Latem, często z powodu wysokich temperatur, nie ma się zbytniej ochoty na jedzenie. Warto wzbogacić swoją dietę na ten okres o dużo warzyw i lekkostrawne posiłki. Nie zawsze ma się chęć na dania na ciepło i godziny spędzone w kuchni. Jakie potrawy przygotować latem?
Szukając przepisu na obiad w lecie, warto przyjrzeć się propozycjom, które w swoich listach posiadają dużo warzyw. Lato to zdecydowanie sezon na świeżą zieleninę, więc warto z tego skorzystać. Większość z nich jest lekkostrawna, co oznacza, że ludzki organizm nie będzie miał trudności z przyswajaniem dań na ich podstawie. Lekkie obiady na lato to takie, które zawierają na przykład marchewkę, szpinak, pomidory czy paprykę. Unikaj jednak warzyw strączkowych i kapusty, ponieważ mogą one być ciężkostrawne.
Zrezygnuj z mięsa albo wybierz lekkostrawne– wieprzowinę czy baraninę zostaw na chłodniejsze dni. Do lekkostrawnych mięs należy drób, cielęcina czy królik. Każde z nich potrzebuje specjalnej obróbki, dlatego warto przed przystąpieniem do gotowania, poczytać o konkretnym rodzaju mięsa. Co więcej, warto w tym czasie jeść więcej ryb, takich jak makrela czy łosoś, a także owoców morza. To źródło kwasów omega-3 oraz wielu witamin. Warto też poeksperymentować z zamiennikami mięsa. Tofu, ciecierzyca czy soczewica w odpowiedniej formie i z dobrymi przyprawami sprawi, że będą niczym mięso w smaku i wyglądzie.
Przygotowując obiad na upały, warto zrezygnować również z dużej ilości tłuszczy. Przygotowanie mięsa czy warzyw na oleju może być zbyt ciężkie do jedzenia i późniejszego trawienia. Warto korzystać z oliwy z oliwek albo z patelni, których powłoka nie wymaga użycia tłuszczów do smażenia. Najlepiej jednak zrezygnować z tego sposobu obróbki termicznej i przerzucić się na duszenie lub gotowanie potraw. Odpowiednie przyprawienie dań sprawi, że nie będą one pozbawione smaku – często pojawiają się głosy, że duszenie jedzenia może przyczyniać się do tego, że staje się jałowe.
Kalafior po grecku to wariacja na temat znanej wszystkim ryby po grecku. Z pewnością posmakuje on nie tylko wegetarianom, ale także wielbiciele mięsa skuszą się na takie danie na upalne dni. Co będzie potrzebne do jego przygotowania? Oczywiście kalafior! Jeden większy w zupełności wystarczy. Oprócz niego potrzeba 6 marchewek, 2 pietruszek, 2 cebul, pora, 300 ml passaty, 3 ząbków czosnku, oliwy z oliwek do smażenia i przypraw: papryki słodkiej i ostrej, majeranku, bazylii, oregano, ziela angielskiego, liści laurowych, soli i pieprzu.
Na początku podsmaż na patelni pokrojoną w kostkę cebulkę, a po chwili pora. Patelnia, na której będziesz przygotowywać danie, powinna być z głębokim dnem, tak żeby można było w niej dusić warzywa. Pozostałe warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gdy cebula i por będą już złociste, dodaj zieleninę. Rozłóż ją dość równomiernie. Przykryj patelnię pokrywką i duś do miękkości. Po 12-15 minutach dodaj przyprawy. Przypraw danie. Po chwili dodaj kalafiora, umytego i podzielonego na różyczki. Duś kolejne ok. 10 minut. Najlepiej jednak sprawdzać, czy kalafior jest już miękki. Nie ma potrzeby doprowadzać go do zbytniej miękkości i rozgotowania – wartości odżywcze zachowuje w momencie, gdy jest surowy lub tylko lekko ugotowany. Na koniec dodaj czosnek, passatę pomidorową i lekko przemieszaj danie, tak aby nie rozszczepić kalafiora na mniejsze kawałki. Duś jeszcze kilka minut. Podawaj danie, jako lekki obiad na upalne dni z dodatkiem szczypiorku czy pietruszki zielonej posypanej na wierzchu.
Kolorowa sałatka z tortellini to świetny pomysł na obiad w upalne dni! Tortellini to włoskie pierożki, które są przyrządzone z włoskiego ciasta na makaron. Często w farszu możesz znaleźć mięso, grzyby czy sery. Przygotowanie ich własnoręcznie może zająć trochę czasu, ale można skorzystać z gotowych rozwiązań. Co będzie potrzebne oprócz tortellini? 2 duże papryki, 2 pomidory, cukinia, ogórek zielony, pęczek rzodkiewki, kukurydza w puszcze. Do sosu przydadzą Ci się: majonez i jogurt naturalny, miód, musztarda, które po wymieszaniu możesz doprawić solą i pieprzem dla smaku. Tortellini ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostałe składniki w tym czasie pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Cukinię podsmaż chwilę z dodatkiem soli. Kiedy będzie już miękka, ściągnij ją z palnika, a następnie odsącz nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Kiedy tortellini będzie już gotowe, odcedź je na durszlaku i przełóż do miski. Daj im chwilę ostygnąć. W tym czasie możesz przygotować sos. Dodaj dwie łyżki majonezu wraz z trzema łyżkami jogurtu naturalnego. Jeśli chcesz, by potrawa była bardziej fit, ogranicz majonez lub w ogóle go nie dodawaj. Następnie dodaj łyżeczkę miodu i pół łyżeczki musztardy. Sos czosnkowy również świetnie sprawdzi się do tego dania. Wtedy do jogurtu i majonezu dodaj trzy ząbki czosnku i łyżeczkę ziół prowansalskich. Wszystkie składniki – tortellini i warzywa wrzuć do jednej miski i wlej sos. Dokładnie wymieszaj i ciesz się szybkim letnim obiadem.
Zastanawiasz się nad przepisami na lekkie obiady? Przed Tobą kilka propozycji na obiad na gorące dni!
Z daniami na lato można eksperymentować. Zamiast makaronu do sałatki, można dodać kaszę. Mięso wymienić na tofu, a smaczne warzywa nie przysmażać, ale dusić. Do każdego obiadu przyda się napój. Wykorzystaj owoce i zrób samodzielnie sok! Możesz korzystać z malin, wiśni czy śliwek, aby zrobić własny kompot. I to na słodko! Składniki na szybkie dania obiadowe znajdziesz w aplikacji InPost Fresh! Nie musisz w upalne dni stać w kolejkach – Twoje zamówienie przyjedzie prosto do Ciebie do domu albo wybranego urządzenia Paczkomat®!
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można