paella - danie kuchni hiszpańskiej

Kuchnia hiszpańska – najciekawsze potrawy

16 lutego 2023
5 min

Hiszpania to miejsce chętnie wybierane na wakacje ze względu na piękne krajobrazy, upalną pogodę i ciekawą kulturę. Dla wielu turystów jest to także idealne otoczenie na kulinarną podróż po wyjątkowych smakach. Sporo typowych dań iberyjskich przygotowuje się również w polskich restauracjach. Poznaj przepisy na hiszpańskie jedzenie!

Czym charakteryzuje się kuchnia hiszpańska?

Choć da się z łatwością wymienić charakterystyczne potrawy kuchni hiszpańskiej, to trzeba przyznać, że jest ona bardzo zróżnicowana. Niemal każdy region kraju słynie z innych składników, potraw i receptur. Ze względu na to, co wytwarza się w danej części Hiszpanii, tworzy się zupełnie różne dania i przekąski. Na przykład na północy kraju je się sporo owoców morza, a na dodatek tamtejsze regiony słyną z pysznego sera.

Na południu narodziły się tapas, czyli niewielkie przekąski, które mogą mieć różną postać i da się je kupić niemal we wszystkich barach już w całym kraju. Na wyspach jada się przede wszystkim dania na bazie owoców morza i ryb. Hiszpania kontynentalna to także pyszne mięsa i wędliny. W kuchni tej stosuje się przede wszystkim przyprawy łagodne, a poszczególne składniki pochodzą z lokalnych upraw.

W Hiszpanii rosną m.in. soczyste oliwki, które można spotkać w wielu daniach oraz jako samodzielną przekąskę np. do wina. Jednym z najpopularniejszych napojów w Hiszpanii jest sangria. To wino urozmaicone kawałkami cytrusów i owoców, a niekiedy także innych alkoholi. Pija się ją na zimno z lodem, ponieważ jej zadaniem jest przynoszenie ochłody w słoneczne dni.

 

Jakie możemy wyróżnić tradycyjne potrawy hiszpańskie?

Hiszpania – kuchnia tradycyjna u swoich podstaw ma wysokiej jakości składniki, pochodzące z regionów, na których rozwijają się najlepiej. Jednym z dań tradycyjnych kraju jest paella. Wywodzi się z Walencji, ale można ją zjeść właściwie wszędzie. Jej podstawowym składnikiem jest ryż. Dodatki mogą być przeróżne, ale najczęściej są to owoce morza. Bardzo ważnym komponentem dania jest szafran, nadający niesamowitego aromatu całej potrawie.

Paella to nie tylko specyficzny smak, ale również charakterystyczny sposób przygotowania i podania. Danie smaży się na dużych, płaskich patelniach z dwoma uszami po bokach. W wielu restauracjach można spotkać ogromne patelnie, na których kucharze przygotowują kilogramy tego dania. Bardzo często taka forma podania pojawia się w restauracjach hotelowych. W zwykłych lokalach zwykle przyrządza się mieszankę na mniejszych naczyniach. Zawsze mają one jednak taki sam kształt. Poza owocami morza w daniu pojawiają się niekiedy różne rodzaje mięsa, a także warzywa.

Gdy mówi się o hiszpańskich daniach, nie można pominąć tortilli de patatas. Danie to określa się również jako tortilla española. Jest to coś, co w Polsce nazwałbyś zapewne grubym omletem ziemniaczanym. Potrawa powstaje z jajek, pokrojonych w plastry ziemniaków oraz cebuli. Kartofle podsmaża się, a następnie miesza z masą jajeczną i doprowadza do ścięcia. Powstaje gruby, puszysty omlet jajeczno-ziemniaczany, który świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno.

Kolejnym daniem tradycyjnym jest pochodzące z Andaluzji gazpacho. Ma formę zupy kremu i powstaje z soczystych, pełnych smaku hiszpańskich warzyw. Głównym składnikiem potrawy są pomidory, ale poza nimi wykorzystuje się również paprykę, a nawet cebulę czy ogórki. Warzywa są drobno mielone i podawane na zimno z dodatkiem oliwy, czosnku i octu. Dodatkiem do takiej zupy jest często pieczywo. Ważne jest to, że warzywa wykorzystywane w przepisie muszą być surowe.

Popularne danie kuchni hiszpańskiej

Najpopularniejsze dania kuchni hiszpańskiej to nie tylko gazpacho, paella i tortilla de patatas. Ogromnym powodzeniem zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów, cieszą się tapas. Zalicza się do nich wszystkie małe przekąski. Mogą mieć formę niewielkich kanapek, ale nie tylko. Często są to także zagryzki smażone na głębokim tłuszczu (np. sardynki czy kalmary).

Tapas czasami zamawia się w restauracjach jako przystawkę przed daniem głównym. Najpopularniejszą opcją jest jednak odwiedzanie barów specjalizujących się jedynie w tapas. W takich miejscach zwykle serwuje się także drinki i wina. Wielu Hiszpanów oraz przyjezdnych tak właśnie spędza wieczory z przyjaciółmi czy rodziną. Odwiedzają czasami jeden, a czasami kilka barów z tapas i delektują się smakiem przekąsek oraz trunków.

Jednym z najpopularniejszych tapas są patatas bravas. Aby je przygotować, trzeba pokroić ziemniaki na niewielkie kawałki, a następnie usmażyć je na głębokim oleju aż do chrupkości. Podaje się je z pikantnym sosem. Są łatwe w wykonaniu, a ich smak opiera się na prostych i sprawdzonych składnikach. Poza tym przykładem, tapas także są banderilla (niewielkie szaszłyki z pikli) czy oliwki i różne wędliny.

Croquetas de Jamon to niewielkie krokieciki smażone w chrupiącej panierce. Składają się z sosu beszamelowego i mięsa. Ich zewnętrzna warstwa jest chrupka, a wnętrze rozpuszcza się w ustach. Nie jest to potrawa tradycyjnie hiszpańska, ale bardzo dobrze przyjęła się w tym kraju i można spotkać ją w wielu tapas barach.

Jeśli chodzi o słodkie przekąski, to typowym hiszpańskim daniem są churros. To deser smażony na głębokim oleju. Jego przygotowanie polega na wyciskaniu ciasta na bazie mąki i cukru prosto do rozgrzanego tłuszczu. Churrosy mają podłużny kształt, a na ich powierzchni znajdują się prążki. Usmażone, chrupiące słupki podaje się z cukrem pudrem i gorącą czekoladą.

Kolejna znana potrawa hiszpańska to cocido madreliño, która pochodzi ze stolicy kraju – Madrytu. To mieszanka na bazie ciecierzycy i różnego rodzaju mięs. W daniu znajdują się czasami również warzywa, np. marchewka. Co ciekawe, mimo tego, że wszystkie komponenty gotuje się razem w jednym naczyniu, to przed podaniem oddziela się składniki stałe od powstałego gulaszu. Niekiedy do sosu dodaje się makaron, a dodatki zjada się osobno. Pozostałości mięsne po cocido madreliño nierzadko służą do przygotowania croquetas.

Jakie potrawy hiszpańskie można zaserwować na śniadanie?

Rano zazwyczaj nie ma się zbyt wiele czasu na szykowanie jedzenia, więc najlepiej sprawdzą się łatwe dania hiszpańskie. Rodowici Hiszpanie w ramach śniadania nierzadko sięgają po churros i kawę, które mogą kupić na mieście. Przygotowanie ich w domu może być jednak pracochłonne, więc znacznie lepiej zrobić potrawę na bazie jajek, które w Polsce często jada się na śniadanie.

Idealną propozycję stanowi tortilla de patatas, która ze względu na swoją objętość sprawdzi się nawet jako porcja dla kilku osób. Poza jajkami i ziemniakami można dodać do niej dowolne dodatki – szczypiorek, cebulę, boczek czy szynkę. Poza tym na śniadanie w Hiszpanii jada się grzanki z ulubionego chleba posmarowane przetartym, soczystym pomidorem. Latem można przygotować to danie z polskich malinówek.

Hiszpańskie potrawy śniadaniowe nie są trudne w przygotowaniu, a często jada się tam także jajka. Są to np. jaja sadzone z miękkim żółtkiem podane z ziemniakami i szynką lub z pomidorami i fasolą. Wszystkie produkty można łatwo znaleźć w Polsce, więc nie będziesz mieć kłopotu z przygotowaniem śniadania prosto ze słonecznej Hiszpanii.

Hiszpańskie dania obiadowe na każdą okazję

Dania kuchni hiszpańskiej świetnie nadają się na obiady. Pełne warzyw i aromatycznych przypraw posiłki z dodatkiem mięsa lub owoców morza to sposób na pożywny i smaczny obiad. W domu bez problemu przygotujesz najpopularniejsze danie w Hiszpanii, czyli paellę. Składniki potrzebne do przyrządzenia mieszaniny to m.in. ryż arborio, ulubione owoce morza lub mięso (np. z kurczaka), kilka warzyw (cebula, papryka, pomidor), czosnek i ulubione przyprawy, trochę wina, a także szafran i oliwa.

Gotowanie przypomina nieco robienie risotto, dlatego nie obędzie się bez bulionu, który zostanie wchłonięty przez ryż. Najpierw na patelni podsmaż na oliwie dokładnie wszystkie warzywa, a następnie dodaj ryż. Zalewaj stopniowo danie bulionem, a w międzyczasie dodaj jeszcze owoce morza (np. krewetki). Duś wszystko pod przykryciem, aż mięso się zetnie. Koniecznie użyj szafranu, aby dodać charakterystycznego posmaku i aromatu.

Hiszpańskie dania obiadowe to nie tylko potrawy z mięsem, ale również opcje wegetariańskie. Jedną z nich jest pisto, czyli coś na kształt polskiego leczo. Znajdują się w nim pomidory, bakłażan, cebula, papryka czy inne warzywa, które dusi się na oliwie z oliwek, a następnie podaje samodzielnie lub z jajkiem sadzonym. Jeśli lubisz hiszpańskie dania mięsne, to możesz dodać do pisto szynkę albo chorizo.

Popularne danie kuchni hiszpańskiej to krzyżówka składników pochodzących z różnych części kraju. W kształtowaniu się współczesnych dań tego regionu świata udział miały m.in. wpływy innych krajów. Można odnaleźć inspiracje kuchnią arabską czy francuską. Jedno jest pewne – popularne danie kuchni hiszpańskiej nie bez powodu cieszą się uznaniem wśród turystów oraz miejscowych. Są pożywne i smaczne, a ich spożywanie stanowi okazję do spotkania się z bliskimi czy sąsiadami i zacieśniania więzi.

Czytaj również