- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na barszcz czerwony

Przepis na barszcz czerwony
Barszcz czerwony jest jedną z klasycznych Polskich potraw. Zupa ta jest jednym z tradycyjnych dań na Wigilijnym stole, jednak bardzo często gotuje się ją również bez okazji. Świetnie sprawdza się zarówno w połączeniu z klasycznymi uszkami, ziemniakami lub grochem, jak również w formie dodatku do krokietów lub pasztecików. Poznaj nasz przepis na barszcz czerwony z buraków.
Przepis na barszcz czerwony – niezbędne składniki
Oto nasz sprawdzony i niezawodny przepis na pyszny barszcz czerwony i wszystkie składniki, których potrzebujesz do przyrządzania go.
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 kg świeżych buraków
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu lub 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 suszone grzyby
- łyżeczka majeranku, cukru, soli i pieprzu
- 1-2 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
Czas na przygotowanie pysznego, domowego barszczu czerwonego.
Gotowanie barszczu czerwonego – jak to zrobić poprawnie?
Receptura na tradycyjny barszcz przypomina przepis na barszcz czerwony wigilijny, jednak używana może być również na wiele innych okazji. Poznaj przepis na barszcz czerwony z ziemniakami i dowiedz się krok po kroku jak zrobić tę pyszną Polską zupę.
- Buraki możesz przygotować na dwa sposoby. Pierwszy z nich polega na wyszorowaniu ich, a następnie gotowaniu w całości, aż nie będą całkowicie miękkie. Zajmie to około 1,5 godziny. Drugi sposób polega na wyszorowaniu buraków i zawinięciu ich w folię aluminiową. Nie powinno się ich obierać ze skórki. Następnie ułóż buraki na blaszce do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni i piecz przez około 1,5 godziny. Warzywa po upieczeniu powinny być miękkie.
- Przygotuj bulion warzywny lub drobiowy. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niego ugotowane lub upieczone i obrane buraki pokrojone w plastry, kostkę lub większe kawałki. Zupę gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj do zupy liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz. Gotowy barszcz odstaw z ognia i zostaw na minimum 6 godzin. Najlepiej, jednak jeśli pozostawisz go na całą noc.
- Po tym, jak barszcz odleży, ponownie zacznij go gotować. Powinien zostać prawie zagotowany. Koniecznie pamiętaj, że nie powinieneś doprowadzać go do wrzenia, ponieważ może zmienić kolor i smak. Zupę odstaw z ognia, dodaj ocet i przecedź, by w wywarze nie zostały buraki i przyprawy. W razie potrzeby należy doprawić barszcz solą i pieprzem.
Oprócz tradycyjnego barszczu bardzo popularny jest również przepis na barszcz zabielany. Zupę gotuje się na bazie buraków oraz włoszczyzny, a na koniec podaje się ze słodką śmietaną i ugotowanymi ziemniakami.
Z czym można podawać barszcz czerwony?
Domowy barszcz czerwony jest zupą, którą można podawać na wiele sposobów z różnymi dodatkami w zależności od preferencji. Najczęściej serwowany jest z uszkami, z grzybami lub mięsem. Czerwony barszcz świetnie pasować będzie również w połączeniu z ugotowaną białą fasolą lub purée ziemniaczanym. Bardzo często barszcz jest również dodatkiem do pasztecików, na przykład mięsno-grzybowych lub do krokietów z kapustą, lub pieczarkami. Każda z potraw będzie równie pyszna.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można