Barszcz biały to niezwykle aromatyczne i sycące danie, które łączy w sobie delikatną kwasowość z bogactwem smaku. Obowiązkowo musi znaleźć się na każdym wielkanocnym stole obiadowym. Przygotowaliśmy prosty przepis pozwalający na stworzenie esencjonalnej zupy w domowym zaciszu.
Jak zrobić barszcz biały? Co będzie potrzebne do jego przygotowania? Na początek należy skompletować wszystkie wymagane składniki, a są to:
Ewentualnie można też zakupić 500 g ziemniaków. Przydadzą się one dla osób jedzących zupę bez pieczywa – wywar staje się wówczas treściwszy, a tym samym doskonale zaspokaja głód. Jako wkładkę da się potraktować ponadto gotowane jajka.
Wszystkie ze wspomnianych składników – przyprawy, warzywa, a nawet kiełbasa – są dostępne do kupienia w aplikacji InPost Fresh! To apka mobilna służąca do zamawiania różnych produktów z dostawą do domu lub urządzenia Paczkomat®. Robienie zakupów spożywczych nie musi wymagać już od Ciebie wychodzenia z mieszkania, a zaoszczędzony czas można przeznaczyć m.in. na dalsze gotowanie z pasją.
Jak ugotować barszcz wielkanocny? Przepis nie wymaga spędzania wielu godzin w kuchni, a zupę da się przygotować w kilkanaście minut, nie licząc czasu potrzebnego do samego gotowania.
Na początek należy obrać ziemniaki (mowa o wariancie barszczu białego, który je uwzględnia), a następnie pokroić w cieniutkie plasterki lub kawałki i zagotować w garnku z wodą (1/2 litra). Całość gotować aż warzywa staną się miękkie.
Do drugiego naczynia wsadź kiełbasę oraz marchewki i zalej wszystko 1/2 litra wody – również ugotuj, a potem pokrój wedle uznania. Na koniec dodaj 1/2 litra zakwasu i ziemniaki. Wrzuć wszystkie warzywa i przyprawy oraz dolej śmietany. Potem doprowadź zupę do wrzenia, zabierz z palnika i mieszaj intensywnie przez 5 minut, aż do jej zgęstnienia – Twój barszcz biały z ziemniakami jest już gotowy.
Barszcz wielkanocny to samodzielne danie, które da się podać na kilka różnych sposobów:
Sprawdzony klasyk to barszcz biały z kiełbasą. To połączenie nigdy się nie znudzi.
Teraz znasz już wszystkie potrzebne informacje do stworzenia pysznej i sycącej zupy. Pamiętaj o tym, że wcale nie musisz czekać do Wielkanocy z jej przygotowaniem, możesz zrobić ją nawet dzisiaj!
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można