnie przed podaniem schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
Kochasz kawę, ale letnie upały skutecznie zniechęcają do sięgania po gorącą filiżankę z czarnym napojem? Być może frappe jest właśnie tym, czego potrzebujesz. Ten orzeźwiający napój tylko z wyglądu pr
Kawa po wiedeńsku to symbol elegancji, tradycji i chwil z prawdziwym relaksem. Jej aksamitna konsystencja, słodycz bitej śmietany i głęboki aromat kawy tworzą idealny duet, obok którego trudno przejść
Kawa to napój, który można łatwo dopasować do własnego gustu na nieskończenie wiele sposobów. Oprócz wyboru ziaren czy sposobu parzenia ważne jest to, co doda się do filiżanki, by stworzyć wyjątkowy n