- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na grochówkę

Przepis na grochówkę
Przepis na grochówkę to sposób na bardzo pożywną zupę, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Pyszna grochówka składa się z warzyw, mięsa, aromatycznych przypraw i sporej ilości grochu. Danie to jest w stanie nasycić na długo, a najlepiej smakuje jedzone z chrupiącym pieczywem. Z artykułu dowiesz się, jak ugotować dobrą grochówkę i czym różni się grochówka wojskowa od tradycyjnej.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania grochówki?
Grochówka – składniki potrzebne do przygotowania tej zupy są łatwo dostępne niemal we wszystkich sklepach. Aby zrealizować przepis na dobrą grochówkę, potrzebujesz: 2 litry wody, 400 g suchego grochu, 300 g kiełbasy, 200 g surowego boczku, 700 g ziemniaków, 2 cebule, 2 duże marchewki, liście laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie, 5 ząbków czosnku, majeranek, świeża pietruszka, olej lub oliwa z oliwek.
Przepis na grochówkę – jak ją przygotować?
Przepisy na grochówkę różnią się nieco w zależności od tego, kto przyrządza zupę i jakie dodatki lubi. Właściwie podane składniki są orientacyjne, ponieważ możesz użyć np. innego rodzaju mięs. Oto przepis na pyszną grochówkę krok po kroku:
- Dzień przed gotowaniem zupy dokładnie umyj groch przy pomocy wody i pozostaw go na całą noc zalanego wodą w garnku. Musi solidnie namoknąć. Jeśli nie masz na tyle czasu, możesz kupić groch łuskany, który wystarczy moczyć przez około godzinę;
- W dniu gotowania zupy wymień wodę na świeżą i zagotuj w niej groch, aż stanie się miękki;
- Pokrój marchew w cienkie talarki lub drobną kosteczkę i włóż do garnka z wodą. Gotuj na małym ogniu, aż marchewka zacznie robić się miękka. Wtedy wrzuć do niej pokrojone w kostkę i opłukane ziemniaki i je także doprowadź do miękkości;
- Dodaj 4 liście laurowe, pieprz, sól, 4 ziela angielskie i płaską łyżkę majeranku;
- Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę pociętą w piórka i pokrojony w kostkę boczek. Gdy mięso wypuści nieco tłuszczu i się zetnie, dodaj swoją ulubioną, również pokrojoną w kostkę, kiełbasę. Chwilę to razem podsmażaj;
- Całą zawartość patelni oraz groch dodaj do wody z warzywami, a następnie wciśnij do środka wszystkie ząbki czosnku;
- Gotuj zupę na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając;
- Sprawdź, czy zupa wymaga jeszcze jakichś przypraw. Jeśli tak, dodaj je i gotuj dalej przez kilka minut. Pod koniec pokrój pietruszkę i dodaj natkę do garnka (ilość zależy od własnych preferencji smakowych kucharza);
- Zupę możesz podawać samodzielnie lub z pieczywem.
Grochówka wojskowa – czym różni się od tradycyjnej?
Dobra grochówka kojarzy się z wojskiem. Żołnierze często zajadają się tą zupą. Jak ugotować grochówkę wojskową? Przede wszystkim należy zwiększyć proporcje, ponieważ zupa ta zwykle gotowana jest w ogromnych kotłach. Poza tym zawiera ona więcej rodzajów mięs. Poza kiełbasą i boczkiem można tam znaleźć np. schab, żeberka czy karkówkę. Wszystko oczywiście dobrze przyprawione majerankiem, czosnkiem czy pieprzem.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można