- Strona główna
- Blog
- Przepisy na napoje
- Jakie rodzaje kaw mamy? Czym się różnią?

Jakie rodzaje kaw mamy? Czym się różnią?
Obecnie w sklepach można zaleźć liczne rodzaje kaw o różnych smakach oraz aromatach. Specyficzny napar z ziaren kawowca stał się tak popularny, że dzisiaj mało kto wyobraża sobie rozpoczęcie bez niego swojego dnia. Dodatkowo rodzaje napojów kawowych są tak liczne, że każdy może znaleźć napar idealny dla siebie. Poznaj najpopularniejsze typy kawy i dowiedz się, co wpływa na jej smak.
Rodzaje kawy ziarnistej
Kawa to jeden z podstawowych produktów w każdym domu czy biurowej kuchni. Wiele osób lubi gorący aromatyczny napar, który pobudza i dodaje energii do działania. Popularność kawy wynika nie tylko z jej właściwości, ale również ze smaku. A ten w ogromnej mierze zależny jest od rodzaju kawy.
O smaku kawy decyduje kilka czynników. Głównym z nich jest rodzaj ziaren kawy i kawowca, z którego pochodzą. Wszystkich rodzajów kawy jest ponad pięćset, ale tak naprawdę rynek zdominowały trzy odmiany. Zalicza się do nich kawy typu Arabika, Robusta oraz Liberika. Wszystkie typy kawy mają też swoje podgatunki. Każdy rodzaj ziaren cechuje inny aromat i posmak. Jedne napary oferują bardziej intensywne doznania, a drugie proponują wyszukane nuty smakowe przypominające czekoladę, orzechy, cytrusy czy inne owoce. Jest więc co odkrywać.
Ziarnista, rozpuszczalna, sypana – różne rodzaje kawy
Jednak smak energetyzującego naparu nie zależy tylko i wyłącznie od rodzaju ziaren. Na wrażenia kubków smakowych wpływa też sposób przetwórstwa kawy. Najczęściej w rynkowych ofertach dostępne są trzy podstawowe rodzaje produktów kawowych. Na sklepowych półkach można znaleźć wypalone ziarna kawowca, rozpuszczalną mieszankę czy też kawę sypaną. Rodzaje produktów różnią się sposobem obróbki, a co za tym idzie, aromatem i smakiem.
Najbardziej intensywny smak ma kawa ziarnista. Są to po prostu ziarna kawowca, które przeszły proces wypalania. Tego typu kawy mogą używać, niestety, jedynie właściciele ekspresu lub specjalnego młynka i kawiarki. Jeśli nie posiadasz narzędzi do prawidłowego rozdrobnienia ziaren, to pozostaje Ci skorzystać z kawy sypanej lub rozpuszczalnej. Która z tych opcji będzie najlepszym wyborem? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, ponieważ wszystko zależy od gustu. Kawa sypana (inaczej parzona) to po prostu zmielone ziarna w formie fusów. Ten rodzaj naparu ma bardziej wyrazisty smak i więcej kofeiny niż rozpuszczalna wersja napoju.
Sproszkowana kawa jest słabsza, ponieważ zanim znajdzie się w sklepie oraz rękach klienta, ulega wielu procesom. Aby wyprodukować kawę rozpuszczalną, trzeba wypalić i zmielić ziarna, a następnie zaparzyć je w bardzo małej ilości wody. Skoncentrowany napar suszy się za pomocą gorącego powietrza. W efekcie powstaje kawowy proszek. Taka obróbka eliminuje z kawy wiele substancji aktywnych, które decydują o końcowym smaku napoju.
Włoskie rodzaje kaw i ich przygotowanie
Włochy nierozerwalnie kojarzą się z kawą, ponieważ to właśnie stamtąd wywodzą się najpopularniejsze marki ziaren. Nawet powszechne na całym świecie nazwy kaw mają swoje korzenie we włoskich słowach. Jakie napoje przywędrowały do nas z gorącej Italii?
Najpopularniejsze kawy włoskie bazują na caffe, czyli silnym naparze znanym pod nazwą espresso. Jest to bardzo mała kawa, którą podaje się w formie shota. Podczas przygotowywania espresso zmielone ziarna zalewane są niewielką ilością gorącej wody. Taka mieszanka ma bardzo mocny aromat i dlatego też pije się ją bardzo powoli.
Na podstawie skondensowanego espresso bariści tworzą różne znane prawie wszystkim rodzaje kaw z ekspresu. Najprostsze do przygotowania jest americano. Składa się ono z shota espresso oraz dużej ilości wody. Powszechnie przyjmuje się proporcje wynoszące 1/3 kawy i 2/3 wody.
Espresso można też zmodyfikować, aby było mniej rozwodnione i jeszcze bardziej aromatyczne. Rozcieńczając kawowego shota mniejszą ilością wody, uzyskuje się ristretto. Jeśli napój zostanie przygotowany prawidłowo, powinien mieć kolor ciemnej czekolady i jasną cremę (piankę).
Włoskie kawiarnie wsławiły się również serwowaniem najróżniejszych rodzajów kaw mlecznych. Z Italii dotarły do nas napoje takie jak cappuccino, caffe latte, macchiato czy caffe mocha, znana też jako mokka. Z czego składają się te wszystkie napary? Cappuccino to mieszanka klasycznego espresso i pianki z ubitego mleka. Takie połączenie sprawia, że kawa jest niezwykle delikatna, a jej konsystencja kremowa. Z tego względu Włosi piją cappuccino zazwyczaj w godzinach porannych. Po południu raczej decydują się na mocniejsze napary.
Caffe latte również należy do mlecznych, śniadaniowych kaw. Ten napój składa się z gorącego mleka, espresso oraz pianki umieszczonej na wierzchu. Kawowy napar stanowi zaledwie 1/3 całej tej mieszanki. Dlatego też latte nie ma bardzo wyrazistego smaku. Silniejsze aromaty można poczuć przy degustacji macchiato. Kawa ta składa się z espresso i bardzo małej warstwy spienionego mleka. Główną rolę odgrywa tutaj aromatyczny napój, a biały puch jedynie lekko łagodzi jego naturalną gorycz.
Osoby, które nie przepadają za gorzkim smakiem kawy, mogą pozwolić sobie na małą rozpustę i zamówić caffe mocha. Ten rodzaj napoju skomponowany jest z shota espresso, cukru, czekolady oraz dużej ilości gorącego mleka. Dodatkowo mokkę często serwuje się z dodatkiem bitej śmietany, kakao lub cynamonu. Jest to więc słodsza propozycja podania kawy.
Kawa po irlandzku – jak ją przyrządzić?
Wśród popularnych naparów na wyróżnienie zasługuje również Irish Coffee, czyli po prostu kawa po irlandzku. Jest to specyficzny napój, który składa się z kawy, irlandzkiego whiskey, ubitej śmietanki oraz brązowego cukru.
Przygotowanie napoju nie jest skomplikowane, więc bez problemu wykonasz go samodzielnie. Cały proces musisz zacząć od zaparzenia kawy. Przygotuj 150 ml naparu i przelej go do wysokiej szklanki. Następnie dodaj do napoju 50 ml podgrzanego whiskey. Całość wzbogać odrobiną cukru i lekko zamieszaj.
Kolejnym krokiem przepisu na kawę po irlandzku jest przygotowanie śmietany. Produkt powinien być schłodzony oraz delikatnie ubity. Taką śmietankę trzeba umiejętnie ułożyć na mieszance kawy i alkoholu.
Co ważne, warstwa bitej śmietany nie powinna zmieszać się z resztą napoju. Kawę należy pić tak, aby gorący napar przechodził przez schłodzoną kremówkę. Zmiany temperatur w połączeniu z oryginalną goryczką kawy, słodyczą śmietany i lekko karmelową nutą whiskey dają naprawdę świetny efekt smakowy.
Jakie są rodzaje kawy australijskiej?
Australijczycy są wielkimi amatorami kawy, a wśród tamtejszych naparów zdecydowanie wyróżnia się flat white. Napój ten króluje na najmniejszym kontynencie już od lat 80. To właśnie Australia wypromowała mleczno-kawowy napój na szeroką skalę. Flat white tradycyjnie składa się z dwóch shotów espresso oraz bardzo delikatnie spienionego mleka. Pianka powinna mieć jednolitą konsystencję, która przypomina rzadką, kremową śmietankę. Skład kawy flat white sprawia, że w skali intensywności można umieścić ją gdzieś pomiędzy cappuccino a caffe latte.
Co ciekawe, w Australii inaczej mówi się na różne rodzaje kaw. Popularne na świecie espresso nosi tam miano short black. Natomiast podwójne espresso nazywane jest określeniem long black. Australijczycy gustują także w mało znanej kawie o nazwie piccolo latte. Jest to bardzo małe latte, w którym proporcje kawy i mleka są równe 1:1. Na najmniejszym kontynencie dużą popularnością cieszą się też napary z dodatkiem napojów roślinnych. Kawa z mlekiem sojowym, owsianym czy migdałowym jest tam wybierana znacznie częściej niż w naszym kręgu kulturowym.
Kawa mrożona – co musisz o niej wiedzieć?
Kawa mrożona to świetny sposób na orzeźwienie w gorące dni. Istnieją różne rodzaje kawy na zimno, ale najpopularniejsze z nich to frappe, cold brew, caffe freddo czy affogato. Wszystkie wymienione napoje bazują na kawie oraz lodzie. Różnią się jednak pod względem sposobu przygotowania oraz dodatków.
Frappe to najpopularniejsza i chyba najłatwiejsza w wykonaniu kawa mrożona. Przygotowuje się ją zazwyczaj z kawy rozpuszczalnej, którą łatwo zaparza się na zimno. Można też użyć wcześniej przygotowanego i ostygniętego naparu, a całość uzupełnić o cukier i mleko. Wszystkie składniki trzeba wstrząsnąć w shakerze do uzyskania spienionej mieszanki. Napój można podawać z kruszonym lodem. Cold brew jest trudniejsze w przygotowaniu, ponieważ wymaga długiego namaczania ziaren w zimnej wodzie. Natomiast caffe freddo czy affogato mają w sobie coś z deserów. Są to kawy espresso z pianką lub bitą śmietaną i lodami.
Nietypowe rodzaje kaw
Koneserzy kaw wymyślają coraz to nowsze warianty aromatycznych naparów i dlatego też w kawiarniach można zobaczyć całkiem nietypowe rodzaje kaw. Przykładem takiego napoju jest marocchino, czyli połączenie espresso z sypkim kakao i spienionym mlekiem.
Wśród oryginalnych napojów można wyróżnić też caffe corretto z dodatkiem likieru lub caffe al ginseng. Ta ostatnia propozycja to mieszanka espresso z ekstraktem z żeń-szenia. Kawa typu ginseng przypomina odpowiednik chai tea latte.
Czytaj również

Przepis na kompot z suszu
Kompot z suszu to pyszny napój! Pełen witamin i wartościowych składników odżywczych, a co nawet ważniejsze, bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów. Świetnie gasi pragnienie, a z tego powodu n

Jaka kawa jest najdroższa na świecie i ile kosztuje?
Black Ivory, Kopi Luwak, Blue Montain czy Saint Helena to jedne z najdroższych odmian kawy na świecie, które zachwycają prawdziwych kawoszy. Z czego jednak powstają i czy są warte swojej ceny? Dowiedz

Jak zrobić kawę po turecku?
Aromat świeżo zmielonej kawy wśród wielu osób uchodzi za jeden z najprzyjemniejszych zapachów. W parze z nim powinien iść też smak. Nie sposób go jednak uzyskać, zalewając gotowy produkt ze słoika czy