garnek z barszczem czerwonym

Przepis na barszcz czerwony

12 grudnia 2022
5 min

Barszcz czerwony jest jedną z klasycznych Polskich potraw. Zupa ta jest jednym z tradycyjnych dań na Wigilijnym stole, jednak bardzo często gotuje się ją również bez okazji. Świetnie sprawdza się zarówno w połączeniu z klasycznymi uszkami, ziemniakami lub grochem, jak również w formie dodatku do krokietów lub pasztecików. Poznaj nasz przepis na barszcz czerwony z buraków.

 

Przepis na barszcz czerwony – niezbędne składniki

Oto nasz sprawdzony i niezawodny przepis na pyszny barszcz czerwony i wszystkie składniki, których potrzebujesz do przyrządzania go.

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 kg świeżych buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu lub 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 suszone grzyby
  • łyżeczka majeranku, cukru, soli i pieprzu
  • 1-2 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu

Czas na przygotowanie pysznego, domowego barszczu czerwonego.

Gotowanie barszczu czerwonego – jak to zrobić poprawnie?

Receptura na tradycyjny barszcz przypomina przepis na barszcz czerwony wigilijny, jednak używana może być również na wiele innych okazji. Poznaj przepis na barszcz czerwony z ziemniakami i dowiedz się krok po kroku jak zrobić tę pyszną Polską zupę.

  1. Buraki możesz przygotować na dwa sposoby. Pierwszy z nich polega na wyszorowaniu ich, a następnie gotowaniu w całości, aż nie będą całkowicie miękkie. Zajmie to około 1,5 godziny. Drugi sposób polega na wyszorowaniu buraków i zawinięciu ich w folię aluminiową. Nie powinno się ich obierać ze skórki. Następnie ułóż buraki na blaszce do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni i piecz przez około 1,5 godziny. Warzywa po upieczeniu powinny być miękkie.
  2. Przygotuj bulion warzywny lub drobiowy. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niego ugotowane lub upieczone i obrane buraki pokrojone w plastry, kostkę lub większe kawałki. Zupę gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj do zupy liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz. Gotowy barszcz odstaw z ognia i zostaw na minimum 6 godzin. Najlepiej, jednak jeśli pozostawisz go na całą noc.
  3. Po tym, jak barszcz odleży, ponownie zacznij go gotować. Powinien zostać prawie zagotowany. Koniecznie pamiętaj, że nie powinieneś doprowadzać go do wrzenia, ponieważ może zmienić kolor i smak. Zupę odstaw z ognia, dodaj ocet i przecedź, by w wywarze nie zostały buraki i przyprawy. W razie potrzeby należy doprawić barszcz solą i pieprzem.

Oprócz tradycyjnego barszczu bardzo popularny jest również przepis na barszcz zabielany. Zupę gotuje się na bazie buraków oraz włoszczyzny, a na koniec podaje się ze słodką śmietaną i ugotowanymi ziemniakami.

Z czym można podawać barszcz czerwony?

Domowy barszcz czerwony jest zupą, którą można podawać na wiele sposobów z różnymi dodatkami w zależności od preferencji. Najczęściej serwowany jest z uszkami, z grzybami lub mięsem. Czerwony barszcz świetnie pasować będzie również w połączeniu z ugotowaną białą fasolą lub purée ziemniaczanym. Bardzo często barszcz jest również dodatkiem do pasztecików, na przykład mięsno-grzybowych lub do krokietów z kapustą, lub pieczarkami. Każda z potraw będzie równie pyszna.

Czytaj również