barszcz wigilijny z uszkami

Przepis na barszcz wigilijny

23 listopada 2023
5 min

Barszcz wigilijny to jedna z dwunastu tradycyjnych potraw, jakie znajdują się na bożonarodzeniowym stole. Czerwony wywar z buraków podaje się najczęściej z uszkami wypełnionymi grzybami. Dowiedz się, jak zrobić barszcz wigilijny, aby zachwycić swoich gości wyjątkowym smakiem!

 

 

Co jest niezbędne do przygotowania barszczu wigilijnego?

Przepis na barszcz czerwony wigilijny wymaga przygotowania odpowiednich składników. Przydadzą się do niego:

  • 4 buraki,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • por,
  • pietruszka,
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 suszone grzyby,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz do smaku.

Jeśli w domu brakuje Ci którejkolwiek z przypraw, możesz ją zamówić podczas zakupów w aplikacji InPost Fresh. Znajduje się tam mnóstwo produktów niezbędnych podczas świątecznych przygotowań i nie tylko.

Przepis na barszcz czerwony na wigilię

Do przyrządzenia zupy przyda Ci się duży garnek, który pomieści wszystkie komponenty dania. Oto przepis na barszcz wigilijny bez zakwasu krok po kroku.

  • Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż przekrojoną na pół cebulę oraz ząbki czosnku. Następnie dodaj resztę warzyw – pokrojone w kostkę buraki, przecięte wpół marchewki, por i pietruszkę. Podsmażaj, aż będą złociste.
  • Zalej wszystko bulionem warzywnym, dodaj suszone grzyby, ocet i wszystkie przyprawy poza pieprzem. Powoli mieszaj i doprowadź barszcz do wrzenia. Wtedy zmniejsz moc kuchenki.
  • Gotuj wywar co najmniej 40 minut na niewielkim ogniu. Może się on gotować nawet 2-3 godziny. Ważne, aby wszystkie warzywa zmiękły.
  • Po tym czasie dopraw zupę do smaku pieprzem. Jeśli czujesz, że potrzebuje on jeszcze nieco soli czy octu, również je dodaj.
  • Na koniec przelej danie przez sito, aby oddzielić barszcz od wszelkich dodatków i warzyw. Uzyskasz w ten sposób klarowny wywar. Z miękkich warzyw możesz zrobić np. pyszny pasztet.
  • Barszcz podawaj razem z uszkami z nadzieniem grzybowym. Świetnie smakuje również z pierogami.

Wskazówki przydatne przy przygotowywaniu barszczu wigilijnego

Popularnością cieszy się także przepis na barszcz wigilijny na zakwasie. Zakwas to specjalnie przygotowana, sfermentowana masa buraczana. Kupisz ją gotową w sklepie lub przygotujesz samemu. Aby wykonać ją własnoręcznie, należy przeznaczyć na to kilka dni, ponieważ warzywa muszą przejść proces fermentacji.

Gdy realizujesz przepis na barszcz na wigilię, nie musisz trzymać się sztywno receptury. Jeśli wolisz jeszcze bardziej buraczany smak, śmiało możesz dopasować ilość buraków do własnych preferencji. Podobnie ze wszystkimi innymi składnikami. Gdy zależy Ci na mocniejszym wydobyciu aromatu suszonych grzybów, namocz je ciepłej w wodzie przed wrzuceniem do zupy.

Nie masz już chyba wątpliwości, jak się robi barszcz wigilijny. Aby urozmaicić smak, dodaj jeszcze majeranek lub inne ulubione zioła. Ta zupa charakteryzuje się tym, że zwykle w każdym domu smakuje nieco inaczej i właśnie to jest w niej wyjątkowe. Każda rodzina ma swoją ulubioną wersję czerwonego barszczu. Niektórzy przyrządzają go także na bulionach zwierzęcych np. drobiowym.

Czytaj również