kobieta gotująca domowe gołąbki

Przepis na gołąbki domowe

14 grudnia 2022
5 min

Przepis na gołąbki domowe zna niemal każda gospodyni i każdy gospodarz domu. Jeśli i Ty chcesz przyrządzić tę potrawę, koniecznie sprawdź poniższy przepis na proste gołąbki i idealnie pomidorowy sos, w którym możesz polać danie. Zaopatrz się w niezbędne składniki i zostań królem lub królową w swojej kuchni!

Składniki potrzebne do przygotowania gołąbków domowych

Przepisy na gołąbki domowe przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Zanim dowiesz się, jak zrobić dobre gołąbki, czas poznać składniki potrzebne do zrealizowania przepisu. Oto one: cała główka kapusty włoskiej, około 600 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowe), 400 g białego ryżu (waga przed ugotowaniem), słoiczek przecieru pomidorowego, 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego i przyprawy (pieprz, sól, papryka i ewentualnie inne, które lubisz). Do przygotowania sosu potrzebny będzie przecier pomidorowy, śmietana 18%, nieco mąki i przyprawy.

 

Przepis na gołąbki – jak je przygotować?

Jak zrobić gołąbki? Choć danie to jest nieco czasochłonne, to wcale nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i przy odrobinie chęci każdy sobie z tym poradzi. Oto przepis na gołąbki krok po kroku:

  • Przygotuj kapustę, tzn. usuń z niej kaczan i włóż główkę do wrzącej wody na 10 minut. Następnie wyciągnij ją na rozłożoną ścierkę i poukładaj osobno wszystkie liście do ostygnięcia;
  • Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Włóż go do miski i dodaj surowe mięso mielone. Do tego dołóż pół słoiczka przecieru pomidorowego i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj (możesz dodać także cebulę);
  • Po kolei bierz liście kapusty i na sam środek nakładaj farsz. Musi go być tyle, aby mieścił się w zawiniątku z liścia i nie wypadał;
  • W naczyniu żaroodpornym połóż na dnie kilka liści kapusty i na nich układaj gotowe gołąbki, jeden obok drugiego. Gdy skończysz układać wszystkie, wlej do naczynia bulion i nakryj wszystko pozostałymi liśćmi;
  • Włóż danie do piekarnika na około 1,5 h i zapiekaj w 180 stopniach. Jeśli nie masz naczynia żaroodpornego lub piekarnika, możesz przygotować gołąbki także na kuchence w garnku lub rondlu. Gołąbki ułóż tak samo, pomiędzy liśćmi kapusty, a następnie duś wszystko razem przez minimum godzinę na niewielkim ogniu;
  • Idealne gołąbki możesz podać z sosem pomidorowym.

Jak zrobić idealny sos do gołąbków?

Dobry przepis na gołąbki już znasz, więc czas na sos. Do jego przygotowania przyda Ci się szklanka wywaru, w którym gotowały się gołąbki. Wlej bulion do małego garnka, dodaj pół słoiczka przecieru pomidorowego i lekko zagotuj. Do szklanki daj dwie łyżki śmietany, do tego dodaj nieco gotującego się wywaru z przecierem i wymieszaj. Następnie przelej śmietanę do garnka, dodaj łyżkę mąki i przypraw całość solą, pieprzem i ewentualnie innymi ulubionymi ziołami. Zagotuj wszystko razem i gotowe. Przepisy na gołąbki mogą różnić się nieco w zależności np. od regionu. W niektórych domach robi się nawet smaczne gołąbki z ziemniakami i smażoną cebulką. Klasyka zasmakuje jednak każdemu. Powodzenia z przepisem i smacznego!

Czytaj również