kaczka pieczona z jabłkiem

Kaczka pieczona z jabłkiem – przepis

4 grudnia 2023
5 min

Pieczona kaczka to idealny pomysł na ciepły, sycący obiad. Soczyste mięso świetnie smakuje w połączeniu z jabłkami i właśnie w takiej wersji danie to znane jest jako typowo polski specjał. Jak zrobić kaczkę pieczoną z jabłkami, aby potrawa przypadła do gustu całej rodzinie?

 

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania kaczki pieczonej z jabłkami?

Jedną z tradycyjnych, polskich potraw, które są znane przez miłośników kulinariów z całego świata, jest kaczka pieczona z jabłkami. Przepis na to danie wydaje się dość czasochłonny, jednak wysiłek włożony w przygotowanie posiłku bez dwóch zdań rekompensuje jego wyjątkowy smak.

Do zrealizowania przepisu na kaczkę pieczoną z jabłkami i śliwkami niezbędne są:

  • świeża lub mrożona kaczka (około 2500 g);
  • kwaśne i twarde jabłka, np. antonówka lub złota reneta (2 sztuki);
  • śliwki (8 sztuk);
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn;
  • masło klarowane (około 20 g).

Oczywiście istnieje wiele wariantów tego dania. Przykładami są przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami i ananasem lub wariant z miodem, pomarańczami czy żurawiną. Poszczególne składniki potrzebne do przyrządzenia potrawy można zamówić przy naszej użyciu aplikacji InPost Fresh.

Przepisy kulinarne: kaczka pieczona z jabłkami – sposób przygotowania

Przygotowanie potrawy należy rozpocząć od natarcia kaczki przyprawami, czyli solą, pieprzem, dwoma łyżeczkami majeranku i łyżeczką rozmarynu. Warto również dodać kilka gałązek świeżych ziół, jeśli jest taka możliwość. Tak przyrządzone mięso powinno się owinąć folią i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Kolejny krok to pokrojenie jabłek oraz śliwek i włożenie ich do wnętrza kaczki. Częścią owoców można obłożyć mięso od zewnątrz. W międzyczasie powinno się rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza i roztopić masło.

Następnie tak przygotowaną kaczkę przekłada się do naczynia żaroodpornego, polewa masłem i piecze pod przykryciem przez około godzinę. Po upłynięciu tego czasu należy przełożyć kaczkę na drugą stronę i kontynuować pieczenie jeszcze przez kolejne 2 godziny. Na końcu wystarczy wyjąć danie i pozostawić przykryte na około 15 minut. Dzięki temu kaczka stanie się soczysta i z łatwością będzie można ją pokroić.

Z czym podawać kaczkę pieczoną w kawałkach z jabłkami?

Kaczkę warto podawać z kluskami śląskimi, kopytkami lub ziemniakami (pieczonymi bądź purée). Nic nie stoi na przeszkodzie, aby soczyste mięso zestawić również z ugotowaną kaszą, np. jaglaną lub jęczmienną. Danie świetnie smakuje w połączeniu z surówką z surowej czerwonej kapusty i jabłek, a także z kapustą zasmażaną.

Czytaj również