
Curry to jedna z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych na świecie, a przy tym posiadająca właściwości prozdrowotnie. Kurkuma, chilli, pieprz – wszystkie te składniki przyśpieszają spalanie tłuszczu w organizmie oraz mają działanie antyoksydacyjne. To oznacza, że opłaca się je jeść w jak największych ilościach. Aby czerpać jeszcze więcej korzyści, warto stosować je w daniach bezmięsnych, takich jak... curry wegetariańskie! Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie zajmie tylko kilka chwil.
Wbrew pozorom, curry nie jest daniem samym w sobie. To kompozycja przypraw, składająca się z:
To powoduje, że użyć można jej w dużej ilości dań i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamiast przyprawić nią pierś z kurczaka, użyć jej do przygotowania pysznej i pożywnej wegetariańskiej zupy curry! Możliwości są wręcz nieograniczone, a wszystko sprowadza się do użycia wyobraźni albo sprawdzonych przepisów.
Z trudem można wyróżnić konkretne składniki, dlatego, że tak naprawdę czym innym jest tajskie, pikantne curry wegetariańskie z mlekiem kokosowym i makaronem, a czym innym curry wegetariańskie z cieciorką i ryżem. Jednakże, jeżeli chodzi o rzeczy, których obecność w lodówce lub domowej spiżarni umożliwi kulinarną improwizację, to są to:
Jak widać – składniki te są bardzo zróżnicowane. Curry przygotować można ze wszystkiego, na co ma się ochotę w ciągu dnia. Powstały aromatyczny sos nada się do jedzenia jako samodzielny posiłek albo z dodatkiem tortilli lub ryżu. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie ozdobić produkt końcowy garścią orzechów – idealnie sprawdzą się zwłaszcza prażone na sucho nerkowce.
Zastanawiasz się, od czego zacząć przygodę i eksperymenty z tą aromatyczną mieszanką przypraw? W takim razie – warto spróbować tajskiego curry wegetariańskiego! To popularny przepis, który jest chętnie polecany przez wszystkie osoby uwielbiające gotować we własnej kuchni. Smakuje świetnie, a wykonać można je w mniej niż 30 minut. Potrzebne będą:
Zacznij od podsmażenia imbiru, czosnku i cebuli – uprzednio dodając do nich sosu sojowego, pasty curry i przypraw. Następnie, zalej wszystko mlekiem kokosowym i gotuj pod przykryciem przez 5 minut. Potem dodaj paprykę, groszek oraz tofu. Do piekarnika wstaw batata, a sos pozostaw na małym ogniu do czasu, aż słodki ziemniak będzie gotowy. Na sam koniec skrop wszystko sokiem z limonki. Największą zaletą dań curry jest to, że robią się praktycznie same. To idealny sposób na szybki obiad dla ludzi zabieganych!

Ryż z jabłkami i cynamonem to doskonale znany smak z dzieciństwa, prostota domowej kuchni i ten charakterystyczny zapach, który wypełniał szkolne stołówki. Danie wydaje się banalnie proste do przygoto

Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny