- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na bigos

Przepis na bigos
Niemal każda babcia czy mama ma swój własny przepis na bigos, poparty latami praktyki. Jeśli i Ty chcesz poznać proste w wykonaniu przepisy na bigos, koniecznie zapoznaj się z poniższym artykułem. Gwarantujemy, że samodzielnie także potrafisz wykonać doskonały i aromatyczny jak u babci bigos. Przepis tradycyjny wymaga tylko kilku dobrej jakości składników.
Przepis na bigos – składniki do tradycyjnego bigosu
Bigos to danie zakorzenione od wieków w polskiej kuchni. Choć przepis może wydawać się skomplikowany, wcale nie jest taki trudny.
Podstawowe składniki na bigos to
- 400 g kiełbasy,
- 400 g schabu wieprzowego,
- 200 g boczku wędzonego,
- 500 g karkówki,
- 2 kg kiszonej kapusty,
- 2 cebule,
- 30 g suszonych grzybów np. borowików,
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- sól,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 7 liści laurowych,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oleju lub oliwy.
Przygotowanie bigosu krok po kroku
Wiesz już, jakie składniki są niezbędne, więc czas dowiedzieć się, jak przygotować bigos krok po kroku. Poniżej znajdziesz krótką instrukcję, jak wykonać pyszny bigos we własnej kuchni:
Najpierw zacznij od grzybów. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i pozostaw na około 30 minut, aby zmiękły. Po tym czasie odcedź je, a grzyby drobno pokrój. Karkówkę, schab i boczek pokrój w dużą kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Najpierw obsmaż boczek, aż stanie się złocisty, a tłuszcz się wytopi. Następnie dodaj karkówkę, schab i kiełbasę, smażąc, aż mięso nabierze ładnego koloru. Mięso po smażeniu odstaw na bok. Na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie miękka, dodaj do niej pokrojone grzyby i chwilę podsmażaj, aby smaki się połączyły.
W dużym garnku umieść kiszoną kapustę. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją przepłukać, ale tylko delikatnie, aby nie stracić smaku. Dodaj obsmażone mięso, kiełbasę, cebulę z grzybami oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, majeranek i sól.
Całość zalej około 1-2 szklankami wody (w razie potrzeby dodawaj więcej w trakcie gotowania) i gotuj bigos na małym ogniu przez 2-3 godziny. Ważne jest, aby gotować go powoli, często mieszając, aby nie przywarł do dna. Bigos im dłużej gotowany, tym lepszy – najlepiej smakować go po co najmniej kilku godzinach gotowania. Pod koniec gotowania, gdy mięso i kapusta będą miękkie, dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 15 minut.
Dodatki do bigosu – grzyby, śliwki, wino
Aby urozmaicić smak mięsa i kapusty do bigosu dodaje się często aromatyczne dodatki. Wspomnieliśmy już o suszonych grzybach, które przed gotowaniem warto przez kilka godzin namoczyć w wodzie, ale to nie jedyna opcja na wzbogacenie smaku Twojego bigosu. Przepisy na dobry bigos zazwyczaj zawierają w składnikach także suszone śliwki lub powidła śliwkowe. Niewielka ilość tego składnika doskonale wzmacnia smak tradycyjnej polskiej potrawy. Świetnie sprawdza się także czerwone wino. Wystarczy pół szklanki na gar bigosu, by nadać wyjątkowego aromatu.
Jak widzisz, przepis na dobry bigos wcale nie jest trudny, ale wymaga sporo czasu. Aby wszystkie składniki bigosu wydały z siebie swoje aromaty i idealnie się połączyły, potrzeba kilku godzin duszenia. Mimo tego zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu, by skosztować tej potrawy i zrobić danie, które wystarczy nawet na kilka dni. Smacznego!
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można