Barszcz wigilijny to jedna z dwunastu tradycyjnych potraw, jakie znajdują się na bożonarodzeniowym stole. Czerwony wywar z buraków podaje się najczęściej z uszkami wypełnionymi grzybami. Dowiedz się, jak zrobić barszcz wigilijny, aby zachwycić swoich gości wyjątkowym smakiem!
Przepis na barszcz czerwony wigilijny wymaga przygotowania odpowiednich składników. Przydadzą się do niego:
Jeśli w domu brakuje Ci którejkolwiek z przypraw, możesz ją zamówić podczas zakupów w aplikacji InPost Fresh. Znajduje się tam mnóstwo produktów niezbędnych podczas świątecznych przygotowań i nie tylko.
Do przyrządzenia zupy przyda Ci się duży garnek, który pomieści wszystkie komponenty dania. Oto przepis na barszcz wigilijny bez zakwasu krok po kroku.
Popularnością cieszy się także przepis na barszcz wigilijny na zakwasie. Zakwas to specjalnie przygotowana, sfermentowana masa buraczana. Kupisz ją gotową w sklepie lub przygotujesz samemu. Aby wykonać ją własnoręcznie, należy przeznaczyć na to kilka dni, ponieważ warzywa muszą przejść proces fermentacji.
Gdy realizujesz przepis na barszcz na wigilię, nie musisz trzymać się sztywno receptury. Jeśli wolisz jeszcze bardziej buraczany smak, śmiało możesz dopasować ilość buraków do własnych preferencji. Podobnie ze wszystkimi innymi składnikami. Gdy zależy Ci na mocniejszym wydobyciu aromatu suszonych grzybów, namocz je ciepłej w wodzie przed wrzuceniem do zupy.
Nie masz już chyba wątpliwości, jak się robi barszcz wigilijny. Aby urozmaicić smak, dodaj jeszcze majeranek lub inne ulubione zioła. Ta zupa charakteryzuje się tym, że zwykle w każdym domu smakuje nieco inaczej i właśnie to jest w niej wyjątkowe. Każda rodzina ma swoją ulubioną wersję czerwonego barszczu. Niektórzy przyrządzają go także na bulionach zwierzęcych np. drobiowym.
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można