meksykańskie fajitas

Przepis na fajitas

13 lutego 2023
5 min

Fajitas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, które znane jest z aromatycznego i wyrazistego smaku. Oprócz chrupiącej tortilli potrawę podaje się w towarzystwie aksamitnego sosu salsa, warzyw oraz grillowanego mięsa. Przysmak stanowi nie lada gratkę dla każdego miłośnika kuchni amerykańskiej oraz koneserów pikantnych smaków. Jak zrobić fajitas w domu? Które składniki będą potrzebne?

 

Przepis na fajitas – jakie składnie będą niezbędne?

Danie meksykańskie fajitas to potrawa, którą w tradycyjny sposób przygotowuje się na bazie mięsa oraz warzyw. Aby przyrządzić danie, nie potrzeba wielu składników, wystarczy odrobina chęci oraz fantazji i przepyszny na obiad jest gotowy! Co będzie potrzebne do wykonania dania w standardowej formie?

Składniki:

  • pół kilograma piersi z kurczaka lub indyka (najlepiej wybrać delikatne polędwiczki)
  • sok z jednej limonki
  • czerwona papryka średniej wielkości
  • czerwona cebula
  • 10 dag mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 20 dag słodkiej, wędzonej papryki
  • łyżeczka świeżej lub suszonej papryczki jalapenos
  • pieprz czarny mielony
  • trzy łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • sól do smaku
  • cztery gotowe tortille
  • biała cebulka
  • pomidor
  • ser cheddar – około 50 dag
  • 100 ml gęstej śmietany
  • guacamole
  • świeża kolendra – kilka listków
  • kilka listków pietruszki

Najpierw należy pokroić mięso w podłużne paski oraz dodać odpowiednie przyprawy: kolejno sól, połowę mielonego kuminu oraz wędzoną paprykę. Kurczaka polewamy dwoma łyżkami oleju oraz sokiem wyciśniętym z jednej limonki. Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy do zamarynowania na około pół godziny. Następnie oczyszczamy i myjemy paprykę oraz kroimy ją w wąskie paseczki. Z cebulą postępujemy tak samo. Warzywa posypujemy przyprawami. Patelnię do grillowania natłuszczamy i rozgrzewamy. Przekładamy na nią kurczaka i grillujemy po obu stronach przez około pięć minut na średnim ogniu, po czym przekładamy na talerz. W kolejnym kroku na tej samej patelni smażymy warzywa z przyprawami przez około 6 minut na małym ogniu. Pozostałe składniki warzywne kroimy i przekładamy do miseczki, doprawiamy śmietaną, guacamole i startym serem. Tortille podgrzewamy i nadziewamy farszem z mięsa i warzyw. Potrawę podajemy na ciepło wraz z przygotowanym sosem.

Co będzie potrzebne do przygotowania fajitas?

Fajitas to uniwersalna potrawa, którą można przygotować w kilku wersjach, również wegetariańskiej. W tym celu należy zastąpić mięsne składniki ich roślinnymi odpowiednikami. Falafele, czerwona fasola czy tofu to kilka pomysłów na alternatywę do filetów z kurczaka. Podczas przyrządzania dania bez mięsa warto pamiętać, aby tofu lub falafele zamarynować w oleju oraz przyprawach tradycyjnych dla fajitas. W ten sposób zachowamy aromat potrawy, dzięki czemu brak mięsa nie będzie wyczuwalny.

Na co zwrócić uwagę podczas przyrządzania fajitas?

Podstawową kwestią podczas przyrządzania tego niesamowitego dania jest jego temperatura oraz zachowanie odpowiednich proporcji przypraw. Korzystanie ze sprawdzonego przepisu na fajitas pozwoli na uzyskanie najlepszego smaku i konsystencji potrawy. Smacznego!

Czytaj również