- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na kluski śląskie

Przepis na kluski śląskie
Tradycyjne kluski śląskie goszczą na stołach w wielu polskich domach. Pasują do różnych potraw i sosów. Delikatne kluski z charakterystycznym wgłębieniem pierwotnie były przygotowywane z samej mąki i ziemniaków, jednak z czasem dodano również inne składniki. Poznaj nasz prosty przepis na pyszne kluski śląskie!
Kluski śląskie – składniki
Kluski stanowią ciekawą alternatywę do zwykłych ziemniaków, kaszy lub ryżu. Do ich przygotowania nie potrzeba wiele składników. Większość z nich znajdziesz w osiedlowym sklepie. Jakie składniki zatem są potrzebne do przepisu na kluski śląskie z dziurką? Podajemy listę składników:
- 1 kg ziemniaków;
- jajko;
- 150 g mąki ziemniaczanej;
- sól.
Takie same składniki konieczne są do przepisu na kluski śląskie z mięsem, które także stanowią smaczny dodatek lub osobne danie obiadowe.
Jak zrobić kluski śląskie?
Przygotowanie klusek śląskich jest bardzo łatwe. Kilogram ziemniaków obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Czyste ziemniaki włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą z łyżką soli. Postaw garnek na palniku i poczekaj, aż ziemniaki kompletnie zmiękną. Delikatnie ostudź ziemniaki i jeszcze ciepłe przepuść przez praskę.
Przygotuj stolnicę, posypując ją delikatnie mąką ziemniaczaną. Przerzuć na stolnicę rozdrobnione ziemniaki i dodaj do nich jajko, resztę mąki oraz sól. Ugniataj ciasto energicznie rękami, aż zrobi się elastyczne. Następnie formuj małe kuleczki i układaj je obok siebie na stolnicę podsypaną mąką, aby kluski nie przyklejały się do powierzchni. W każdej kuleczce zrób dziurkę małym palcem.
Do dużego garnka wlej zimną wodę i dodaj łyżkę soli. Postaw na palnik i zaczekaj, aż woda się zagotuje. Aby kluski nie miały poszarpanej struktury, nie wrzucaj wszystkich sztuk za jednym razem. Mieszaj je delikatnie drewnianą łyżką i pilnuj, aby się nie przegotowały. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wyciągnij je łyżką cedzakową do naczynia. W ten sposób przygotujesz idealne kluski, które będą rozpływać się w ustach.
Jakie dodatki do klusek śląskich?
Co do klusek śląskich? Pasują różnorodne sałatki i surówki, które możesz przygotować według własnych preferencji. Kluski same w sobie stanowią także dodatek do dużych potraw, szczególnie mięsnych. Najczęściej podawane są z mięsną roladą.
Jeśli pieczesz mięso do obiadu, wykorzystaj przepis na sos do klusek śląskich, który wykonasz z pozostałego soku po mięsie. Wystarczy, że dodasz do niego 2 łyżki mąki i przyprawy tj. sól, pieprz, liść laurowy. Wszystko wymieszaj w rondelku, aż sos zgęstnieje. Przelej go do sosjerki i podawaj razem z kluskami.
Kluski śląskie to pyszny dodatek do potraw. Jeśli masz w planach przygotowanie rodzinnej uroczystości, zamiast ziemniaków zaserwuj swoim gościom tradycyjne kluski, które posmakują każdemu. Do obiadu możesz podać także inny sos niż pieczeniowy. Z kluskami śląskimi również świetnie komponuje się sos grzybowy, pieczarkowy lub porowo-paprykowy. Zachęcamy do wypróbowania naszego tradycyjnego przepisu na smaczne kluski śląskie!
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można