- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na jambalayę

Przepis na jambalayę
Jambalaya to danie kuchni kreolskiej, które najczęściej bazuje na ryżu z dodatkiem warzyw i mięsa lub owoców morza. Jego przygotowanie jest szybkie i proste, dlatego z łatwością przyrządzisz je w domu. Co to jest jambalaya i jak ją przygotować?
Jambalaya – przepis na kreolską potrawę z ryżu i mięsa
Jambalaya to danie pochodzące z Luizjany, które łączy w sobie wpływy kuchni hiszpańskiej, francuskiej, afrykańskiej i indiańskiej. Z tego względu przyrządza się ją na wiele sposobów. Niektórym potrawa może przypominać paellę. Co kreolski specjał ma wspólnego z hiszpańskim daniem? Jambalaya również w znacznej mierze składa się z ryżu i jest przygotowywana na dużej patelni.
Zanim przystąpisz do gotowania, warto więc wiedzieć, że potrawy nie robi się według jednego, oryginalnego przepisu. Jambalaya składa się bowiem ze składników charakterystycznych dla danego regionu, w którym jest przyrządzana. Wskazuje na to sama jej nazwa, która z dialektu języka francuskiego oznacza „miks” bądź „mieszankę”.
Jak najlepiej ugotować jambalayę? Przepisów na tę potrawę jest mnóstwo, dzięki czemu każdy znajdzie wersję odpowiadającą jego preferencjom smakowym. Popularnym rozwiązaniem jest połączenie ryżu z mięsem z kurczaka lub indyka, jednak równie dobrze możesz przyrządzić jambalayę, wykorzystując kiełbasę wieprzową bądź szynkę. Istnieją również wersje dania z dodatkiem owoców morza, na przykład krewetek.
Jambalaya – składniki potrzebne do przygotowania
Ciekawym pomysłem jest jambalaya w wersji z kurczakiem oraz pikantną kiełbasą chorizo. Do jej przygotowania potrzebujesz filetu z piersi kurczaka, czerwonej papryki, cebuli, 2 ząbków czosnku, kiełbasy chorizo, ryżu długoziarnistego oraz pomidorów. Należy również przygotować bulion drobiowy i łyżkę stołową oliwy do smażenia.
Elementem, który nada jambalai charakterystycznego smaku, jest cajun, czyli pochodząca z Luizjany pikantna mieszanka przypraw. Możesz ją kupić w sklepie lub zrobić w domu, mieszając ze sobą poszczególne składniki. Do samodzielnego sporządzenia przyprawy są niezbędne: sól, pieprz cayenne, czosnek granulowany, ostra papryka, tymianek, czarny pieprz, oregano i słodka papryka.
Od czego zacząć przyrządzanie jambalai? Potrawa jest daniem jednogarnkowym, dlatego przed gotowaniem przygotuj głęboką patelnię. Kurczaka pokrojonego w kostkę oraz delikatnie przyprawionego solą i pieprzem podsmaż na oliwie, a następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Później możesz przystąpić do przysmażenia posiekanej cebuli oraz papryki. Po pięciu minutach do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę cajun oraz pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Całość smaż przez kilka minut, a następnie na patelnię dodaj kurczaka oraz ryż, czyli niezbędny element przepisu. Jambalaya nabierze smaku, gdy pod koniec smażenia wrzucisz do niej pokrojone w kostkę pomidory, a całość zalejesz bulionem drobiowym. Tak przygotowane danie należy dusić pod przykryciem przez około 20 minut.
Kiedy podawać jambalayę?
Jambalayę podaje się na ciepło, tuż po przygotowaniu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przechować potrawę w lodówce i zjeść ją również następnego dnia. Danie można serwować zarówno na talerzach, jak i w płytkich miskach, uprzednio posypując je odrobiną posiekanego szczypiorku lub parmezanu. Kreolska potrawa z ryżu i kurczaka to świetna propozycja na obiad, natomiast w ramach kolacji warto przygotować jambalayę w wersji z krewetkami. Każdy wariant dania dobrze sprawdzi się również jako sycący poczęstunek dla gości.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można