- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na gołąbki domowe

Przepis na gołąbki domowe
Przepis na gołąbki domowe zna niemal każda gospodyni i każdy gospodarz domu. Jeśli i Ty chcesz przyrządzić tę potrawę, koniecznie sprawdź poniższy przepis na proste gołąbki i idealnie pomidorowy sos, w którym możesz polać danie. Zaopatrz się w niezbędne składniki i zostań królem lub królową w swojej kuchni!
Składniki potrzebne do przygotowania gołąbków domowych
Przepisy na gołąbki domowe przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Zanim dowiesz się, jak zrobić dobre gołąbki, czas poznać składniki potrzebne do zrealizowania przepisu. Oto one: cała główka kapusty włoskiej, około 600 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowe), 400 g białego ryżu (waga przed ugotowaniem), słoiczek przecieru pomidorowego, 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego i przyprawy (pieprz, sól, papryka i ewentualnie inne, które lubisz). Do przygotowania sosu potrzebny będzie przecier pomidorowy, śmietana 18%, nieco mąki i przyprawy.
Przepis na gołąbki – jak je przygotować?
Jak zrobić gołąbki? Choć danie to jest nieco czasochłonne, to wcale nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i przy odrobinie chęci każdy sobie z tym poradzi. Oto przepis na gołąbki krok po kroku:
- Przygotuj kapustę, tzn. usuń z niej kaczan i włóż główkę do wrzącej wody na 10 minut. Następnie wyciągnij ją na rozłożoną ścierkę i poukładaj osobno wszystkie liście do ostygnięcia;
- Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Włóż go do miski i dodaj surowe mięso mielone. Do tego dołóż pół słoiczka przecieru pomidorowego i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj (możesz dodać także cebulę);
- Po kolei bierz liście kapusty i na sam środek nakładaj farsz. Musi go być tyle, aby mieścił się w zawiniątku z liścia i nie wypadał;
- W naczyniu żaroodpornym połóż na dnie kilka liści kapusty i na nich układaj gotowe gołąbki, jeden obok drugiego. Gdy skończysz układać wszystkie, wlej do naczynia bulion i nakryj wszystko pozostałymi liśćmi;
- Włóż danie do piekarnika na około 1,5 h i zapiekaj w 180 stopniach. Jeśli nie masz naczynia żaroodpornego lub piekarnika, możesz przygotować gołąbki także na kuchence w garnku lub rondlu. Gołąbki ułóż tak samo, pomiędzy liśćmi kapusty, a następnie duś wszystko razem przez minimum godzinę na niewielkim ogniu;
- Idealne gołąbki możesz podać z sosem pomidorowym.
Jak zrobić idealny sos do gołąbków?
Dobry przepis na gołąbki już znasz, więc czas na sos. Do jego przygotowania przyda Ci się szklanka wywaru, w którym gotowały się gołąbki. Wlej bulion do małego garnka, dodaj pół słoiczka przecieru pomidorowego i lekko zagotuj. Do szklanki daj dwie łyżki śmietany, do tego dodaj nieco gotującego się wywaru z przecierem i wymieszaj. Następnie przelej śmietanę do garnka, dodaj łyżkę mąki i przypraw całość solą, pieprzem i ewentualnie innymi ulubionymi ziołami. Zagotuj wszystko razem i gotowe. Przepisy na gołąbki mogą różnić się nieco w zależności np. od regionu. W niektórych domach robi się nawet smaczne gołąbki z ziemniakami i smażoną cebulką. Klasyka zasmakuje jednak każdemu. Powodzenia z przepisem i smacznego!
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można