Zanim ziarna kawy trafią do docelowych opakowań, muszą przejść kilka etapów – jednym z nich jest palenie, które bezpośrednio wpływa na późniejszy smak i aromat napoju przygotowanego na ich bazie. Jakie są więc stopnie palenia kawy oraz czym się między sobą różnią?
Stopień wypalenia kawy ma ogromne znaczenie nie tylko dla smaku napoju, ale także dla jego działania. Najprościej ujmując, im jaśniejsze ziarna, tym sporządzony na ich podstawie napar będzie mocniejszy. Analogicznie więc najciemniejsze ziarna są najłagodniejsze.
Te pierwsze to świetne rozwiązanie dla osób, które potrzebują pobudzenia, a drugie dla lubiących przede wszystkim aromat kawy, ale bez przypływu dodatkowej energii. Najogólniej stopnie palenia kawy można podzielić na kilka kategorii:
Wybierając najlepsze ziarna najlepiej zwrócić uwagę na oznaczenie stopnia palenia kawy, które zwykle znajduje się na etykiecie konkretnego opakowania.
Różnice w poszczególnych rodzajach palenia kawy są bardzo istotne i wpływają na ostateczny smak oraz zapach napoju. Jeszcze przed samym procesem palenia ziaren, surowa kawa ma bardziej owocowy aromat i zaledwie kilka związków smakowych – po wypaleniu może być ich nawet kilkaset! Jak jednak wygląda sam proces? Wyselekcjonowane ziarna są początkowo oczyszczane, a następnie przekładane do specjalnego pieca. Temperatura palenia kawy osiąga około 250-300 stopni Celsjusza. Następnie w zależności od tego, jaki stopień chce się osiągnąć, ziarna trzyma się w piecu od kilkunastu minut do pół godziny.
Mogłoby się wydawać, że takie warunki można spokojnie zapewnić w domowym zaciszu, jednak nic bardziej mylnego! W piecu uwzględniono bęben, w którym ziarna wirują, aby wypaliły się równomiernie. Kolejnym etapem jest schładzanie, aby w maksymalnym stopniu utrzymać nadane im w procesie palenia smaki i aromaty. Początkowo zielone ziarna w procesie wypalania całkowicie zmieniają swój smak, kolor, aromat i konsystencję. Jakie są więc charakterystyczne cechy poszczególnych stopni roastingu kawy?
Stopień palenia kawy ma duży wpływ na intensywność smaku. Ogólnie rzecz biorąc, im dłużej ziarna są palone, tym bardziej gorzkie i wyraziste w smaku się stają. Sam proces ma na celu uwolnienie naturalnych aromatów, co nadaje napojowi charakterystyczny smak. Niskie stopnie palenia kawy, takie jak jasne lub średnie, sprawiają, że jest ona delikatniejsza i ma łagodniejszy posmak. Z kolei wysokie stopnie palenia, jak ciemne, nadają napojowi mocniejszy smak, często charakteryzujący się goryczką.
Intensywność smaku może zależeć również od pochodzenia ziaren. Na przykład kawy z Afryki często mają łagodniejszy smak, podczas gdy te z Ameryki Południowej – bardziej wyrazisty i zdecydowany charakter. Dlatego wybierając odpowiednie ziarna, warto zwrócić uwagę zarówno na stopień ich mocy, jak i pochodzenie, aby maksymalnie dopasować je do swoich indywidualnych preferencji.
Jest coś magicznego w połączeniu korzennych przypraw z mleczną pianką i porządną dawką kofeiny. Choć klasyczne chai latte to napój na bazie czarnej herbaty, coraz częściej można spotkać jego kawową we
Kompot z suszu to pyszny napój! Pełen witamin i wartościowych składników odżywczych, a co nawet ważniejsze, bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów. Świetnie gasi pragnienie, a z tego powodu n
Black Ivory, Kopi Luwak, Blue Montain czy Saint Helena to jedne z najdroższych odmian kawy na świecie, które zachwycają prawdziwych kawoszy. Z czego jednak powstają i czy są warte swojej ceny? Dowiedz