- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na gyros

Przepis na gyros
Sałatka gyros to zdecydowanie jedna z najczęściej przyrządzanych sałatek w każdym domu. Sprawdza się zarówno podczas imprez czy świąt, jak i na co dzień. Jest prosta w przygotowaniu, używa się do niej łatwo dostępnych składników, a mimo tego smak jest wyjątkowy. Poznaj prosty przepis na sałatkę gyros i dowiedz się, jak stworzyć smakowite warstwy.
Jakie składniki są niezbędne do tradycyjnej sałatki gyros?
Tradycyjny przepis na sałatkę gyros składa się prostych składników, które można dostać właściwie w każdym sklepie. Są to: 500 g piersi z kurczaka, puszka kukurydzy, ogórek szklarniowy, kilka ogórków konserwowych, pół kapusty pekińskiej, cebula czerwona, papryka, olej do smażenia kurczaka, przyprawa gyros, 5 łyżek majonezu, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny i ketchup.
Taka ilość składników pozwoli na przygotowanie porcji mieszczącej się w średniej wielkości misce. Warto wybrać naczynie o szerokim dnie i pionowych, prostych ściankach. Ze względu na charakterystyczne ułożenie sałatki, w takiej misce będzie prezentować się najlepiej.
Gyros – przepis na tradycyjną sałatkę gyros
Kiedy zgromadzisz już wszystkie składniki, możesz wykonać przepis na klasyczny gyros. Oto receptura krok po kroku:
- Piersi z kurczaka pokrój w drobną kostkę i precyzyjnie obtocz w przyprawie gyros. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć kawałki mięsa;
- Gdy pierś z kurczaka będzie usmażona, wyłóż ją na ręcznik papierowy i pozostaw do wystygnięcia;
- Pokrój ogórki i paprykę, a następnie posiekaj kapustę i cebulę w piórka;
- Odcedź kukurydzę z puszki, a cebulę posyp delikatnie solą i odczekaj kilkanaście minut, aż puści wodę;
- Czas na przygotowanie sosu. Do małej miseczki nałóż majonez, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj ze sobą te składniki. Możesz dodać też sól i pieprz, a jeśli zależy Ci na mniejszej liczbie kalorii, to część majonezu warto zastąpić jogurtem naturalnym;
- Gdy mięso już wystygnie i wszystkie składniki będą przygotowane, można przejść do układania kolejnych warstw gyrosu.
Jak przygotować gyros – kolejność ma znaczenie
Przepisy na sałatkę gyros czasami różnią się nieco kolejnością warstw, ale kilka rzeczy jest niezmiennych. Mięso zawsze ląduje na samym dole miski, a kapusta przykrywa wszystko z wierzchu. Najpierw wyłóż zatem całą porcję mięsa na dno naczynia, a następnie posyp go piórkami cebuli. Kolejny krok to ogórki, na które możesz nałożyć cieniutką warstwę ketchupu. Następnie czas na kukurydzę, warstwę sosu czosnkowego i paprykę. Pamiętaj, aby nie mieszać ze sobą składników! Na wierzch nałóż kapustę i udekoruj ją z wierzchu jeszcze delikatnie ketchupem i resztkami sosu czosnkowego.
Warstwy sałatki gyros mają znaczenie, ponieważ to właśnie one sprawiają, że danie wygląda tak oryginalnie. Jeśli przygotowujesz tę przekąskę, to koniecznie wybierz naczynie o przezroczystych ściankach. Oryginalny przepis na gyros to pyszna opcja właściwie na każą okazję. Smacznego!
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można