- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na kopytka

Przepis na kopytka
Jedno z najstarszych polskich dań pochodzi z kuchni chłopskiej i czasów, kiedy liczne mięsa i rarytasy można było znaleźć jedynie na arystokratycznych stołach. To, jak zrobić dobre kopytka, wiedziały jeszcze nasze prababki dzięki wiedzy przekazywanej z pokolenia pokolenie. Nic dziwnego zatem, że przetrwały one do dziś jako jedna z najłatwiejszych, a zarazem bardzo sycących potraw. Ich sekret tkwi w prostocie i możliwości podawania ich zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Poznaj nasz przepis na dobre kopytka!
Kopytka przepis na ciasto — niezbędne składniki
Jedną z wielu zalet kopytek, jest fakt, że można je przyrządzić ze składników, które znajdziemy w każdym domu lub zakupimy je wszędzie, nie nadwyrężając naszego portfela. Dla bardziej wymagających smakoszy można dowolnie te składniki modyfikować i tworzyć swoje własne pomysły na tradycyjne danie. Przepis przedstawia jak zrobić tradycyjne ciasto na kopytka.
Kopytka – składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1-2 jajka (zależnie od preferencji),
- szczypta soli.
Przepis na kopytka z ziemniaków – krok po kroku
Przygotowanie tego prostego dania należy rozpocząć od obrania ziemniaków. Po obraniu trzeba je ugotować i zacząć rozgniatać najlepiej jeszcze w garnku. Ziemniaki mają mieć konsystencje gładkiego, puszystego purée. Dopiero w takim stanie odkładamy je do całkowitego ostudzenia.
Do tak przygotowanych ziemniaków należy dodać mąkę, jajko i szczyptę soli. Wszystkie składniki połączyć w jedną masę, tak aby ciasto było jednolite. Następnie należy wyłożyć ciasto na obsypaną mąką stolnicę (żeby ciasto się do niej nie przyklejało). Dzielimy ciasto na 5-6 kawałków i robimy z nich ruloniki grubości kciuka.
Obtaczamy ruloniki mąką i każdy z nich tniemy nożem pod skosem na kawałki 2 × 2 cm. W czasie cięcia warto nastawić wodę na kopytka, tak aby po skończeniu móc wrzucić do gotującej się i osolonej wody gotowe kluski. Ile gotować kopytka? Powinno się je trzymać w wodzie do 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię lub kiedy ocenimy je na wystarczająco miękkie.
Gdy kopytka domowe są gotowe, wystarczy je odcedzić i można cieszyć się ich doskonałym smakiem!
Z czym jeść kopytka — na słodko i na słono
Podobnie jak świetnie znane naleśniki i pierogi, kopytka również można jeść na słodko oraz słono. Najbardziej popularną formą podawania kopytek, są te skropione masłem i podawane z okrasą lub boczkiem smażonym na patelni. Kolejne to wariant podawany w sosie grzybowym lub mięsnym, kiedy kluskom towarzyszy kawałek mięsa lub są one częścią obiadu.
Gdy potrzebujesz zachęcić do jedzenia kopytek najmłodszych, z pomocą przychodzi śmietana! Może być podawana jednakowo z daniem w wersji wytrawnej oraz słodkiej, kiedy posypuje się kopytka cukrem. Jest to doskonałe połączenie dla dzieci, które dodatkowo możesz zachęcić, dodając do dania sezonowe owoce jak jagody, truskawki, wiśnie lub czereśnie. Doskonale sprawdzą się także przyprawy takie cynamon lub kardamon.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można