Pieczona kaczka to idealny pomysł na ciepły, sycący obiad. Soczyste mięso świetnie smakuje w połączeniu z jabłkami i właśnie w takiej wersji danie to znane jest jako typowo polski specjał. Jak zrobić kaczkę pieczoną z jabłkami, aby potrawa przypadła do gustu całej rodzinie?
Jedną z tradycyjnych, polskich potraw, które są znane przez miłośników kulinariów z całego świata, jest kaczka pieczona z jabłkami. Przepis na to danie wydaje się dość czasochłonny, jednak wysiłek włożony w przygotowanie posiłku bez dwóch zdań rekompensuje jego wyjątkowy smak.
Do zrealizowania przepisu na kaczkę pieczoną z jabłkami i śliwkami niezbędne są:
Oczywiście istnieje wiele wariantów tego dania. Przykładami są przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami i ananasem lub wariant z miodem, pomarańczami czy żurawiną. Poszczególne składniki potrzebne do przyrządzenia potrawy można zamówić przy naszej użyciu aplikacji InPost Fresh.
Przygotowanie potrawy należy rozpocząć od natarcia kaczki przyprawami, czyli solą, pieprzem, dwoma łyżeczkami majeranku i łyżeczką rozmarynu. Warto również dodać kilka gałązek świeżych ziół, jeśli jest taka możliwość. Tak przyrządzone mięso powinno się owinąć folią i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Kolejny krok to pokrojenie jabłek oraz śliwek i włożenie ich do wnętrza kaczki. Częścią owoców można obłożyć mięso od zewnątrz. W międzyczasie powinno się rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza i roztopić masło.
Następnie tak przygotowaną kaczkę przekłada się do naczynia żaroodpornego, polewa masłem i piecze pod przykryciem przez około godzinę. Po upłynięciu tego czasu należy przełożyć kaczkę na drugą stronę i kontynuować pieczenie jeszcze przez kolejne 2 godziny. Na końcu wystarczy wyjąć danie i pozostawić przykryte na około 15 minut. Dzięki temu kaczka stanie się soczysta i z łatwością będzie można ją pokroić.
Kaczkę warto podawać z kluskami śląskimi, kopytkami lub ziemniakami (pieczonymi bądź purée). Nic nie stoi na przeszkodzie, aby soczyste mięso zestawić również z ugotowaną kaszą, np. jaglaną lub jęczmienną. Danie świetnie smakuje w połączeniu z surówką z surowej czerwonej kapusty i jabłek, a także z kapustą zasmażaną.
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można