Tradycyjne kluski śląskie goszczą na stołach w wielu polskich domach. Pasują do różnych potraw i sosów. Delikatne kluski z charakterystycznym wgłębieniem pierwotnie były przygotowywane z samej mąki i ziemniaków, jednak z czasem dodano również inne składniki. Poznaj nasz prosty przepis na pyszne kluski śląskie!
Kluski stanowią ciekawą alternatywę do zwykłych ziemniaków, kaszy lub ryżu. Do ich przygotowania nie potrzeba wiele składników. Większość z nich znajdziesz w osiedlowym sklepie. Jakie składniki zatem są potrzebne do przepisu na kluski śląskie z dziurką? Podajemy listę składników:
Takie same składniki konieczne są do przepisu na kluski śląskie z mięsem, które także stanowią smaczny dodatek lub osobne danie obiadowe.
Przygotowanie klusek śląskich jest bardzo łatwe. Kilogram ziemniaków obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Czyste ziemniaki włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą z łyżką soli. Postaw garnek na palniku i poczekaj, aż ziemniaki kompletnie zmiękną. Delikatnie ostudź ziemniaki i jeszcze ciepłe przepuść przez praskę.
Przygotuj stolnicę, posypując ją delikatnie mąką ziemniaczaną. Przerzuć na stolnicę rozdrobnione ziemniaki i dodaj do nich jajko, resztę mąki oraz sól. Ugniataj ciasto energicznie rękami, aż zrobi się elastyczne. Następnie formuj małe kuleczki i układaj je obok siebie na stolnicę podsypaną mąką, aby kluski nie przyklejały się do powierzchni. W każdej kuleczce zrób dziurkę małym palcem.
Do dużego garnka wlej zimną wodę i dodaj łyżkę soli. Postaw na palnik i zaczekaj, aż woda się zagotuje. Aby kluski nie miały poszarpanej struktury, nie wrzucaj wszystkich sztuk za jednym razem. Mieszaj je delikatnie drewnianą łyżką i pilnuj, aby się nie przegotowały. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wyciągnij je łyżką cedzakową do naczynia. W ten sposób przygotujesz idealne kluski, które będą rozpływać się w ustach.
Co do klusek śląskich? Pasują różnorodne sałatki i surówki, które możesz przygotować według własnych preferencji. Kluski same w sobie stanowią także dodatek do dużych potraw, szczególnie mięsnych. Najczęściej podawane są z mięsną roladą.
Jeśli pieczesz mięso do obiadu, wykorzystaj przepis na sos do klusek śląskich, który wykonasz z pozostałego soku po mięsie. Wystarczy, że dodasz do niego 2 łyżki mąki i przyprawy tj. sól, pieprz, liść laurowy. Wszystko wymieszaj w rondelku, aż sos zgęstnieje. Przelej go do sosjerki i podawaj razem z kluskami.
Kluski śląskie to pyszny dodatek do potraw. Jeśli masz w planach przygotowanie rodzinnej uroczystości, zamiast ziemniaków zaserwuj swoim gościom tradycyjne kluski, które posmakują każdemu. Do obiadu możesz podać także inny sos niż pieczeniowy. Z kluskami śląskimi również świetnie komponuje się sos grzybowy, pieczarkowy lub porowo-paprykowy. Zachęcamy do wypróbowania naszego tradycyjnego przepisu na smaczne kluski śląskie!
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można