chłodnik litewski

Przepis na chłodnik litewski

27 sierpnia 2024
5 min

Nadchodzą upały? W ciepłe dni warto przekąsić coś lekkiego. Nada się do tego doskonale m.in. barszcz z botwinki na zimno. Tę zupę da się przyrządzić na dwa sposoby: z wkładką mięsną lub wege. Sprawdź nasz przepis na chłodnik litewski i zachwyć się świeżym oraz lekkim smakiem warzyw.

 

Składniki na chłodnik litewski

Zmagasz się z obniżonym apetytem wskutek upałów? Postaw na delikatne i świeże potrawy. Zrób barszcz litewski na zimno. Taka zupa doda Ci energii i nie obciąży nadmiernie żołądka. Zrobisz ją w zaledwie 30 minut.

Wymagane składniki chłodnika litewskiego to przede wszystkim:

  • botwinka – jeden pęczek;
  • bulion warzywny lub warzywno-mięsny – 500 ml;
  • zsiadłe mleko lub kefir – 500 g;
  • szczypiorek;
  • kiszone ogórki – 2 sztuki;
  • rzodkiewki – 3 sztuki.
  • ocet winny – 1 łyżka;
  • sok z cytryny – wedle uznania;
  • sól i pieprz – do smaku

Botwinka powinna zawierać małe buraczki. Nie mogą być to same liście. Zsiadłe mleko lub kefir łatwo zastąpisz tą samą ilością jogurtu albo maślanki. Możesz także zdecydować się na dodanie cielęciny lub ogonków rakowych.

Większość składników zakupisz w naszym sklepie InPost Fresh. Upały nie są żartem. Nie wychodź z domu na pełne słońce bez potrzeby. Zrób zamówienie z wygodną dostawą pod wskazany przez Ciebie adres lub do automatu Paczkomat®. Wykonanie przepisu na chłodnik litewski nie musi być dla Ciebie w żaden sposób czasochłonne.

Jak zrobić chłodnik litewski?

Masz wszystkie potrzebne składniki do zupy chłodnik litewski? Przygotuj także wymagane akcesoria. Będziesz używać głębokiego garnka i czegoś do mieszania. Na pewno przyda Ci się obieraczka i nóż. Obierz wszystkie warzywa. Buraki (też liście i łodygi) musisz pokroić w drobną kostkę. Podobnie rzodkiewki. Ogórki zetrzyj na tarce, a szczypiorek posiekaj. Przed tym wszystkim możesz założyć rękawiczki – czerwony sok z buraków trudno zmyć ze skóry.

Wstępnie zagotuj bulion w garnku i dorzuć wszystkie warzywa. Trzymaj wszystko na dużym ogniu, regularnie mieszając przez około 15-20 minut. Całość powinna stać się miękka i delikatna. Zwróć szczególną uwagę na stan botwinki. Potem danie trzeba ostudzić. Do zimnego wywaru dorzuć kefir lub zsiadłe mleko i zamieszaj. Dopraw całość kwaśnym octem i sokiem z cytryny. Wsyp sól i pieprz. Podawaj w głębokim talerzu lub misce. Gotowe! Właśnie udało Ci się przygotować tradycyjny chłodnik litewski.

Barszcz litewski – pomysł na obiad w upalne dni

Masz w lodówce kilka litrów chłodnika litewskiego z kefirem? Możesz go odrobinę wzbogacić. Pasować będą kurze jaja gotowane na twardo lub sadzone, a nawet chrupkie grzaneczki czosnkowe lub ziołowe. Niektórzy wsypują do zupy również garść mielonych orzechów albo nasiona słonecznika. Chłodnik litewski na zimno może stanowić nie tylko pierwsze danie, a cały obiad. Wystarczy, że na dno głębokiego talerza dasz purée ziemniaczane, a na wierzch wkładkę mięsną. W ten sposób zapewnisz sobie przyzwoitą ilość kalorii oraz wszystkie potrzebne składniki odżywcze.

Masz zamiar delikatnie zmodyfikować nasz przepis? Chłodnik możesz przerabiać wedle uznania! Nie chcesz w nim mięsa? Wcale nie musisz go dodawać. Ostateczne danie ma pasować przede wszystkim Tobie i pozostałym domownikom. Sprawdź także nasze pozostałe dania w InPost Fresh – mamy nie tylko przepis na chłodnik litewski. Nauczymy Cię sprawnie przygotowywać również inne potrawy!

Czytaj również