- Strona główna
- Blog
- Przepisy na napoje
- Napoje rozgrzewające — przepisy na jesienną chandrę

Napoje rozgrzewające — przepisy na jesienną chandrę
Jesień to coroczne przejście z ciepłego lata do mroźnej zimy, a więc szansa na cieszenie się ostatnimi letnimi promieniami słońca połączonymi z coraz chłodniejszym powietrzem. Dni stają się coraz krótsze, więcej czasu spędza się w domu, a deszczowa pogoda powoduje tęsknotę za ciepłymi, słonecznymi dniami. Rozgrzewające napoje na jesień to strzał w dziesiątkę. Gorący kubek, koc i pogoda za oknem jest mniej straszna!
Napoje rozgrzewające — co pić jesienią, aby się rozgrzać?
Napój rozgrzewający poza tym, że musi być ciepły, powinien posiadać kilka składników, dzięki którym w ciele faktycznie odczuwalne jest uczucie rozgrzania. Wśród przypraw, które mają właściwości rozgrzewające, można wymienić: cynamon, kminek, kardamon, imbir, goździki, anyż, pomarańcze, miód, gałka muszkatołowa, kurkuma, czarny pieprz, chili, kakao.
To dzięki nim Twoje jesienne napoje będą dawać efekt przyjemnego ciepła odczuwalnego w ciele. Składniki możesz dodawać do różnych płynów. Wszystko zależy od tego, na co masz ochotę. Będą świetnym dodatkiem do herbaty, kawy, gorącej czekolady, wody, alkoholu czy mleka. To także świetna okazja na poznanie nowych kombinacji smakowych i spróbowanie czegoś, co może zostać z Tobą na kolejne sezony.
Słyszałeś kiedyś o kawie aromatyzowanej kardamonem i cynamonem? Poza fantastycznym smakiem i lekkim pobudzeniem z rana, poczujesz, jak Twoje ciało rozgrzewa się, gotowe na resztę dnia. Dobrym napojem rozgrzewającym jest również grzaniec.
Gorąca czekolada nie musi być tylko słodka, bo świetnym składnikiem do kakao jest chili. Taka mieszanka zapewnia przyjemne rozgrzanie i deser w jednym! Jeśli lubisz odkrywać zupełnie nowe smaki, eksperymentuj z orientalną masala chai, czyli indyjskim odpowiednikiem przyprawionej herbaty z mlekiem. A to tylko początek długiej listy napojów rozgrzewających organizm.
Dyniowe latte — rozgrzewający napój na zimne dni
Napoje na jesień od kilku sezonów zyskują coraz większą popularność. Stali bywalcy kawiarni i nie tylko z pewnością dobrze znają dyniowe latte. Słodkość dyni połączona z gorzkim, kakaowym aromatem daje w efekcie napój rozgrzewający o niezwykłym, korzennym smaku. Takie zestawienie od razu sprawia, że jesienna aura jest mniej przytłaczająca, a Ty możesz odpocząć, otulony zapachami swojej kawy.
Do wykonania rozgrzewającego dyniowego napoju potrzebujesz:
- purée z dyni – 2 łyżki;
- syrop klonowy – 2 łyżki;
- mleko –125 ml;
- esencja waniliowa – 1/4 łyżeczki;
- cynamon – 1/3 łyżeczki;
- gałka muszkatołowa;
- imbir;
- mielone goździki;
- espresso – pojedyncze lub podwójne (zależy, jak mocną kawę preferujesz).
Przygotuj gorącą kawę. Następnie w rondelku podgrzej mleko razem z dynią, syropem klonowym oraz przyprawami do zagotowania.
Całość przelej do blendera kielichowego. Miksuj do czasu, aż mleko zacznie się pienić i ubijać. Mieszaninę wlej przez sitko, odcedzając ewentualne grudki. Ponownie zblenduj i nalej do wysokiej szklanki.
Do tego dodaj przygotowane espresso, a całość udekoruj bitą śmietaną, kakao i laską cynamonu. Twoja dyniowa latte jest już gotowa!
Rozgrzewająca gorąca czekolada — idealna na długie wieczory
Gorąca czekolada to symbol wieczoru pod kocem, gdy pogoda za oknem robi się nieciekawa. Gęsty napój to połączenie słodkości z czekoladowym aromatem unoszącym się po całym domu. Aby odrobinę podkręcić jego smak, spróbuj rozgrzewającego jesiennego napoju przyprawionego chili.
Czego będziesz potrzebować?
- czekolada – 100 g;
- śmietanka 30% – 100 ml;
- suszone chili.
Czekoladę posiekaj. Śmietanę rozgrzej w rondelku, jednak nie doprowadzaj do wrzenia. Powoli dodawaj rozdrobnioną czekoladę, intensywnie mieszając, aby składniki rozpuściły się i połączyły ze sobą.
Do gęstego płynu dodaj szczyptę chili i wymieszaj. Następnie przelej do ozdobnego kubka. Pij bezpośrednio po zakończeniu gotowania i ciesz się słodką pikanterią zamkniętą w rozgrzewającym napoju!
Przepis na rozgrzewającą herbatkę z imbirem
Przepisy na rozgrzewające napoje to nie tylko sposób na radzenie sobie z sezonową chandrą, ale również możliwość, aby wspomóc organizm, a co za tym idzie, układ odpornościowy. Spośród przypraw stosowanych na jesień wiele z nich ma właściwości prozdrowotne, dzięki czemu korzystnie wpływają na ludzkie samopoczucie w czasie osłabienia odporności.
Herbata z imbirem to świetny przykład napoju rozgrzewającego na przeziębienie. Korzeń imbiru może działać przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, a ponadto hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. To niezawodny sposób na wspomaganie leczenia, gdy grypa przykuła Cię do łóżka.
Do wykonania herbaty potrzebujesz:
- korzenia imbiru;
- czarnej herbaty;
- cytryny lub pomarańczy;
- łyżki miodu;
- goździków;
- szczypty cynamonu;
Zaparz herbatę. Imbir utrzyj, a goździki rozdrobnij. Do naparu w dzbanku dodaj miód, wymieszaj i wlej sok z cytryny. Następnie dołóż utarty imbir, goździki i cynamon. W ten sposób połączysz wszystkie składniki. Taką mieszankę zaparzaj przez kilka minut. Napój podawaj w kubku z plasterkami cytrusów, przecedzony przez sitko. Na zdrowie!
Czytaj również

Przepis na kompot z suszu
Kompot z suszu to pyszny napój! Pełen witamin i wartościowych składników odżywczych, a co nawet ważniejsze, bez dodatku sztucznych barwników i konserwantów. Świetnie gasi pragnienie, a z tego powodu n

Jaka kawa jest najdroższa na świecie i ile kosztuje?
Black Ivory, Kopi Luwak, Blue Montain czy Saint Helena to jedne z najdroższych odmian kawy na świecie, które zachwycają prawdziwych kawoszy. Z czego jednak powstają i czy są warte swojej ceny? Dowiedz

Jak zrobić kawę po turecku?
Aromat świeżo zmielonej kawy wśród wielu osób uchodzi za jeden z najprzyjemniejszych zapachów. W parze z nim powinien iść też smak. Nie sposób go jednak uzyskać, zalewając gotowy produkt ze słoika czy