czerwona pasta curry

Przepis na czerwoną pastę curry

18 stycznia 2023
5 min

Pikantne przyprawy nigdy nie smakują tak doskonale jak jesienią i zimą. Rozgrzewają i jednocześnie pozytywnie wpływają na odporność. Z tego względu tak dużą popularnością cieszy się czerwona pasta curry, przepis na nią jest naprawdę prosty. Z pewnością domowa czerwona pasta curry będzie nieporównywalnie smaczniejsza i zdrowsza od tej sklepowej. Jak zatem zrobić domową czerwoną pastę curry?

 

Przepis na czerwoną pastę curry – co będzie potrzebne?

Czerwona pasta curry to esencja smaków i aromatów. Dodaje potrawom niepowtarzanego, orientalnego charakteru. Czy można wykonać ją samodzielnie we własnej kuchni z ogólnie dostępnych składników? Oczywiście, że tak. Warto poznać sekrety, jakie kryje w sobie czerwona pasta curry – przepis jest prostszy, niż mogłoby się wydawać.

Aby przygotować domową czerwoną pastę curry, niezbędnych jest kilka składników. Kwestia proporcji i niektórych dodatków jest indywidualna. Podobnie jak w każdym polskim domu inaczej przygotowuje się sałatkę jarzynową, tak samo na czerwone curry przepisów jest wiele. Niemniej, w czerwonej paście curry powinny się znaleźć:

  • sok z limonki,
  • nasiona kolendry – najlepiej świeżo utarte w moździerzu,
  • czerwone papryczki chili – koniecznie pozbawione wcześniej gniazd nasiennych,
  • szalotka,
  • korzeń imbiru,
  • czosnek,
  • trawa cytrynowa, najlepiej świeża,
  • olej arachidowy,
  • przyprawy: słodka i ostra papryka, kurkuma, kmin rzymski, pieprz i sól.

Warto zacząć przygotowanie najprostszej wersji czerwonej pasty curry. Kiedy dojdziemy do wprawy, można przepis modyfikować i zmieniać proporcje tak, aby pasta była idealnie zbilansowana pod nasze własne kubki smakowe. Warto podkreślić, że takie przyprawy jak imbir, czosnek czy trawa cytrynowa powinny być świeże. Mają one całkiem inny smak i aromat niż suszone przyprawy.

Jak zrobić czerwoną pastę curry?

Kiedy mamy już niezbędne składniki możemy przystąpić do działania. Do wykonania czerwonej pasty curry niezbędne będą 4 limonki, 100 g czerwonych papryczek chili, 25 g świeżego imbiru, 50 g trawy cytrynowej, jedna szalotka, 8 ząbków czosnku i 100 g oleju z orzechów arachidowych. Olej można zastąpić olejem kokosowym, niemniej to właśnie olej arachidowy nada paście niepowtarzalny smak i aromat.

  1. Składniki należy w odpowiedni sposób przygotować – obrać imbir i czosnek, papryczki pozbawić gniazd nasiennych, a szalotkę drobno posiekać.
  2. Większe składniki drobno kroimy na równe kawałki.
  3. Kumin i kolendrę warto podprażyć na suchej patelni. Następnie, w moździerzu należy utrzeć 2 łyżeczki ziaren kolendry, a także 1 łyżeczkę kminu rzymskiego i kilka ziaren pieprzu.
  4. Do kielicha blendera wrzucamy wcześniej pokrojone: szalotkę, papryczki chili, imbir, trawę cytrynową, czosnek i przyprawy, a całość miksujemy.
  5. Po wstępnym blendowaniu dodajemy olej oraz sok z limonek i miksujemy całość na gładką masę.

Do czego używać czerwonej pasty curry?

Stosując się do przepisu i używając wymienionych wyżej składników, otrzymamy pyszną czerwoną pastę curry. Przepis na nią jest niezwykle prosty. Warto zwrócić uwagę na fakt, że żaden ze składników w przepisie nie został poddany obróbce cieplnej (poza prażeniem przypraw). W związku z tym zarówno imbir, czosnek, papryczki, jak i szalotka zachowują pełnię swoich właściwości prozdrowotnych. Fakt ten sprawia, że pasta z czerwonego curry jest nie tylko niezwykle smaczna, ale i zdrowa.

Czerwona pasta curry jest bazą do wielu aromatycznych potraw. Podstawowym daniem, jakie z pastą curry możemy przygotować, jest oczywiście curry. Może być wykonane na bazie mięsa lub warzyw. Zwykle w takim przypadku pastę curry łączy się z mleczkiem kokosowym, można też podsmażać składniki z pastą na patelni.

Czerwona pasta curry ma także wiele innych zastosowań. Może stać się bazą orientalnych zup i sosów. Możemy podawać ją nie tylko z ryżem, ale i z makaronem. Pasty curry są świetną marynatą do mięs, mogą nawet stanowić bazę do wyjątkowego sosu sałatkowego. Możliwości jest tyle, ile wyobraźni ma kucharz. Sprawdzonych przepisów z użyciem czerwonej pasty curry jest naprawdę wiele. Warto wiedzieć, jak przygotować ją samodzielnie we własnej kuchni.

Czytaj również