- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Kaczka pieczona z jabłkiem – przepis

Kaczka pieczona z jabłkiem – przepis
Pieczona kaczka to idealny pomysł na ciepły, sycący obiad. Soczyste mięso świetnie smakuje w połączeniu z jabłkami i właśnie w takiej wersji danie to znane jest jako typowo polski specjał. Jak zrobić kaczkę pieczoną z jabłkami, aby potrawa przypadła do gustu całej rodzinie?
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania kaczki pieczonej z jabłkami?
Jedną z tradycyjnych, polskich potraw, które są znane przez miłośników kulinariów z całego świata, jest kaczka pieczona z jabłkami. Przepis na to danie wydaje się dość czasochłonny, jednak wysiłek włożony w przygotowanie posiłku bez dwóch zdań rekompensuje jego wyjątkowy smak.
Do zrealizowania przepisu na kaczkę pieczoną z jabłkami i śliwkami niezbędne są:
- świeża lub mrożona kaczka (około 2500 g);
- kwaśne i twarde jabłka, np. antonówka lub złota reneta (2 sztuki);
- śliwki (8 sztuk);
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn;
- masło klarowane (około 20 g).
Oczywiście istnieje wiele wariantów tego dania. Przykładami są przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami i ananasem lub wariant z miodem, pomarańczami czy żurawiną. Poszczególne składniki potrzebne do przyrządzenia potrawy można zamówić przy naszej użyciu aplikacji InPost Fresh.
Przepisy kulinarne: kaczka pieczona z jabłkami – sposób przygotowania
Przygotowanie potrawy należy rozpocząć od natarcia kaczki przyprawami, czyli solą, pieprzem, dwoma łyżeczkami majeranku i łyżeczką rozmarynu. Warto również dodać kilka gałązek świeżych ziół, jeśli jest taka możliwość. Tak przyrządzone mięso powinno się owinąć folią i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Kolejny krok to pokrojenie jabłek oraz śliwek i włożenie ich do wnętrza kaczki. Częścią owoców można obłożyć mięso od zewnątrz. W międzyczasie powinno się rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza i roztopić masło.
Następnie tak przygotowaną kaczkę przekłada się do naczynia żaroodpornego, polewa masłem i piecze pod przykryciem przez około godzinę. Po upłynięciu tego czasu należy przełożyć kaczkę na drugą stronę i kontynuować pieczenie jeszcze przez kolejne 2 godziny. Na końcu wystarczy wyjąć danie i pozostawić przykryte na około 15 minut. Dzięki temu kaczka stanie się soczysta i z łatwością będzie można ją pokroić.
Z czym podawać kaczkę pieczoną w kawałkach z jabłkami?
Kaczkę warto podawać z kluskami śląskimi, kopytkami lub ziemniakami (pieczonymi bądź purée). Nic nie stoi na przeszkodzie, aby soczyste mięso zestawić również z ugotowaną kaszą, np. jaglaną lub jęczmienną. Danie świetnie smakuje w połączeniu z surówką z surowej czerwonej kapusty i jabłek, a także z kapustą zasmażaną.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można