świąteczny barszcz biały

Przepis na barszcz biały

5 marca 2024
5 min

Barszcz biały to niezwykle aromatyczne i sycące danie, które łączy w sobie delikatną kwasowość z bogactwem smaku. Obowiązkowo musi znaleźć się na każdym wielkanocnym stole obiadowym. Przygotowaliśmy prosty przepis pozwalający na stworzenie esencjonalnej zupy w domowym zaciszu.

 

Barszcz biały – co jest potrzebne do jego przygotowania?

Jak zrobić barszcz biały? Co będzie potrzebne do jego przygotowania? Na początek należy skompletować wszystkie wymagane składniki, a są to:

  • 1/2 litra zakwasu na biały barszcz (domowy lub sklepowy);
  • 400 g białej kiełbasy;
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%;
  • 2 marchewki;
  • 1 pietruszka;
  • 1 por;
  • 1 cebula;
  • 1/4 selera;
  • 2 liście laurowe;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka suszonego majeranku;
  • kilka ziaren pieprzu.

Ewentualnie można też zakupić 500 g ziemniaków. Przydadzą się one dla osób jedzących zupę bez pieczywa – wywar staje się wówczas treściwszy, a tym samym doskonale zaspokaja głód. Jako wkładkę da się potraktować ponadto gotowane jajka.

Wszystkie ze wspomnianych składników – przyprawy, warzywa, a nawet kiełbasa – są dostępne do kupienia w aplikacji InPost Fresh! To apka mobilna służąca do zamawiania różnych produktów z dostawą do domu lub urządzenia Paczkomat®. Robienie zakupów spożywczych nie musi wymagać już od Ciebie wychodzenia z mieszkania, a zaoszczędzony czas można przeznaczyć m.in. na dalsze gotowanie z pasją.

Jak ugotować barszcz biały?

Jak ugotować barszcz wielkanocny? Przepis nie wymaga spędzania wielu godzin w kuchni, a zupę da się przygotować w kilkanaście minut, nie licząc czasu potrzebnego do samego gotowania.

Na początek należy obrać ziemniaki (mowa o wariancie barszczu białego, który je uwzględnia), a następnie pokroić w cieniutkie plasterki lub kawałki i zagotować w garnku z wodą (1/2 litra). Całość gotować aż warzywa staną się miękkie.

Do drugiego naczynia wsadź kiełbasę oraz marchewki i zalej wszystko 1/2 litra wody – również ugotuj, a potem pokrój wedle uznania. Na koniec dodaj 1/2 litra zakwasu i ziemniaki. Wrzuć wszystkie warzywa i przyprawy oraz dolej śmietany. Potem doprowadź zupę do wrzenia, zabierz z palnika i mieszaj intensywnie przez 5 minut, aż do jej zgęstnienia – Twój barszcz biały z ziemniakami jest już gotowy.

Z czym podaje się barszcz biały?

Barszcz wielkanocny to samodzielne danie, które da się podać na kilka różnych sposobów:

  • z kluskami – zwłaszcza lanymi lub śląskimi;
  • z plackami ziemniaczanymi – można położyć na sąsiadującym talerzyku;
  • z chlebem – absolutnie podstawowy, ale wyśmienity wariant, którego spróbować powinni wszyscy;
  • ze śmietaną i kwaśnymi ogórkami – należy wyłożyć je na wierzch barszczu.
  • z prażoną cebulką – w małych ilościach (ze względu na intensywny aromat i smak).

Sprawdzony klasyk to barszcz biały z kiełbasą. To połączenie nigdy się nie znudzi.

Teraz znasz już wszystkie potrzebne informacje do stworzenia pysznej i sycącej zupy. Pamiętaj o tym, że wcale nie musisz czekać do Wielkanocy z jej przygotowaniem, możesz zrobić ją nawet dzisiaj!

 

Czytaj również