- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Przepis na kotlet schabowy

Przepis na kotlet schabowy
Jak zrobić kotlet schabowy? Jest to jeden z najpopularniejszych przepisów na tradycyjny obiad. Warto jednak zastanowić się nad tym, jak to danie przyrządzić inaczej. Ze znaną od dawna potrawą można trochę poeksperymentować. Jako przykład niech posłużą te trzy przepisy na kotlety ze schabu, do których składniki znajdziesz w InPost Fresh.
Przepis na kotlety schabowe – niezbędne składniki
Podstawowy zestaw składników do przyrządzenia kotletów schabowych obejmuje pięć produktów. Potrzebne będą:
- 400 g mięsa (na 1 kotlet przypadnie około 100 g schabu);
- bułka tarta do zrobienia panierki;
- olej rzepakowy do smażenia (ewentualnie smalec);
- przyprawy – sól i pieprz.
Do konkretnych przepisów potrzebne są jeszcze dodatkowe składniki – te i inne znajdziesz w naszej aplikacji InPost Fresh. Ważna jest też kolejność podejmowanych czynności. Innymi słowy, nie zawsze od razu mięso obtacza się w panierce do schabowego.
Ile czasu smażyć schabowe?
Niezależnie od tego warto pamiętać, jak długo smażyć kotlety schabowe. Cienkie plastry smaży się po 2 min z każdej strony. Grubsze potrzebują po 1-2 min więcej.
Jak przygotować kotlety schabowe?
Przyrządzenie kotletów schabowych zawsze rozpoczyna się od rozbicia mięsa tłuczkiem. Do tego zadania najlepiej użyć drewnianej deski.
Kotlety schabowe w mleku i cebuli
Schab w mleku i cebuli to wyjątkowo prosty przepis. Przy tym ze znanego od dekad dania pozwala wydobyć nowe smaki. W tym celu trzeba kolejno:
- Umyć mięso, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.
- Wlać mleko do miski.
- Włożyć do miski posiekaną cebulę.
- Do marynaty włożyć kotlety i zostawić na noc.
- Następnego dnia odsączyć mleko z mięsa.
- Posolić schab i obtoczyć go w mące.
- Rozbić jajka i posypać szczyptą pieprzu.
- Do żółtek włożyć mięso.
- Wyjąć kotlety i obtoczyć w bułce tartej.
- Wlać olej na patelnię albo wysmarować ją smalcem.
- Położyć kotlety na patelni i usmażyć.
Kotlety schabowe w musztardzie francuskiej
Najlepsze schabowe to takie, w których łączy się bogactwo kilku smaków i aromatów. Do przygotowania tych kotletów należy:
- Umyć mięso, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.
- Doprawić całość solą, pieprzem, a do tego słodką papryką.
- Obtoczyć kotlety w mące.
- Wlać olej na patelnię albo wysmarować ją smalcem.
- Usmażyć kotlety schabowe.
- Zagotować bulion warzywny.
- Wymieszać ser mascarpone z musztardą (łagodną z ziarnami gorczycy bądź pikantną dijon).
- Dodać ser z musztardą do bulionu, a do tej mieszanki włożyć kotlety.
- Dusić potrawę przez 10 minut na średnim ogniu.
Kotlety schabowe w marynacie z majonezu, cytryny i koperku
Schabowy w panierce może nabyć jeszcze oryginalniejszych smarków. Jak je uzyskać? W tym celu wystarczy:
- Umyć mięso, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.
- W misce rozbić jajko i rozdzielić żółtko widelcem.
- Do jajka dodać sól, pieprz, posiekany koperek, sok z cytryny i majonez.
- Marynatę wymieszać, włożyć do niej kotlety i zostawić na noc.
- Rano wyjąć schabowe z marynaty i obtoczyć w bułce tartej.
- Usmażyć kotlety.
Z czym podawać kotlety schabowe?
Pyszne, soczyste schabowe dobrze łączą się z wieloma dodatkami. Warto je podawać m.in. z:
- ziemniakami – zarówno młodymi (z wody), jak i pieczonymi lub frytkami;
- surówkami – kapustą (młodą bądź kiszoną), burakami albo mizerią.
Zapraszamy do wypróbowania powyższych przepisów i odkrycia swojego ulubionego wariantu schabowego. Wszystkie niezbędne składniki znajdziesz w InPost Fresh – zamów je już dziś i ciesz się smakiem doskonałych kotletów schabowych w swojej kuchni!
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można