talerz z grochówką

Przepis na grochówkę

30 grudnia 2022
5 min

Przepis na grochówkę to sposób na bardzo pożywną zupę, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Pyszna grochówka składa się z warzyw, mięsa, aromatycznych przypraw i sporej ilości grochu. Danie to jest w stanie nasycić na długo, a najlepiej smakuje jedzone z chrupiącym pieczywem. Z artykułu dowiesz się, jak ugotować dobrą grochówkę i czym różni się grochówka wojskowa od tradycyjnej.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania grochówki?

Grochówka – składniki potrzebne do przygotowania tej zupy są łatwo dostępne niemal we wszystkich sklepach. Aby zrealizować przepis na dobrą grochówkę, potrzebujesz: 2 litry wody, 400 g suchego grochu, 300 g kiełbasy, 200 g surowego boczku, 700 g ziemniaków, 2 cebule, 2 duże marchewki, liście laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie, 5 ząbków czosnku, majeranek, świeża pietruszka, olej lub oliwa z oliwek.

Przepis na grochówkę – jak ją przygotować?

Przepisy na grochówkę różnią się nieco w zależności od tego, kto przyrządza zupę i jakie dodatki lubi. Właściwie podane składniki są orientacyjne, ponieważ możesz użyć np. innego rodzaju mięs. Oto przepis na pyszną grochówkę krok po kroku:

  • Dzień przed gotowaniem zupy dokładnie umyj groch przy pomocy wody i pozostaw go na całą noc zalanego wodą w garnku. Musi solidnie namoknąć. Jeśli nie masz na tyle czasu, możesz kupić groch łuskany, który wystarczy moczyć przez około godzinę;
  • W dniu gotowania zupy wymień wodę na świeżą i zagotuj w niej groch, aż stanie się miękki;
  • Pokrój marchew w cienkie talarki lub drobną kosteczkę i włóż do garnka z wodą. Gotuj na małym ogniu, aż marchewka zacznie robić się miękka. Wtedy wrzuć do niej pokrojone w kostkę i opłukane ziemniaki i je także doprowadź do miękkości;
  • Dodaj 4 liście laurowe, pieprz, sól, 4 ziela angielskie i płaską łyżkę majeranku;
  • Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę pociętą w piórka i pokrojony w kostkę boczek. Gdy mięso wypuści nieco tłuszczu i się zetnie, dodaj swoją ulubioną, również pokrojoną w kostkę, kiełbasę. Chwilę to razem podsmażaj;
  • Całą zawartość patelni oraz groch dodaj do wody z warzywami, a następnie wciśnij do środka wszystkie ząbki czosnku;
  • Gotuj zupę na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając;
  • Sprawdź, czy zupa wymaga jeszcze jakichś przypraw. Jeśli tak, dodaj je i gotuj dalej przez kilka minut. Pod koniec pokrój pietruszkę i dodaj natkę do garnka (ilość zależy od własnych preferencji smakowych kucharza);
  • Zupę możesz podawać samodzielnie lub z pieczywem.

Grochówka wojskowa – czym różni się od tradycyjnej?

Dobra grochówka kojarzy się z wojskiem. Żołnierze często zajadają się tą zupą. Jak ugotować grochówkę wojskową? Przede wszystkim należy zwiększyć proporcje, ponieważ zupa ta zwykle gotowana jest w ogromnych kotłach. Poza tym zawiera ona więcej rodzajów mięs. Poza kiełbasą i boczkiem można tam znaleźć np. schab, żeberka czy karkówkę. Wszystko oczywiście dobrze przyprawione majerankiem, czosnkiem czy pieprzem.

Czytaj również