- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na ciasto na pizzę

Przepis na ciasto na pizzę
Pizza to jedno z tych dań, które smakuje niemal każdemu. Być może dlatego, że w zależności od dodatków, zupełnie zmienia swój smak. To jednak ciasto jest kluczem do sukcesu tej potrawy. Powinno być elastyczne, chrupiące na brzegach i miękkie w środku. Jego przygotowanie nie jest jednak aż tak skomplikowane. Jaki przepis na ciasto na pizzę najlepiej wykorzystać?
Składniki na idealne ciasto na pizzę
Bez wątpienia, żeby wykonać ciasto na pizzę dobry przepis będzie kluczowy – podobnie jak odpowiednie składniki. Te z łatwością można znaleźć w InPost Fresh. Podstawą jest mąka. Dobrze wybrać pszenną typu 00. Dzięki niej ciasto będzie elastyczne i miękkie.
Kolejnym ważnym elementem są drożdże, niezbędne do wyrastania. Można postawić zarówno na suche, jak i na świeże. Ciepła woda z kolei je aktywuje. Niewielka ilość cukru wspomaga ich wzrost i pracę, a sól wzmacnia smak i reguluje proces fermentacji. Warto też użyć oliwy z oliwek, która nadaje ciastu sprężystości.
Jeśli jednak ma się ochotę na nieco zdrowszą wersję tego dania, domowa szybka pizza może być wykonana z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej czy orkiszowej, które także dostępne są w InPost Fresh.
Pamiętaj, że tradycyjna włoska wersja tego dania uwzględnia mąkę pszenną typu 00. Istotnym elementem jest też zachowanie właściwych proporcji. Idealne ciasto na pizzę powinno być miękkie, a jednocześnie elastyczne, pozwalające na swobodne formowanie.
Ciasto na pizzę – sposób przygotowania
Sposób przygotowania pizzy jest bardzo prosty. Wystarczy rozpuścić 15 g świeżych drożdży z dodatkiem łyżeczki cukru w szklance ciepłej wody i zostawić je na 10-15 minut, aby zaczęły pracować. Następnie do dużej miski należy wsypać 500 g mąki, łyżeczkę soli, łyżkę oliwy i rozpuszczone wcześniej drożdże. Jeżeli wykorzystuje się ich sypką wersję, czyli instant, można dodać je od razu – około 7-8 g.
W kolejnym kroku należy wymieszać wszystkie składniki i zagniatać aż całość stanie się elastyczna i gładka. Taki proces może potrwać nawet 10-15 min. Dlatego wiele osób wykorzystuje w tym momencie mikser z hakiem. Gotowe ciasto wystarczy przełożyć do miski i przykryć ściereczką, a następnie odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 1-2 godziny. Powinno ono podwoić w tym czasie swoją objętość.
Kiedy już wyrośnie, należy rozwałkować je na cienki placek lub uformować ręcznie i ułożyć na nim swoje ulubione składniki. Najlepsza pizza domowa to taka, która uwzględnia preferencje domowników. Następnie należy ją umieścić w nagrzanym do 220-250°C piekarniku na 7–15 min. Im wyższa temperatura, tym lepszy efekt. Pizza włoska w restauracjach pieczona jest nawet w 400°C.
Domowa pizza z ręcznie robionym ciastem – co na niej położyć?
Dobry i szybki przepis na ciasto do pizzy to jedno, lecz to składniki decydują o jej charakterze. Wśród kilku propozycji produktów, jakie warto na niej umieścić, wymienia się sos pomidorowy. Można wybrać gotową passatę lub przygotować go np. z pomidorów z puszki, oliwy i przypraw. Ser mozzarella z kolei nadaje daniu wyjątkową konsystencję. Świeże warzywa z lodówki dodadzą natomiast smaku i koloru. Poza tym dobrze wykorzystać paprykę, cebulę, pieczarki, rukolę czy oliwki.
Wiele osób na spód do pizzy kładzie także wędliny, np. salami, pepperoni czy szynkę parmeńską. Wersja w stylu śródziemnomorskim obejmuje użycie również krewetek czy owoców morza. Na koniec, aby podkreślić włoski charakter potrawy, możesz użyć ziół, takich jak bazylia, oregano czy tymianek.
Domowa pizza na cienkim cieście to niezwykle proste, szybkie i pyszne danie, które warto przygotować. Wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta na pizzę można znaleźć w InPost Fresh i zamówić wygodnie z dostawą.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można