InPost Fresh

Krupnik wegetariański – prosty przepis na pyszne danie

27 stycznia 2023
5 min

Krupnik wegetariański to jedna z najpyszniejszych i najbardziej pożywnych zup. Dzięki zawartości kaszy jest sycąca i zawiera sporo błonnika. Bez trudu można wykonać ją bez użycia mięsa, a mimo tego jest równie smaczna, co jej tradycyjny odpowiednik. Ma sporo witamin i warto wdrożyć ją do swojej diety. Dowiedz się, jak ugotować krupnik bez mięsa!

Krupnik wegetariański – od czego zacząć przygotowania?

Jak powstaje ta zupa? Krupnik wegetariański nie jest wymagający. Należy zacząć od zgromadzenia wszystkich potrzebnych składników. Należą do nich: 400 g ziemniaków, cebula, 2 marchewki, pół selera, korzeń pietruszki, 4 łyżki kaszy jęczmiennej, sól, pieprz, ziele angielskie, kilka listków laurowych, 3 łyżki oliwy z oliwek, posiekany koperek.

Gdy masz już wszystkie składniki, możesz przejść do gotowania. Przygotuj średniej wielkości garnek i postępuj według przepisu na krupnik wegetariański krok po kroku:

  1. Pokrój cebulę, marchewkę i ziemniaki w niewielką kostkę;
  2. Rozgrzej oliwę w garnku i wrzuć do niego cebulę i marchewkę. Lekko podsmaż, a następnie dodaj ziemniaki;
  3. Wrzuć do garnka także korzeń pietruszki i seler, a następnie zalej wszystko wodą prawie do pełna;
  4. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i dodaj przyprawy. Możesz użyć też łyżki gotowego bulionu ze słoika. Zwróć uwagę na to, aby miał dobry skład. Odradza się stosowania kostek rosołowych;
  5. Do zupy dodaj kaszę i gotuj do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie;
  6. Na koniec do garnka dodaj posiekany koperek i podawaj zupę w miseczkach.
 

Jakich składników użyć do zrobienia krupnika wegetariańskiego?

Gdy przygotowujesz przepyszny krupnik warzywny, bardzo ważne jest to, aby używać dobrych i zdrowych składników. Jeśli masz taką możliwość, zaopatrz się w warzywa pochodzące z ekologicznych gospodarstw. Największą satysfakcję da Ci zupa przyrządzona z owoców własnego ogrodu.

Gdy korzystasz z gotowych esencji bulionowych, koniecznie sprawdzaj ich skład. Aktualnie najlepszą opcją na rynku są buliony w słoiczkach. Poza tym do podstawowych składników możesz użyć także tego, co masz w lodówce. W krupniku bez mięsa sprawdzi się por, natka pietruszki, suszony grzyb czy czosnek. Można też dodać nieco śmietanki 30%.

Krupnik wegetariański a dodatki – co można dodać?

Krupnik wegetariański można podawać na kilka sposobów. Pierwszym z nich jest podawanie samej zupy lub np. zupy z dodatkiem kwaśnej śmietany. Drugi sposób to połączenie dania z pieczywem. Warto zjeść krupnik z kromką chrupiącego chleba lub dorzucić do miseczki małe grzanki. Ostatnia propozycja to dodatek groszku ptysiowego. To chrupiące kulki, które nieco zmiękną pod wpływem ciepłej zupy.

Wiesz już, jak się robi krupnik w wersji wegetariańskiej, więc czas go przyrządzić na najbliższy obiad. Koniecznie spróbuj podać tę zupę na kilka sposobów i znajdź swój ulubiony. Nie bój się eksperymentowania i dodawaj do krupniku wszystko to, na co masz ochotę lub zalega Ci w lodówce. W ten sposób zmniejszysz ilość marnowanej żywności. Smacznego!

Czytaj również