gołąbki w sosie pomidorowym

Przepis na gołąbki

1 października 2024
5 min

Chcesz poznać prosty przepis na gołąbki z mięsem i ryżem? W artykule wyjaśniamy, jak przygotować kapustę i jak ugotować gołąbki, by były jak najlepsze. Jeśli nie wiesz, jak się robi gołąbki, z pewnością poniższy przepis rozwieje Twoje wątpliwości. Zasmakuj klasycznych gołąbków, by później móc eksperymentować, tworząc np. to samo danie w wersji z ziemniakami.

 

Przepis na gołąbki – potrzebne składniki

Dobre gołąbki dla każdego mogą być nieco inne. Wiele zależy od zastosowanych w farszu proporcji mięsa do ryżu. Przedstawiamy przepis, dzięki któremu zrobisz gołąbki, które posmakują wszystkim domownikom. Oto składniki na gołąbki:

  • główka kapusty włoskiej,
  • 400 g białego ryżu,
  • 600 g dowolnego mięsa mielonego,
  • cebula;
  • 700 ml bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • śmietanka 18%,
  • przecier pomidorowy.

Jak przygotować gołąbki?

Wiesz już, jakie składniki są potrzebne, by zrealizować przepis na pyszne gołąbki. Teraz czas wyjaśnić, jak krok po kroku przyrządzić to danie. Wytnij kaczan z kapusty i umieść ją we wrzącej wodzie na około 10 minut, po czym wyjmij ostrożnie i porozdzielaj sparzone liście. Ugotuj ryż i wymieszaj go z surowym mięsem w misce. Następnie dodaj 3 łyżki przecieru pomidorowego i ulubione przyprawy (obowiązkowo sól i pieprz).

Farsz na gołąbki możesz urozmaicić także podsmażoną cebulą. Wymieszany dokładnie farsz z przyprawami i przecierem nakładaj na środek liścia kapusty i zawijaj tak, by dokładnie zamknąć go w środku. Przygotuj naczynie żaroodporne lub rondel i wyłóż jego dno liśćmi kapusty. Na liściach połóż gołąbki, zalej bulionem i przykryj kolejnymi liśćmi kapusty;

Zapiekaj wszystko w piekarniku lub gotuj na wolnym ogniu (w zależności od wybranego naczynia). Gotowanie w garnku lub rondlu powinno trwać przynajmniej godzinę, a najlepiej sprawdzać co jakiś czas twardość liści kapusty. Gołąbki zapiekane w piekarniku powinny spędzić w nim około 1,5 godziny w 180 stopniach. Podawaj polane sosem pomidorowym, przygotowanym z przecieru pomidorowego i śmietanki, doprawionego solą i pieprzem.

Porady i wskazówki do przygotowania idealnych gołąbków

Powyżej przedstawiliśmy prosty przepis na gołąbki, które jest w stanie wykonać każdy z nas. Aby danie wyszło jak najlepsze i miękkie, warto z każdego liścia usunąć twardą część znajdującą się u nasady. Do gołąbków można użyć też zwykłej, białej kapusty, ale warto pamiętać, że jest ona nieco twardsza od włoskiej, więc wymaga dłuższego gotowania. Zadbaj o to, by farsz do gołąbków nie wypadał, tzn. aby były one dobrze i precyzyjnie zawinięte.

Poznałeś prosty przepis na gołąbki domowe. Coraz częściej wykonuje się także różnorodne wegetariańskie wersje tego dania. Zamiast mięsa można użyć m.in. soczewicy, kaszy, roślinnych zamienników mielonego mięsa czy ulubionych warzyw pokrojonych w drobną kostkę. Niezależnie od tego, na jaką wersję się zdecydujesz – życzymy smacznego!

Czytaj również