- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na harirę

Przepis na harirę
Tradycyjna kuchnia arabska kojarzy się przede wszystkim z takimi daniami jak szakszuka, falafele i humus. Oprócz tych już powszechnie znanych potraw warto odkrywać nowe smaki Orientu. Jednym z nich harira – marokańska zupa, której popularność w swojej ojczyźnie można porównać z polskim rosołem.
Przepis na harirę – co jest potrzebne do jej przyrządzenia?
Zupa harira jest powszechnie spożywana w Maroku ze względu na bogactwo składników i odpowiednią kaloryczność. Z tego powodu jest podstawowym daniem podczas ramadanu, czyli islamskiego postu. W tym czasie muzułmanie mogą zjeść tylko jeden posiłek w ciągu doby.
Co więc zawiera się w harirze? W wersji dla czterech osób złożona jest z 300 g mięsa wołowego, 250 g ugotowanej ciecierzycy (i 125 g suchej), 50 g soczewicy i takiej samej ilości makaronu. Do przygotowania wywaru potrzeba ponadto 2 łyżek posiekanej pietruszki, połówki selera, jednej cebuli, puszki pomidorów, koncentratu oraz pół łyżki masła.
Dla dodania smaku przydadzą się także przyprawy. Konieczna jest szczypta soli i pieprzu. Pozostałe składniki to odrobina imbiru w proszku oraz mniej niż pół łyżeczki kolendry. Jak widać, oryginalny przepis na harirę zawiera mięso. Zazwyczaj jest nim wołowina. Bulion dobrze smakuje również bez niej.
Harira – jak ją gotować?
Przyrządzenie hariry rozpoczyna się od namoczenia suchej ciecierzycy. W tym celu należy wsypać ją do naczynia i zalać zimną wodą. W tym stanie powinna leżeć kilkanaście godzin. Z tego powodu najlepiej przygotować ją wieczorem i zostawić na noc. Następnego dnia można rozpocząć właściwe gotowanie hariry. Na początek do garnka trzeba włożyć pokrojone mięso. Następnym krokiem jest gotowanie go w wodzie. Powinno być jej 1,5 litra.
Do mięsnego wywaru trzeba dołożyć namoczoną, ale podsuszoną ciecierzycę. W tym momencie dokłada się także masło, cebulę poszatkowaną w kostkę oraz plastry selera. Całość trzeba uzupełnić przyprawami, czyli imbirem, szafranem, solą i pieprzem. Najlepszy efekt da zmielenie pieprzu tuż przed wrzuceniem do garnka.
Wszystkie składniki gotuje się na małym ogniu ponad godzinę. W tym czasie bulion powinien być przykryty. Po tym czasie do hariry dokłada się zmiksowane pomidory i koncentrat. Zupę należy ponownie doprawić szczyptą soli i pieprzu, a następnie gotować przez pół godziny. Ostatnimi krokami jest dołożenie ugotowanej ciecierzycy i makaronu. Harirę trzeba podgrzewać jeszcze przez 15 minut. Później można posypać bulion pietruszką i kolendrą.
Co można dodać do zupy harira?
W Maroku harira podawana jest na jeden z dwóch sposobów. Można jeść ją z jajkiem na twardo. Ciekawym sposobem na przełamanie smaku są z kolei suszone figi, daktyle lub rodzynki. Przepis na marokańską zupę harira da się nieco przerobić na polską modłę. Harira świetnie łączy się z chlebem. Dzięki temu staje się też jeszcze bardziej sycąca. Tradycyjna marokańska zupa harira może być wspaniałą podróżą poprzez smaki różnych kultur. Co więcej, z powodzeniem zastąpi inne pożywne posiłki. Warto wypróbować ten przepis również w wersji wegetariańskiej. W każdej odmianie jest równie smaczna.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można