InPost Fresh

Leczo wegetariańskie – jak przygotować leczo bez mięsa?

6 lutego 2023
5 min

Leczo to popularna węgierska potrawa, która składa się z warzyw oraz przeważnie z mięsa. Dzięki swojej prostocie i niskiej cenie jest chętnie zjadanym daniem przez większość osób. Wyjątkiem są te, które mięsa nie jedzą. Jak ugotować leczo wegetariańskie?

Leczo wegetariańskie – jak zrobić leczo?

Każdy ma swój własny sposób na przygotowanie pysznego dania, jakim jest leczo. Potrawa wspaniale rozgrzewa i dostarcza odpowiedniej ilości witamin. Duża część osób robi go z mięsa, ale nie jest to konieczność. Jak wykonać leczo wegetariańskie? Przepis zakłada, że do przygotowania potrawy wystarczy głęboki garnek i składniki takie jak:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 papryki,
  • 1 kg pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 1 bakłażan,
  • 500 g pieczarek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cukinia,
  • ostra przyprawa chilli,
  • koncentrat pomidorowy,
  • sól i pieprz.
 

Sposób przygotowania:

  1. Do nagrzanego garnka dodać oliwę z oliwek. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury smażenia, wrzucić cebulę razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku do garnka.
  2. Po wysmażeniu cebuli oraz czosnku na złocisty kolor, wszystkie pokrojone warzywa oprócz pomidorów należy dodać do garnka i gotować pod przykrywką przez około 30 minut.
  3. Gdy warzywa już zmiękną, do lecza należy dodać obrane ze skóry pomidory i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Gotować jeszcze przez chwilę oraz doprawić solą, pieprzem i chilli do smaku.

Jakie składniki są niezbędne do lecza wegetariańskiego?

Aby wykonać dietetyczne leczo wegetariańskie, należy dokonać modyfikacji w przepisie na leczo tradycyjne. Jak zrobić leczo wegetariańskie? Tłuszcz najwygodniej zamienić na oliwę z oliwek, a mięsa nie trzeba dawać wcale lub zastosować zamiast niego zamiennik w postaci tofu. Ważne, aby wszystkie odzwierzęce składniki były wykluczone z przepisu i zastąpione innym produktem.

Na co należy zwrócić uwagę podczas przygotowania lecza wegetariańskiego?

Oprócz jasnej zasady wykluczenia mięsa z lecza wegetariańskiego należy pamiętać również o jakościowych składnikach i prawidłowym gotowaniu potrawy. Wszystkie produkty powinny być świeże i od sprawdzonych dostawców. Leczo wegetariańskie bez mięsa nie zawiera tyle aromatu i smaku co jego tradycyjny odpowiednik. Dlatego istotne jest zużycie dużej ilości tłuszczu roślinnego i przypraw, które nadadzą potrawie odpowiedniego smaku i aromatu. Oprócz tego istotna jest kolejność gotowania poszczególnych składników.

Atuty jedzenia lecza wegetariańskiego – kalorie i witaminy!

Porcja wegetariańskiego lecza fit waży 250 g i zawiera 78 kcal. To bardzo niewielka ilość biorąc pod uwagę dzienne zapotrzebowanie człowieka, jakie oscyluje od 2000 kcal dla kobiet i do 2500 kcal dla mężczyzn. Oprócz niskiej wartości kalorycznej, która jest dużym plusem tej potrawy, do jej licznych atutów można zaliczyć również jej dobroczynne działanie.

Ze względu na dużą ilość warzyw, jaka jest wykorzystana do przygotowania tego dania, można być pewnym, że w jej składzie znajdą się witaminy, jak te z grupy: A, E, B6, a także potas, fosfor, żelazo i cynk. Aby warzywa w potrawie nie straciły na swoich właściwościach odżywczych, należy pamiętać, aby ich nie rozgotowywać i nie zostawiać niepotrzebnie na rozgrzanym palniku. Leczo wegetariańskie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a jego przygotowanie może być ciekawym urozmaiceniem.

Czytaj również