- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Papryka faszerowana wegetariańska – fit przepis

Papryka faszerowana wegetariańska – fit przepis
Faszerowane papryki wegetariańskie to świetny pomysł na zdrowy obiad, lunch lub nawet kolację. Jest to potrawa, którą można przygotować szybko i na wiele różnych sposobów. Nadzienie warzywa zależy tak naprawdę jedynie od Twoich preferencji smakowych. Czym wypełnić paprykę i jak dokładnie wykonać całe danie?
Papryka faszerowana wegetariańska – czym ją wypełnić, aby była smaczna?
Nadziewane papryki wegetariańskie to danie bazujące głównie na ryżu bądź kaszy. Jednak oprócz produktów zbożowych, w papryce powinny znaleźć się także warzywa. Do wykonania farszu można użyć pieczarek, cebuli, czosnku, ziemniaków, cukinii, marchewki czy innych jarzyn. Wegetarianie mogą pozwolić sobie również na dodatek jajka oraz sera, które zespolą wszystkie składniki oraz dodadzą smaku. Są to jednak dodatkowe produkty, bez których faszerowane papryki też będą dobre. To smaczne danie można więc na spokojnie polecić nawet weganom.
Papryka faszerowana wegetariańska – jaki rodzaj papryki sprawdzi się najlepiej
Faszerowane papryki wegetariańskie nie wymagają specjalnie wygórowanych umiejętności kucharskich. Jednak przy zabieraniu się za przygotowywanie tego dania, należy pamiętać o kilku ważnych aspektach. Przede wszystkim musisz zwrócić uwagę na rodzaj papryki. Już podczas zakupów warto przyjrzeć się jej kształtom oraz objętości. Duże i szerokie egzemplarze będą najlepszym wyborem do przygotowania wegetariańskiej papryki faszerowanej z ryżem lub kaszą. Nie tylko dobrze zaprezentują się na talerzu, ale także pomieszczą więcej farszu. Będą więc zdecydowanie bardziej pożywne.
W trakcie kupowania papryki warto również zwrócić uwagę na to, ile warzywo ma wybrzuszeń. W sklepie możesz dostać papryki żeńskie oraz męskie. Różnią się one nie tylko wyglądem, ale i właściwościami. Te pierwsze mają cztery brzuchy i najbardziej nadają się do jedzenia na surowo. Męską odmianę wyróżnia to, że ma trzy wybrzuszenia oraz świetnie sprawdza się w daniach poddawanych obróbce cieplnej. Ten typ rośliny warto więc wybrać do wegetariańskiej papryki faszerowanej z grilla lub piekarnika.
Jak przygotować wegetariańską paprykę faszerowaną? Fit przepis
Przygotowanie wegetariańskiej papryki faszerowanej nie jest trudne. Najpierw trzeba oporządzić wszystkie składniki na farsz. Warzywa umyj i pokrój, a następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię. Całość pozostaw do podduszenia na kilka minut. W tym samym czasie ugotuj ryż lub kaszę. Po wyciągnięciu produktów zbożowych z wody, przesyp je do warzyw. Wymieszaj składniki na patelni, a także dopraw je solą oraz pieprzem. Następnie zabierz się za obróbkę samych papryk. Umyj je oraz odkrój wierzch z ogonkiem. Dzięki temu będziesz mógł wyciągnąć gniazdo warzywa. Do pustej papryki nałóż ostudzony farsz, a potem przykryj go odciętą częścią. Na koniec wstaw faszerowane papryki wegetariańskie do pieczenia w 200 stopniach przez 30 minut. Alternatywnie możesz też przyrządzić je na grillu. Wtedy bardziej praktyczne może okazać się przekrojenie warzywa na pół (wzdłuż pionowej osi). Ułatwi to układanie papryki na ruszcie.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można