składniki na jesienne dania - makaron, oliwa, warzywa

Jesienne dania – najlepsze pomysły na jesienne smaki

30 września 2022
5 min

Każda pora roku rządzi się własnymi prawami, a w sklepach pojawiają się inne owoce i warzywa. Sezonowość w kuchni polega na wykorzystywaniu takich produktów, które akurat daje Ci matka natura. Po słonecznym lecie warto przygotować rozgrzewające zupy czy potrawki z sezonowych produktów. Poznaj przepisy na pyszne jesienne dania!

Jesienne dania – co przygotować na chłodne dni?

Jesienne dania sezonowe to pyszne i w dużej mierze jednogarnkowe potrawy. Na stołach królują zupy krem z dyni, zapiekanki makaronowe, bigosy czy curry. Wiele osób stawia także na gulasze z grzybami czy słodkie ciasta z kruszonką. Zdecydowaną królową jesiennych potraw jest jednak zupa krem z dyni, więc warto zapoznać się z prostym przepisem na to danie.

Potrzebne składniki to kilogramowa dynia, 2 ziemniaki, cebula, 2 łyżki masła, ząbek czosnku, 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego, szklanka mleczka kokosowego (lub śmietanki 30%), kurkuma, imbir, sól i pieprz.

Najpierw posiekaj cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę. Podsmaż to razem na maśle. Następnie umyj i obierz dynię, a później pokrój ją w kostkę. To samo zrób z ziemniakami.

Wrzuć dynię oraz ziemniaki do cebuli i czosnku. Po kilku minutach podsmażania wlej do środka bulion i przykryj pokrywką. Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie, a potem przypraw dla smaku. Następnie zblenduj zupę na gładki krem i dodaj mleczko kokosowe. Takie jesienne danie obiadowe warto podawać z małymi grzankami podpieczonymi na suchej patelni.

 

Sezonowe warzywa i owoce do jesiennych dań

Z największą obfitością ogrodu kojarzy się słoneczne lato, ale jesienią także czeka na Ciebie mnóstwo pysznych warzyw i owoców. Z dyni można zrobić nie tylko zupę, ale także makarony, wegetariańskie pasztety czy zapiekanki. Poza tym w sklepach znajdziesz buraki czy paprykę. Pierwsze świetnie sprawdzą się do przetworów, barszczu czy nawet do carpaccio. Paprykę możesz dodać niemal wszędzie – do zup, curry, gulaszu, leczo czy makaronu z pesto.

Jesienne potrawy w swoich składnikach mają też bakłażana, który dostarcza mnóstwa witamin i świetnie komponuje się z daniami o różnej strukturze (pasztety, zupy, gulasze). Warto wykorzystywać również jabłka czy gruszki. Można dodawać je do gofrów i innych deserów, jak i smażyć np. racuchy. Poza tym dobrze sprawdzą się w ciastach drożdżowych, do których pasuje gorąca czekolada.

Jesienne dania – rozgrzewające potrawy

Jesienne dania dietetyczne są zwykle rozgrzewające, ponieważ na zewnątrz często jest nadzwyczaj zimno. Warto więc korzystać z pikantnych przypraw, takich jak np. chilli czy imbir, aby dania sprawiały, że będzie Ci cieplej po powrocie do domu. Zaopatrz się w przyprawę curry i przyrządzaj to danie z dowolnymi warzywami, kurczakiem, mleczkiem kokosowym i ryżem. To szybka i prosta w przygotowaniu potrawa. Poznaj także jesienne przepisy na zapiekanki ziemniaczane z dodatkiem dyni czy zupy z soczewicą, które natychmiast Cię rozgrzeją.

Czytaj również