- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na barszcz biały

Przepis na barszcz biały
Barszcz biały to niezwykle aromatyczne i sycące danie, które łączy w sobie delikatną kwasowość z bogactwem smaku. Obowiązkowo musi znaleźć się na każdym wielkanocnym stole obiadowym. Przygotowaliśmy prosty przepis pozwalający na stworzenie esencjonalnej zupy w domowym zaciszu.
Barszcz biały – co jest potrzebne do jego przygotowania?
Jak zrobić barszcz biały? Co będzie potrzebne do jego przygotowania? Na początek należy skompletować wszystkie wymagane składniki, a są to:
- 1/2 litra zakwasu na biały barszcz (domowy lub sklepowy);
- 400 g białej kiełbasy;
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%;
- 2 marchewki;
- 1 pietruszka;
- 1 por;
- 1 cebula;
- 1/4 selera;
- 2 liście laurowe;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżka suszonego majeranku;
- kilka ziaren pieprzu.
Ewentualnie można też zakupić 500 g ziemniaków. Przydadzą się one dla osób jedzących zupę bez pieczywa – wywar staje się wówczas treściwszy, a tym samym doskonale zaspokaja głód. Jako wkładkę da się potraktować ponadto gotowane jajka.
Wszystkie ze wspomnianych składników – przyprawy, warzywa, a nawet kiełbasa – są dostępne do kupienia w aplikacji InPost Fresh! To apka mobilna służąca do zamawiania różnych produktów z dostawą do domu lub urządzenia Paczkomat®. Robienie zakupów spożywczych nie musi wymagać już od Ciebie wychodzenia z mieszkania, a zaoszczędzony czas można przeznaczyć m.in. na dalsze gotowanie z pasją.
Jak ugotować barszcz biały?
Jak ugotować barszcz wielkanocny? Przepis nie wymaga spędzania wielu godzin w kuchni, a zupę da się przygotować w kilkanaście minut, nie licząc czasu potrzebnego do samego gotowania.
Na początek należy obrać ziemniaki (mowa o wariancie barszczu białego, który je uwzględnia), a następnie pokroić w cieniutkie plasterki lub kawałki i zagotować w garnku z wodą (1/2 litra). Całość gotować aż warzywa staną się miękkie.
Do drugiego naczynia wsadź kiełbasę oraz marchewki i zalej wszystko 1/2 litra wody – również ugotuj, a potem pokrój wedle uznania. Na koniec dodaj 1/2 litra zakwasu i ziemniaki. Wrzuć wszystkie warzywa i przyprawy oraz dolej śmietany. Potem doprowadź zupę do wrzenia, zabierz z palnika i mieszaj intensywnie przez 5 minut, aż do jej zgęstnienia – Twój barszcz biały z ziemniakami jest już gotowy.
Z czym podaje się barszcz biały?
Barszcz wielkanocny to samodzielne danie, które da się podać na kilka różnych sposobów:
- z kluskami – zwłaszcza lanymi lub śląskimi;
- z plackami ziemniaczanymi – można położyć na sąsiadującym talerzyku;
- z chlebem – absolutnie podstawowy, ale wyśmienity wariant, którego spróbować powinni wszyscy;
- ze śmietaną i kwaśnymi ogórkami – należy wyłożyć je na wierzch barszczu.
- z prażoną cebulką – w małych ilościach (ze względu na intensywny aromat i smak).
Sprawdzony klasyk to barszcz biały z kiełbasą. To połączenie nigdy się nie znudzi.
Teraz znasz już wszystkie potrzebne informacje do stworzenia pysznej i sycącej zupy. Pamiętaj o tym, że wcale nie musisz czekać do Wielkanocy z jej przygotowaniem, możesz zrobić ją nawet dzisiaj!
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można