Tradycyjna kuchnia arabska kojarzy się przede wszystkim z takimi daniami jak szakszuka, falafele i humus. Oprócz tych już powszechnie znanych potraw warto odkrywać nowe smaki Orientu. Jednym z nich harira – marokańska zupa, której popularność w swojej ojczyźnie można porównać z polskim rosołem.
Zupa harira jest powszechnie spożywana w Maroku ze względu na bogactwo składników i odpowiednią kaloryczność. Z tego powodu jest podstawowym daniem podczas ramadanu, czyli islamskiego postu. W tym czasie muzułmanie mogą zjeść tylko jeden posiłek w ciągu doby.
Co więc zawiera się w harirze? W wersji dla czterech osób złożona jest z 300 g mięsa wołowego, 250 g ugotowanej ciecierzycy (i 125 g suchej), 50 g soczewicy i takiej samej ilości makaronu. Do przygotowania wywaru potrzeba ponadto 2 łyżek posiekanej pietruszki, połówki selera, jednej cebuli, puszki pomidorów, koncentratu oraz pół łyżki masła.
Dla dodania smaku przydadzą się także przyprawy. Konieczna jest szczypta soli i pieprzu. Pozostałe składniki to odrobina imbiru w proszku oraz mniej niż pół łyżeczki kolendry. Jak widać, oryginalny przepis na harirę zawiera mięso. Zazwyczaj jest nim wołowina. Bulion dobrze smakuje również bez niej.
Przyrządzenie hariry rozpoczyna się od namoczenia suchej ciecierzycy. W tym celu należy wsypać ją do naczynia i zalać zimną wodą. W tym stanie powinna leżeć kilkanaście godzin. Z tego powodu najlepiej przygotować ją wieczorem i zostawić na noc. Następnego dnia można rozpocząć właściwe gotowanie hariry. Na początek do garnka trzeba włożyć pokrojone mięso. Następnym krokiem jest gotowanie go w wodzie. Powinno być jej 1,5 litra.
Do mięsnego wywaru trzeba dołożyć namoczoną, ale podsuszoną ciecierzycę. W tym momencie dokłada się także masło, cebulę poszatkowaną w kostkę oraz plastry selera. Całość trzeba uzupełnić przyprawami, czyli imbirem, szafranem, solą i pieprzem. Najlepszy efekt da zmielenie pieprzu tuż przed wrzuceniem do garnka.
Wszystkie składniki gotuje się na małym ogniu ponad godzinę. W tym czasie bulion powinien być przykryty. Po tym czasie do hariry dokłada się zmiksowane pomidory i koncentrat. Zupę należy ponownie doprawić szczyptą soli i pieprzu, a następnie gotować przez pół godziny. Ostatnimi krokami jest dołożenie ugotowanej ciecierzycy i makaronu. Harirę trzeba podgrzewać jeszcze przez 15 minut. Później można posypać bulion pietruszką i kolendrą.
W Maroku harira podawana jest na jeden z dwóch sposobów. Można jeść ją z jajkiem na twardo. Ciekawym sposobem na przełamanie smaku są z kolei suszone figi, daktyle lub rodzynki. Przepis na marokańską zupę harira da się nieco przerobić na polską modłę. Harira świetnie łączy się z chlebem. Dzięki temu staje się też jeszcze bardziej sycąca. Tradycyjna marokańska zupa harira może być wspaniałą podróżą poprzez smaki różnych kultur. Co więcej, z powodzeniem zastąpi inne pożywne posiłki. Warto wypróbować ten przepis również w wersji wegetariańskiej. W każdej odmianie jest równie smaczna.
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można