- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Cukinia faszerowana wegetariańska, czyli warzywne lekkie danie na każdą okazję

Cukinia faszerowana wegetariańska, czyli warzywne lekkie danie na każdą okazję
Faszerowana cukinia wegetariańska to kreatywny sposób na wykorzystanie wielu dostępnych w kuchni składników. To zdrowe i pożywne danie jest też tanie. Z czego i jak przygotować smaczny posiłek z tym warzywem?
Cukinia faszerowana wegetariańska – jak przyrządzić i o czym należy pamiętać?
Cukinia faszerowana dla wegetarian to doskonały przepis na szybki, a przy tym zdrowy obiad. Delikatny, lekki smak tego warzywa doskonale łączy się z bardzo wieloma składnikami. Warto przy tym pamiętać, że to doskonałe źródło witamin można przyrządzić zarówno w domowym piekarniku, jak i na grillu.
Do przygotowania przykładowej fit wegetariańskiej cukinii faszerowanej dla dwóch osób potrzebne będzie 200 g tego warzywa. Oprócz tego konieczna będzie marchewka 40 g, czerwona papryka (75 g), a także 125 g pomidorów, 35 g selera i 25 g cebuli. Całość trzeba skropić 15 ml oleju rzepakowego. Przyda się również sól i pieprz.
Jaki farsz wegetariański będzie najlepszy do cukinii?
Wegetariański farsz do cukinii warto wzbogacić np. o kaszę jaglaną lub ryż. Dzięki temu danie pozostanie lekkie, a przy tym sycące. Porcja na dwie osoby wymaga wykorzystania 50 g jednego z tych składników. Aby jeszcze urozmaicić smak, warto dołożyć 30 g potartego sera i 4–5 grzybów, np. pieczarek.
Faszerowana cukinia wegetariańska z pieczarkami oraz ryżem lub kaszą wymaga poświęcenia około 1,5 godziny na przygotowanie. Na początek trzeba przekroić główne warzywo na pół, usunąć miąższ i skropić wnętrze cukinii olejem. Kolejnym krokiem jest pieczenie jej przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Resztę warzyw (oprócz pomidorów) trzeba pokroić i usmażyć na patelni posmarowanej olejem. Po kilku minutach można już dołożyć pomidory, pieczarki oraz ryż lub kaszę. Danie trzeba piec na małym ogniu do momentu, gdy składniki będą miękkie i wyparuje z nich nadmiar wilgoci. Na koniec pozostaje nafaszerować potrawę, posypać serem oraz szczyptą pieprzu i soli, piec w piekarniku przez pół godziny w 180°C.
Dlaczego warto jeść cukinię faszerowaną wegetariańską?
Faszerowana cukinia wegetariańska z ryżem jest sycąca, a przy tym lekka. Jedna porcja dania ma zaledwie około 300–500 kcal w zależności od wagi składników. Co więcej, to doskonałe źródło węglowodanów, których może być znacznie powyżej 50 g. W faszerowanej cukinii znajduje się ponadto sporo białka. Na jedno warzywo z dodatkami przypada go nawet ponad 20 g. Przy tym danie to zawiera mało tłuszczu, bo poniżej 20 g. Dlatego właśnie nadaje się na obiad dla wszystkich osób chcących schudnąć lub utrzymać optymalną masę ciała.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można