Przepis na karpia wigilijnego jest dość popularny. Danie to cieszy się bogatą historią w polskiej tradycji, a sama ryba pojawiała się na naszych stołach w XII wieku, ale to dopiero czasy PRL-u sprawiły, że ciężko sobie wyobrazić świąteczną wieczerzę bez tej potrawy. Jak przyrządzić karpia na wigilię? Oto przepis!
Wigilijny karp smażony to bardzo prosta i szybka potrawa, która świetnie wkomponuje się między inne dania na bożonarodzeniowym stole. Do jego wykonania potrzebne będą ryba oraz odpowiednio wykonana panierka, dzięki której będzie ona soczysta i miękka w środku. Dodatkowo charakterystyczny smak można wydobyć dodatkiem cytryny. Przepis na smażonego karpia wigilijnego to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia ryby. Jednak potrawę można przyrządzić na wiele sposobów, podając w wersji pieczonej, w galarecie, jako pulpety czy z sosem.
Chociaż danie to jednoznacznie kojarzy się ze świętami, warto czasami przygotować je nie tylko w grudniu. Rybę łatwo przygotować i to bez obaw, że nie wyjdzie lub straci swój smak. Wszystkie składniki można dostać w naszej aplikacji InPost Fresh i zamówić je z dostawą do domu, gdy gotowanie rozpoczniesz na ostatnią chwilę.
W przepisie na smażonego karpia wigilijnego da się znaleźć kilka kluczowych składników:
Dzięki nim zrobisz wyśmienitego karpia wigilijnego, który gości na wielu polskich stołach! Spróbuj, a przekonasz się, dlaczego właśnie to danie jest tak popularne.
Przygotowanie zacznij od pozbycia się łusek i pokrojenia w dzwonki. Jeśli twoja ryba jest już podzielona, przejdź do jej przyprawiania. Kawałki natrzyj solą, pieprzem i skrop obficie cytryną. Rybę przełóż do pojemnika i wstaw do lodówki na minimum godzinę do zamarynowania. W międzyczasie przygotuj panierkę – mąkę wymieszaj z bułką tartą. Zacznij też rozgrzewać olej na patelni. Przygotuj talerz, na który będziesz kłaść wysmażone części karpia. Najpierw jednak wyłóż naczynie kilkoma ręcznikami papierowymi.
Karpia wyciągnij z lodówki i każdy kawałek panieruj w mieszance, a następnie kładź na rozgrzanym tłuszczu – smaż z dwóch stron po 5-6 minut do uzyskania złoto-brązowego koloru. Po usmażeniu połóż części ryby na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Danie możesz podawać na ciepło lub zimno. Gotowe kawałki włóż do naczynia żaroodpornego, aby utrzymać ich temperaturę. Całość najlepiej serwować w towarzystwie ćwiartek z cytryny i ziół np. pietruszki.
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można