talerz hariry

Przepis na harirę

6 lutego 2023
5 min

Tradycyjna kuchnia arabska kojarzy się przede wszystkim z takimi daniami jak szakszuka, falafele i humus. Oprócz tych już powszechnie znanych potraw warto odkrywać nowe smaki Orientu. Jednym z nich harira – marokańska zupa, której popularność w swojej ojczyźnie można porównać z polskim rosołem.

Przepis na harirę – co jest potrzebne do jej przyrządzenia?

Zupa harira jest powszechnie spożywana w Maroku ze względu na bogactwo składników i odpowiednią kaloryczność. Z tego powodu jest podstawowym daniem podczas ramadanu, czyli islamskiego postu. W tym czasie muzułmanie mogą zjeść tylko jeden posiłek w ciągu doby.

Co więc zawiera się w harirze? W wersji dla czterech osób złożona jest z 300 g mięsa wołowego, 250 g ugotowanej ciecierzycy (i 125 g suchej), 50 g soczewicy i takiej samej ilości makaronu. Do przygotowania wywaru potrzeba ponadto 2 łyżek posiekanej pietruszki, połówki selera, jednej cebuli, puszki pomidorów, koncentratu oraz pół łyżki masła.

Dla dodania smaku przydadzą się także przyprawy. Konieczna jest szczypta soli i pieprzu. Pozostałe składniki to odrobina imbiru w proszku oraz mniej niż pół łyżeczki kolendry. Jak widać, oryginalny przepis na harirę zawiera mięso. Zazwyczaj jest nim wołowina. Bulion dobrze smakuje również bez niej.

Harira – jak ją gotować?

Przyrządzenie hariry rozpoczyna się od namoczenia suchej ciecierzycy. W tym celu należy wsypać ją do naczynia i zalać zimną wodą. W tym stanie powinna leżeć kilkanaście godzin. Z tego powodu najlepiej przygotować ją wieczorem i zostawić na noc. Następnego dnia można rozpocząć właściwe gotowanie hariry. Na początek do garnka trzeba włożyć pokrojone mięso. Następnym krokiem jest gotowanie go w wodzie. Powinno być jej 1,5 litra.

Do mięsnego wywaru trzeba dołożyć namoczoną, ale podsuszoną ciecierzycę. W tym momencie dokłada się także masło, cebulę poszatkowaną w kostkę oraz plastry selera. Całość trzeba uzupełnić przyprawami, czyli imbirem, szafranem, solą i pieprzem. Najlepszy efekt da zmielenie pieprzu tuż przed wrzuceniem do garnka.

Wszystkie składniki gotuje się na małym ogniu ponad godzinę. W tym czasie bulion powinien być przykryty. Po tym czasie do hariry dokłada się zmiksowane pomidory i koncentrat. Zupę należy ponownie doprawić szczyptą soli i pieprzu, a następnie gotować przez pół godziny. Ostatnimi krokami jest dołożenie ugotowanej ciecierzycy i makaronu. Harirę trzeba podgrzewać jeszcze przez 15 minut. Później można posypać bulion pietruszką i kolendrą.

Co można dodać do zupy harira?

W Maroku harira podawana jest na jeden z dwóch sposobów. Można jeść ją z jajkiem na twardo. Ciekawym sposobem na przełamanie smaku są z kolei suszone figi, daktyle lub rodzynki. Przepis na marokańską zupę harira da się nieco przerobić na polską modłę. Harira świetnie łączy się z chlebem. Dzięki temu staje się też jeszcze bardziej sycąca. Tradycyjna marokańska zupa harira może być wspaniałą podróżą poprzez smaki różnych kultur. Co więcej, z powodzeniem zastąpi inne pożywne posiłki. Warto wypróbować ten przepis również w wersji wegetariańskiej. W każdej odmianie jest równie smaczna.

Czytaj również