kluski śląskie w mięsnym sosie

Przepis na kluski śląskie

30 września 2024
5 min

Tradycyjne kluski śląskie goszczą na stołach w wielu polskich domach. Pasują do różnych potraw i sosów. Delikatne kluski z charakterystycznym wgłębieniem pierwotnie były przygotowywane z samej mąki i ziemniaków, jednak z czasem dodano również inne składniki. Poznaj nasz prosty przepis na pyszne kluski śląskie!

 

Kluski śląskie – składniki

Kluski stanowią ciekawą alternatywę do zwykłych ziemniaków, kaszy lub ryżu. Do ich przygotowania nie potrzeba wiele składników. Większość z nich znajdziesz w osiedlowym sklepie. Jakie składniki zatem są potrzebne do przepisu na kluski śląskie z dziurką? Podajemy listę składników:

  • 1 kg ziemniaków;
  • jajko;
  • 150 g mąki ziemniaczanej;
  • sól.

Takie same składniki konieczne są do przepisu na kluski śląskie z mięsem, które także stanowią smaczny dodatek lub osobne danie obiadowe.

Jak zrobić kluski śląskie?

Przygotowanie klusek śląskich jest bardzo łatwe. Kilogram ziemniaków obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Czyste ziemniaki włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą z łyżką soli. Postaw garnek na palniku i poczekaj, aż ziemniaki kompletnie zmiękną. Delikatnie ostudź ziemniaki i jeszcze ciepłe przepuść przez praskę.

Przygotuj stolnicę, posypując ją delikatnie mąką ziemniaczaną. Przerzuć na stolnicę rozdrobnione ziemniaki i dodaj do nich jajko, resztę mąki oraz sól. Ugniataj ciasto energicznie rękami, aż zrobi się elastyczne. Następnie formuj małe kuleczki i układaj je obok siebie na stolnicę podsypaną mąką, aby kluski nie przyklejały się do powierzchni. W każdej kuleczce zrób dziurkę małym palcem.

Do dużego garnka wlej zimną wodę i dodaj łyżkę soli. Postaw na palnik i zaczekaj, aż woda się zagotuje. Aby kluski nie miały poszarpanej struktury, nie wrzucaj wszystkich sztuk za jednym razem. Mieszaj je delikatnie drewnianą łyżką i pilnuj, aby się nie przegotowały. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wyciągnij je łyżką cedzakową do naczynia. W ten sposób przygotujesz idealne kluski, które będą rozpływać się w ustach.

Jakie dodatki do klusek śląskich?

Co do klusek śląskich? Pasują różnorodne sałatki i surówki, które możesz przygotować według własnych preferencji. Kluski same w sobie stanowią także dodatek do dużych potraw, szczególnie mięsnych. Najczęściej podawane są z mięsną roladą.

Jeśli pieczesz mięso do obiadu, wykorzystaj przepis na sos do klusek śląskich, który wykonasz z pozostałego soku po mięsie. Wystarczy, że dodasz do niego 2 łyżki mąki i przyprawy tj. sól, pieprz, liść laurowy. Wszystko wymieszaj w rondelku, aż sos zgęstnieje. Przelej go do sosjerki i podawaj razem z kluskami.

Kluski śląskie to pyszny dodatek do potraw. Jeśli masz w planach przygotowanie rodzinnej uroczystości, zamiast ziemniaków zaserwuj swoim gościom tradycyjne kluski, które posmakują każdemu. Do obiadu możesz podać także inny sos niż pieczeniowy. Z kluskami śląskimi również świetnie komponuje się sos grzybowy, pieczarkowy lub porowo-paprykowy. Zachęcamy do wypróbowania naszego tradycyjnego przepisu na smaczne kluski śląskie!

Czytaj również