InPost Fresh

Przepis na gnocchi

13 lutego 2023
5 min

Włoskie gnocchi bywają porównywane z polskimi kopytkami. Rzeczywiście podobnie, jak nasz rodzimy przysmak mogą być przyrządzone z ugotowanych ziemniaków. Jednak nie jest to jedyny składnik, który króluje w tym smacznym daniu. Poszczególne przepisy różnią się w zależności od regionu. Rozmaity może być też sposób podania niewielkich kluseczek. Czasem występują solo posypane jedynie parmezanem, innym razem towarzyszy im aromatyczny mięsny lub warzywny sos. Z pewnością każda włoska kucharka ma swój sekretny przepis na to klasyczne danie. Teraz nie tylko mieszkańcy południa mogą raczyć się gnocchi. Spróbuj przygotować je samodzielnie w domu. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne.

Krótka historia słynnych kluseczek

Zanim gnocchi poznali wielbicieli włoskiej kuchni na całym świecie, danie to przyrządzane było od wieków w słonecznej Italii. Źródła nie podają, kto odkrył, że kluseczki są pożywną bazą, która dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Wiadomo jednak, że oryginalny przepis na gnocchi zakładał użycie semoliny, czyli mąki wytwarzanej ze zmielonych ziaren pszenicy durum. Gdy nie było do niej dostępu, kluski przyrządzano także z ziemniaków, a nawet kawałków czerstwego chleba namoczonego w mleku.

Na chwilę wyjaśnienia zasługuje też problematyczna dla Polaków wymowa tego przysmaku. Nazwę gnocchi wymawiamy po polsku „niokki”, a nie „gnoczi”. Słowo to nawiązuje do kształtu kluseczek i oznacza bryłki. Powszechny błąd w wymowie nazwy budzi zdziwienie na twarzach Włochów, którzy kompletnie nie rozumieją, o jakie danie może chodzić turyście odwiedzającemu ich kraj. Zatem warto zapamiętać poprawną wymowę.

 

Składniki potrzebne do przygotowania gnocchi

Przepis na kluski gnocchi zawsze zaczyna się od ugotowania potrzebnych do ich przyrządzenia ziemniaków. Najlepiej nadają się do tego celu odmiany mączyste. To za ich sprawą kluski będą zwarte i nie rozpadną się podczas gotowania. Ważny dodatkiem jest też mąka pszenna. Umożliwia ona wyrobienie ciasta. Większość przepisów na włoskie gnocchi sugeruje też dodatek jednego, kurzego jajka. Weganie mogą jednak pominąć ten składnik, a zrobione bez niego kluseczki także będą smaczne.

Oprócz niezbędnych składników ważne są też odpowiednie proporcje. Ziemniaków powinno być zdecydowanie więcej niż mąki. To dzięki nim kluski będą sprężyste i delikatne. Aby danie z gnocchi, na które masz przepis, było udane, istotne jest też samo poprawne formowanie bryłek. Nie mogą być zbyt duże. Idealne to takie, które je się na jeden kęs. Niezbędne jest też delikatne rozgniecenie ich widelcem. Uformowane w ten sposób kluseczki nie tylko łatwiej jest jeść, ale ich struktura lepiej też zbierze sos, z którym będą podane.

Przygotowanie gnocchi, czyli jak to zrobić?

  • Mając przygotowane wcześniej najważniejsze składniki, można przystąpić do przygotowania dania. Istotnym etapem przepisu na obiad z gnocchi jest ugotowanie i ostudzenie ziemniaków. Najpopularniejsze proporcje zakładają, że na ok. 500 g ziemniaków będzie potrzebne nie więcej niż 150 g mąki. W zależności od tego, ile wody zawierają bulwy, ilość mąki można zwiększyć lub zmniejszyć.
  • Ostudzone ziemniaki należy przecisnąć przez praskę. Do uzyskanej masy trzeba dodać mąkę, całe surowe jajko oraz szczyptę soli. Niektórzy dodają też gałkę muszkatołową. W zależności od indywidualnych preferencji można ten krok pominąć. Ważne jest wyrobienie wszystkich składników, aż do uzyskania zwartego ciasta. Następnie formuje się z niego podłużny wałek, po czym tnie na niewielkie kawałki. Gotowe kluseczki gotuje się we wrzącej wodzie, aż do wypłynięcia. Nie należy trzymać ich w garnku zbyt długo, bo stracą swoją sprężystość.
  • Równie ważne, jak zrobić gnocchi jest też to, jak się je podaje. Klasyczny sposób zakłada dodatek roztopionego masła podgrzewanego z szałwią. Obecnie coraz rzadziej spotyka się to starodawne połączenie. Popularne za to są inne odsłony klasycznych, włoskich kluseczek. Można spotkać się z wersją z dodatkiem dyni lub szpinaku. Wpływają one zarówno na smak, jak i kolor dania.
  • Niektórzy eksperymentują również ze wzbogacaniem przepisów o dodatek rozmaitych ziół. Można zatem spotkać gnocchi z oregano, bazylią lub natką pietruszki. Z pewnością rozkochani w klasyce Włosi sceptycznie podchodzą do takich pomysłów. Jednak danie to jest na tyle uniwersalne, że dobrze komponuje się z wieloma składnikami i nadal smakuje tak samo pysznie.

Z czym podawać gnocchi –– popularne kompozycje kulinarne

Gnocchi rzadko pojawia się na stole, jako samodzielne danie. Najczęściej traktowane jest jako baza wzbogacana przez różne dodatki. Kluseczki z charakterystycznym wgłębieniem dobrze komponują się ze wszelkiego rodzaju sosami. Pasuje do nich aromatyczny sos przygotowany ze świeżych pomidorów, grzybów, sera lub świeże pesto. Zdecydowanie rzadziej kluseczkom towarzyszą mięsne dodatki, ale jeśli ktoś, kto preferuje tego typu połączenia, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby je przygotować.

Nie ma zatem jednego przepisu na gnocchi z sosem. Wszystko zależy bowiem od tego, z czym chcesz je podać. Wielbiciele klasycznych smaków polewają kluseczki roztopionym masłem i posypują startym parmezanem. Taka wersja jest bardzo pożywna i przypadnie do gustu praktycznie każdemu. Bardziej wyrafinowana wersja to zapiekane gnocchi a’la Romana. Przygotowuje się ją z tartego parmezanu, zmieszanego z jajkiem, kaszą manną i miksturą z zagotowanego mleka, masła, soli oraz gałki muszkatołowej. Całość zapieka się w piekarniku i podaje w gorącym, żaroodpornym naczyniu.

Na osobną wzmiankę zasługują nadziewane gnocchi. Przepis na kluseczki jest dokładnie taki sam, jak w podstawowej wersji. Z przygotowanej, ziemniaczanej masy formuje się większe kulki, po czym tworzy się z nich niewielkie krążki. Do środka można dać kawałki pikantnej gorgonzoli wymieszanej z gruszką i posiekanymi orzechami. Popularne jest też nadziewanie gnocchi pesto i mozzarellą. Gotowe kluseczki gotuje się na gorącej wodzie i podaje samodzielnie lub z roztopionym masłem.

Plusem gnocchi jest także to, że można przygotować większą liczbę kluseczek, po czym je zamrozić. Odgrzewane smakują równie dobrze, jak świeże. Wykonując je samodzielnie, masz pewność, z czego są zrobione. Jeśli nie masz ochoty stać w kuchni, możesz też zamówić dobrej jakości gotowe gnocchi. Wtedy wystarczy je tylko podgrzać, dodać gotowy sos i smaczny obiad w kilka minut gotowy.

Czytaj również