Przepis na grochówkę to sposób na bardzo pożywną zupę, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Pyszna grochówka składa się z warzyw, mięsa, aromatycznych przypraw i sporej ilości grochu. Danie to jest w stanie nasycić na długo, a najlepiej smakuje jedzone z chrupiącym pieczywem. Z artykułu dowiesz się, jak ugotować dobrą grochówkę i czym różni się grochówka wojskowa od tradycyjnej.
Grochówka – składniki potrzebne do przygotowania tej zupy są łatwo dostępne niemal we wszystkich sklepach. Aby zrealizować przepis na dobrą grochówkę, potrzebujesz: 2 litry wody, 400 g suchego grochu, 300 g kiełbasy, 200 g surowego boczku, 700 g ziemniaków, 2 cebule, 2 duże marchewki, liście laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie, 5 ząbków czosnku, majeranek, świeża pietruszka, olej lub oliwa z oliwek.
Przepisy na grochówkę różnią się nieco w zależności od tego, kto przyrządza zupę i jakie dodatki lubi. Właściwie podane składniki są orientacyjne, ponieważ możesz użyć np. innego rodzaju mięs. Oto przepis na pyszną grochówkę krok po kroku:
Dobra grochówka kojarzy się z wojskiem. Żołnierze często zajadają się tą zupą. Jak ugotować grochówkę wojskową? Przede wszystkim należy zwiększyć proporcje, ponieważ zupa ta zwykle gotowana jest w ogromnych kotłach. Poza tym zawiera ona więcej rodzajów mięs. Poza kiełbasą i boczkiem można tam znaleźć np. schab, żeberka czy karkówkę. Wszystko oczywiście dobrze przyprawione majerankiem, czosnkiem czy pieprzem.
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można