Krupnik wegetariański to jedna z najpyszniejszych i najbardziej pożywnych zup. Dzięki zawartości kaszy jest sycąca i zawiera sporo błonnika. Bez trudu można wykonać ją bez użycia mięsa, a mimo tego jest równie smaczna, co jej tradycyjny odpowiednik. Ma sporo witamin i warto wdrożyć ją do swojej diety. Dowiedz się, jak ugotować krupnik bez mięsa!
Jak powstaje ta zupa? Krupnik wegetariański nie jest wymagający. Należy zacząć od zgromadzenia wszystkich potrzebnych składników. Należą do nich: 400 g ziemniaków, cebula, 2 marchewki, pół selera, korzeń pietruszki, 4 łyżki kaszy jęczmiennej, sól, pieprz, ziele angielskie, kilka listków laurowych, 3 łyżki oliwy z oliwek, posiekany koperek.
Gdy masz już wszystkie składniki, możesz przejść do gotowania. Przygotuj średniej wielkości garnek i postępuj według przepisu na krupnik wegetariański krok po kroku:
Gdy przygotowujesz przepyszny krupnik warzywny, bardzo ważne jest to, aby używać dobrych i zdrowych składników. Jeśli masz taką możliwość, zaopatrz się w warzywa pochodzące z ekologicznych gospodarstw. Największą satysfakcję da Ci zupa przyrządzona z owoców własnego ogrodu.
Gdy korzystasz z gotowych esencji bulionowych, koniecznie sprawdzaj ich skład. Aktualnie najlepszą opcją na rynku są buliony w słoiczkach. Poza tym do podstawowych składników możesz użyć także tego, co masz w lodówce. W krupniku bez mięsa sprawdzi się por, natka pietruszki, suszony grzyb czy czosnek. Można też dodać nieco śmietanki 30%.
Krupnik wegetariański można podawać na kilka sposobów. Pierwszym z nich jest podawanie samej zupy lub np. zupy z dodatkiem kwaśnej śmietany. Drugi sposób to połączenie dania z pieczywem. Warto zjeść krupnik z kromką chrupiącego chleba lub dorzucić do miseczki małe grzanki. Ostatnia propozycja to dodatek groszku ptysiowego. To chrupiące kulki, które nieco zmiękną pod wpływem ciepłej zupy.
Wiesz już, jak się robi krupnik w wersji wegetariańskiej, więc czas go przyrządzić na najbliższy obiad. Koniecznie spróbuj podać tę zupę na kilka sposobów i znajdź swój ulubiony. Nie bój się eksperymentowania i dodawaj do krupniku wszystko to, na co masz ochotę lub zalega Ci w lodówce. W ten sposób zmniejszysz ilość marnowanej żywności. Smacznego!
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można